Sve manje razloga za slavlje u SDS

Datum:

Share post:

Kojim putem će krenuti Srpska demokratska stranka, da li u nova cijepanja partije i još veći pad rejtinga, ili će rukovodstvo stranke napraviti objektivnu analizu, konsolidovati svoje redove i krenuti u ozbiljnu pripremu za izbore 2022?

ve su ovo pitanja koja postavljaju ne samo građani, već i brojni članovi i visoki funkcioneri SDS nakon nedavno održanih lokalnih izbora poslije kojih je postalo jasno da ova partija ide silaznom putanjom.

I dok pojedini funkcioneri otvoreno pozivaju na detaljnu analizu rezultata, drugi, pak, uključujući predsjednika Mirka Šarovića, izbore proslavljaju uz šampanjac, što govori da očito ili nisu svjesni rezultata koje je SDS ostvarila ili to vješto žele da sakriju.

Nekad i sad

SDS je na ovim izborima, želio to neko priznati ili ne, ostvarila najlošije rezultate od svog postanka. Iako su dobili jedno načelničko mjesto više nego na izborima prije četiri godine, izgubili su brojna odbornička mjesta.

 

FOTO: SDS

TESTNA REKLAMA
 

U nekim opštinama i gradovima, poput Banjaluke, jedva su prešli cenzus, dok ove godine kandidate za (grado)načelnike nisu imali u 12 opština.

I dok je SDS 2012. godine dobila povjerenje 147.000 građana Srpske i osvojila 33 (grado)načelnička mjesta, ove godine su podaci mnogo drugačiji.

Kandidati SDS i njenih koalicionih partnera osvojili su ukupno 20 (grado)načelničkih mjesta.

Cenzus

Ovo uključuje i Srebrenicu, gdje su se sve srpske stranke okupile oko jednog kandidata, kao i Bratunac, gdje je SDS podržala nezavisnog kandidata, koji je pobijedio u trci za načelnika.

Za SDS je na ovim izborima glasalo oko 73.000 građana (13 odsto) što je pad za oko pet odsto nego na izborima prije četiri godine.

U nekim izbornim jedinicama SDS je jedva prešla izborni prag, dok se u nekim našla na trećem, četvrtom ili čak šestom mjestu po snazi, odnosno broju osvojenih odborničkih mjesta.

U Doboju, Mrkonjić Gradu i Kneževu odbornička lista ove stranke nije uspjela čak ni da pređe cenzus, pa neće ni imati svoje odbornike.

Pobjede

Iako je kandidat SDS odnio pobjedu u trci za gradonačelnika Bijeljine, ta stranka je osvojila tek osam odsto glasova građana i peta je po snazi partija u tom gradu.

Isto je i s Banjalukom, gdje je zajednički kandidat ove stranke i PDP pobijedio u trci za gradonačelnika, ali je zato SDS osvojila jedva četiri odsto glasova i osma je stranka po snazi u najvećem gradu Srpske.

Da nije sve tako crno pokazuju neke lokalne zajednice, poput Lopara, gdje je odbornička lista SDS osvojila 43 odsto glasova, a dobre rezultate imala je i u Istočnoj Ilidži, Modriči, Ugljeviku, Ljubinju, Brodu, Derventi, Kotor Varoši i Sokocu.

Te pobjede, međutim, nisu dovoljne da opravdaju izuzetno loše rezultate u drugim opštinama i gradovima širom Srpske.

Euforični Šarović, trezveni Miličević

Iako Šarović za lošije rezultate krivi manju izlaznost građana i samouvjereno tvrdi da je ovo uvod u velike političke promjene 2022. godine, s tim se ne slaže veliki broj visokih funkcionera SDS.

Mnogi od njih su stava da se ne mogu oslanjati na to da će narod glasati protiv SNSD i vladajućih stranaka, i da će te glasove pokupiti SDS.

Jedan od rijetkih koji se usudio javno progovoriti o lošim rezultatima u stranci jeste načelnik Teslića i predsjednik Glavnog odbora SDS, Milan Miličević. On je poručio da nemaju razloga za slavlje, jer je stranka podbacila na ovim izborima, odnosno u padu je za oko 5,3 procenta.

 

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

 

– Reći ću nešto u medicinskom žargonu. Da bi pacijenta mogli da liječite, pacijent mora da prihvati svoju bolest. Ako je on prihvati, onda imamo saradnju i možemo napredovati. SDS mora sasvim racionalno, istinito, na organima stranke da analizira rezultate ovih izbora. Mi to nismo uradili kao stranka, dakle nismo napravili valjanu analizu izbornih rezultata ni 2016, ni 2018. Nismo našli uzroke naših problema i gubitka tih izbora. To sada ne smije da se ponovi – poručio je Miličević.

