Sve više žena i djece u sigurnim kućama

Datum:

Share post:

Sve više žena i djece žrtava porodičnog nasilja utočište pronalazi u sigurnim kućama širom Srpske, a kako su za „Nezavisne novine“ kazali iz udruženja u okviru kojih djeluju ove kuće, vrlo je neizvjesno šta ih čeka do kraja godine.

Iz sigurne kuće  Udruženja „Udružene žene“ Banjaluka  za „Nezavisne novine“ su kazali da je u toku ove godine u sigurnu kuću primljeno ukupno 19 osoba.

„Trenutno u našim prostorijama boravi šest osoba, od kojih su četiri žene i nažalost dvoje djece“, navode iz ovog udruženja.

Broj poziva na SOS telefone za devet mjeseci ove godine već sustiže ukupni broj poziva od prošle godine.

„Prošle godine je zabilježeno 1.200 poziva, dok je za prvih devet mjeseci tekuće godine zabilježeno 1.000 poziva. Zbog velikog broja poziva za prvih devet mjeseci, naša pretpostavka je da će do kraja godine biti povećan broj prijava nasilja na SOS telefonu“, navode iz ovog udruženja.

U okviru ovog udruženja aktivno je i pravno savjetovalište, a kako ističu, za devet mjeseci ove godine ove usluge su pružene za 456 osoba.

„Što se tiče pravnog savjetovališta,  u prošloj godini smo za  492 osobe  pružili usluge pravne pomoći, dok je u ovoj godini za devet mjeseci evidentirano 456 ovakvih usluga“, navode iz ovog udruženja i dodaju da će, po svemu sudeći i po ovim podacima, do kraja godine evidentno doći da povećanja broja pruženih usluga.

Kako ističu, zadržavanje žena u sigurnoj kući je regulisano zakonskim rokovima.

Naime, boravak žena i djece u sigurnoj kući je ograničen na šest mjeseci s mogućnošću produženja roka na godinu dana, odnosno do pronalaska izlazne strategije za svaku ženu, što znači da se period boravka i potrebe određuju individualno za svakog korisnika sigurne kuće.

„Neke žene se zadržavaju nekoliko dana, dok neke ostaju i više od šest mjeseci, koliki je i zakonski rok“, navode iz ovog udruženja.

Iz sigurne kuće  koja djeluje u okviru Fondacije „Lara“  u Bijeljini kazali su za „Nezavisne novine“ da je ove godine i te tako povećan broj korisnika koji su se njima obratili za pomoć.

„Mi smo za pola godine imali 14 smještenih osoba u našoj sigurnoj kući, dok smo za čitavu prošlu godinu imali 19 osoba koje su nam se obratile za pomoć. S obzirom na dešavanja oko nas, vrlo je teško reći šta nas očekuje do kraja godine“, navode iz ovog udruženja.

Prema njihovim riječima, SOS telefon je aktivan 24 sata i za prvu polovinu godinu je bilo 356 poziva.

„Na godišnjem nivou imamo oko 650 poziva. Mi imamo i pravno savjetovalište, ali i grupe za samopomoć, gdje je u odnosu na prethodne godine bilo više intervencija“, navode iz ovog udruženja.

Kako ističu, prosjek zadržavanja žrtava je oko 100 dana, odnosno nešto više od tri mjeseca.

Udruženje građanki „Budućnost“ Modriča u okviru svog djelovanja ima i sigurnu kuću, a kako su kazali za „Nezavisne novine“, primjetno je da je sve više djece bez roditeljske pratnje.

„Djeca koja borave kod nas su različite životne dobi, od nekoliko mjeseci pa sve do 15 godina“, navode iz ovog udruženja.

Kako navode, aktivan je i SOS telefon za pomoć žrtavama, a godišnji prosjek je oko 2.000 poziva.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: nezavisne.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

VUČIĆ: Žele kolektivnu kaznu za srpski narod – Njemačka najangažovanija (foto)

Predsjednik Aleksandar Vučić nastavio je u Njujorku razgovore sa zvaničnicima UN i zemalja članica u borbi protiv usvajanja...

ADVOKAT STOJANOVIĆ: Još ima vremena za diplomatsku borbu protiv rezolucije o Srebrenici- Republika Srpska je trajna kategorija

„Poruka Njemačke je vraćamo vam za ono što govorite za Šmita“ Stojanović tvrdi da još ima vremena za...

SPC i vjernici danas obilježavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovjedniku

Pravoslavni vjernici i Srpska pravoslavna crkva danas obilježavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovjedniku. Drug i stradalnik svetog Prokopija Dekapolita....

Dnevni horoskop za 25. april

OVAN POSAO: Puni ste elana i optimizma i zato vam na poslu baš sve ide od ruke. LJUBAV: Iskren...