Švajcarska kupila 36 američkih F-35

Datum:

Share post:

Švajcarska je potpisala juče ugovor o kupovini 36 američkih lovaca F-35 po cijeni od šest milijardi franaka (6,2 milijarde dolara).

„Direktor Nacionalne agencije za nabavku naoružanja Martin Sondereger i menadžer švajcarskog programa F-35 Darko Savić potpisali su ugovor o nabavci juče u Bernu“, saopšteno je iz te agencije, prenosi Difens post.

„Time je nabavka 36 letelica F-35A ugovorno regulisana“, dodaje se.

Kada je švajcarska vlada izabrala F-35 u junu 2021. godine to je izazvalo kontroverzne reakcije, zbog prevelikih troškova tog aviona u SAD.

TESTNA REKLAMA

Prethodno su u sptembru 2020. glasači u Švajcarskoj dobrili da se potroši šest milijardi franaka za zamijeni ostarjele flote F/A Hornet i F-5 Tiger letjelica.

Novi F-35 lovački avioni Švajcarskoj će biti isporučeni između 2027. i 2030. godine.

Time se ta zemlja pridružila sve većoj grupi država koje su se odlučile za taj stelt višenamjenski avion, a među njima su Belgija, Britanija, Danska, Finska, Italija, Grčka, Njemačka, Nizozemska, Norveška i Poljska.

Dešavanja u Bijeljini
Foto: wikimedia.com
Izvor: b92.net

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Dodik: Ja hoću da vidim Republiku Srpsku samu i nezavisnu

Kandidat SNSD-a za predsjednika Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je večeras u Vlasenici da Republika Srpska ima šansu...

PETROVIĆ: SDS će rasturiti partiju šaha, figure pokreće narod

-Srpska demokratska stranka, stranka koja će rasturiti partiju šaha u Izbornoj jedinici 6 samo zato jer naše figure...

SPS Bijeljina: Uvjereni u dobre rezultate (foto)

SPS Bijeljina: Uvjereni u dobre rezultate. Druženje sa kandidatima SPS u Bijeljini koje je organizovao Gradski odbor Socijalističke partije...

SPS: Selak posjetio bijeljinski „Pass“ (foto)

Predsjednik Socijalističke partije Srpske i narodni poslanik Goran Selak sa delegacijom SPS posjetio je bijeljinsku kompaniju "Pass" gdje...