Smatra da je vrijeme da stranka otvori oči i realno sagleda rezultate izbora, te utvrdi šta je neophodno mijenjati. U suprotnom, kako tvrdi Miličević, ne treba se nadati pobjedi opozicije na izborima 2022. godine.

Zaustavljeno rasipanje

Politički analitičar Vedran Francuz ističe da se SDS nalazi u jednoj od najtežih situacija nakon osnivanja. Kao jedan od razloga za to Francuz vidi u činjenici da stranka nije u potpunosti konsolidovala svoje redove.

– Bez obzira na određena očekivanja da će SDS doživjeti debakl to se, ipak, nije desilo. Nakon odlaska Miće Mićića i Obrena Petrovića zaustavljeno je dalje rasipanje stranke. SDS i njeni koalicioni partneri su napravili dobru strategiju, jer su na ovim izborima ponudili neka “nova lica”, kojih se politička scena još nije zasitila. To se prvenstveno odnosi na Banjaluku, Bijeljinu, Brod, Modriču i  Derventu – ističe Francuz.

 

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

 

Ukoliko rukovodstvo SDS nastavi sa politikom davanje šansi novim licima, posebno gdje su rezultati stranke bili katastrofalni, poput Banjaluke, Doboja, Zvornika i određenih manjih opština, Francuz smatra da je za očekivati da ta stranka iznenadi i na narednim izborima i vrati se na izbornu scenu na velika vrata.

– U suprotnom, SDS može doživjeti sudbinu DSS Srbije i Radikala, a to je potpuni nestanak. Ukoliko se SDS ne modernizuje i ne shvati da ne može živjeti na ehu 90-ih, bojim se da će ta stranka završiti na respiratoru – upozorava Francuz.

Smjena generacija

Dodaje da se rezultat opozicije na ovim izborima, odnosno SDS, može gledati na dva načina.

S jedne strane, kako kaže Francuz, treba uzeti u obzir faktore s čim su raspolagali i u kakvom stanju se SDS našla nakon evidentne trgovine vlastite infrastrukture od strane vladajuće elite u Bijeljini i Doboju.

– S druge strane, imamo očitu smjenu generacija u Bijeljini, Brodu, Derventi i Modriči, i pobjedu Stanivukovića, tako da se slobodno može reći da SDS izvukla iz bezizlazne situacije i postavila temelj za nastavak konačnog reformisanja – poručuje Francuz.

Rezultati ispod očekivanja

Politički analitičar Velizar Antić ističe da je nakon održanih lokalnih izbora sasvim jasno da SDS nema razloga za pretjerano slavlje.

 

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

 

Navodi da SDS jeste u koaliciji sa ostalim opozicionim strankama osvojila jako važna gradonačelnička mjesta u dva najveća grada Srpske, što može biti dobar znak u kom smjeru ide raspoloženje naroda.

– Međutim, rezultati same SDS su daleko ispod očekivanja u ovoj stranci. Oni su izgubili jako veliki broj glasova u svim gradovima Srpske, što je posebno vidljivo u Banjaluci, Bijeljini i Doboju. Novo rukovodstvo stranke nije uspjelo u osnovnoj želji kada je preuzelo kormilo stranke, a to je zaustavljanje pada podrške građana – smatra Antić.

Tvrdi da SDS treba pod hitno da napravi presjek rezultata i rada gradskih i opštinskih odbora, te da u skladu s tim rezultatima dođe i do personalnih promjena u stranci. U suprotnom, kako poručuje Antić, za SDS slijedi nastavak urušavanja.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

LOPARE: KOLO SRPSKIH SESTARA “MATI ANGELINA SRPSKA“ PROSLAVILO KRSNU SLAVU (foto)

Kolo srpskih sestara iz Lopara je obilježilo svoju krsnu slavu - Prepodobna mati Angelina Srpska. Tim povodom u hramu...

Kombajn oborio Ginisov rekord u žetvi pšenice

Poboljšane performanse New Holland kombajn CR8.90 Revelation su doprinijele ovom rekordu. Kompanija New Holland još jednom se upisala na...

Prva Liga Srpske: Glišić šokirao Zvijezdu 09, Rudar Prijedor okrenuo u nastavku

Kozara je šokirala Zvijezdu 09 i odnijela bod sa gostovanja. Ekipa iz Etno sela Stanišić je vodila 1:O sve...

SVRAKIN BLUZ URSULE JOVIĆ i porijeklo iz Broca – zaseok Jelaz

SVRAKIN BLUZ URSULE JOVIĆ i porijeklo iz Broca – zaseok Jelaz Glasoviti film Australija reditelja Baza Lurmana, romantična epska...