„Svi pričaju o krađi glasova na izborima u Bijeljini, ali niko ne preuzima odgovornost. Ko je zapravo kriv?“

Ova rečenica savršeno oslikava atmosferu koja vlada u postizbornom periodu u Bijeljini. Nakon lokalnih izbora, pojavile su se brojne optužbe i spekulacije o neregularnostima u izbornom procesu, i unutarstranaka u Bijeljini između kandidata, i između političkih partija ali konkretni dokazi i odgovorni za te tvrdnje i dalje ostaju u sjenci.

Političke stranke i kandidati koji su bili uključeni u trku za vlast koriste priče o krađi glasova kako bi opravdali svoje neuspjehe ili osporili rezultate izbora. Optužbe lete s jedne strane na drugu, ali nijedna stranka ili kandidat nije ponudio dovoljno jakih dokaza da potkrepi te svoje tvrdnje. S druge strane, izborni organi naglašavaju da proces nije bio ugrožen i da su izbori sprovedeni u skladu sa zakonom.

Ovakav narativ o krađi glasova postaje dio političke taktike u kojoj su optužbe način da se zadrži pažnja birača i ’’zatraži’’ podrška, čak i nakon završetka izbora. Međutim, bez preuzimanja odgovornosti i jasnih dokaza, ovakve tvrdnje ostaju u sferi političkih spekulacija i narušavaju povjerenje građana u izborni proces.

Pitanje „ko je zapravo kriv?“ ostaje bez odgovora, dok političke tenzije rastu. Dok se politički akteri bave međusobnim optuživanjem, građani ostaju zbunjeni i sve više sumnjičavi prema integritetu izbornog sistema. U takvom okruženju, odgovornost za očuvanje demokratije i transparentnosti leži na svima – od političkih stranaka, preko izbornih institucija, do samih birača koji traže istinu i odgovore.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име