Sve spremno za početak nove školske godine

Datum:

Share post:

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić rekla je da je u Srpskoj sve spremno za novu školsku godinu, koja će zvanično početi 2. septembra, a ove godine u prvi razred osnovnih škola biće upisano 9.300 djece ili 400 manje nego lani.

Trivićeva je rekla da zbog manjeg broja učenika niko od zaposlenih nastavnika neće ostati bez posla. 

 
 
 

Ona je istakla da su za ovu školsku godinu nabavili 9.200 besplatnih udžbenika za prvi, 9.700 za drugi razred i komplete udžbenika za oko 420 pobjednika takmičenja od trećeg do devetog razreda osnovnih škola. 

"U toku je nabavka udžbenika za djecu, odlične učenike od trećeg do devetog razreda iz višečlanih porodica", rekla je Trivićeva.

TESTNA REKLAMA

Ona je navela da je u ovoj godini za rekonstrukciju i adaptaciju školskih objekata obezbjeđeno oko 9,2 miliona KM. 

Trivićeva je rekla da projekti plaćene učeničke prakse za srednjoškolce donose rezultate, jer je porastao interes za upis određenih zanimanja. 

"Imali smo povećanje upisa u srednje tehničke škole za 16 odsto u odnosu na prethodnu godinu, a u ekonomske za oko 10 odsto. Smanjen je upis u medicinske i druge škole za oko 10 odsto, čime smo iznivelisali upisne politike u skladu s potrebama tržišta rada", rekla je Trivićeva. 

Ona je rekla da, u okviru predstojeće reforme, programe obrazovanja u Srpskoj treba prilagođavati djetetu 21. vijeka u cilju da se dobije školstvo za novo doba. 

"U skladu s tim edukovaćemo nastavnike, ali i inovirati nastavne planove, programe i udžbenike. Cilj je da imamo učenje zasnovano na kritičkom razmišljanju a ne čistom usvajanju znanja da bi djeca bila osposobljena za život. Trebamo se prilagođavati digitalizaciji i novim tehnologijama, jer je to nezaustavljiv proces", navela je Trivićeva. 

Dešavanja u BIjeljini
Izvor: atvbl.com

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

GRADONAČELNIK Bijeljine ODBIO da se pozdravi sa ministrom Pašalićem u rodnom Crnjelovu (foto, video)

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, Boris Pašalić, zajedno sa ministrom komunikacija i transporta BiH, Vojinom Mitrovićem i...

Premijer Srpske pozitivan na korona virus

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković pozitivan je na virus korona (SARS-CoV-2). Premijer Višković ima blage simptome virusa i...

Donijeta odluka o usvajanju i provođenju Plana integriteta u Osnovnom sudu u Bijeljini

Na osnovu Smjernica za izradu i provođenje plana integriteta u pravosudnim institucijama Bosne i Hercegovine, koje je usvojio...

Večeras Pantelinsko duhovno veče u Bijeljini

U okviru tradicionalne manifestacije Pantelinski dani, u ponedeljak 8. avgusta, u 20 časova, u velikoj sali Centra za...