Sutra u Muzeju Semberije javna tribina “HODATI ŽENSKOM STRANOM ULICE“

Datum:

Share post:

Fondacija „Lara“ u saradnji sa Muzejom Semberije, sutra organizuje javnu tribinu “HODATI ŽENSKOM STRANOM ULICE – Žene Semberije u lokalnoj kulturi sjećanja“. 

Tribina će biti organizovana u 19.00 časova u prostorijama Muzeja Semberija. (Karađorđeva 2, Bijeljina).

„Tribinu organizujemo u okviru kampanje “100 žena – 100 ulica po ženama” koju zajednički inicira i vodi 14 ženskih organizacija u BiH, okupljenih u Inicijativu Mir sa ženskim licem i aktivnih u afirmisanju ženskih iskustava i postignuća u zajedničku kulturi sjećanja“, rekli su iz Fondacije „Lara“.

Kampanja “100 žena – 100 ulica po ženama” je prva masovna inicijativa ove vrste u kojoj aktivistkinje borbe za ženska prava propituju i traže promjene u politikama obilježavanja javnog prostora i imenovanja ulica, kao važnog dijela ukupne kulture sjećanja u BiH.

TESTNA REKLAMA

Prema istraživanju koje su tokom 2020. godine, provele članice Inicijative Mir sa ženskim licem, u 12 gradova u BiH: Sarajevo, Tuzla, Bijeljina, Banjaluka, Mostar, Zenica, Bihać, Bosansko Grahovo, Višegrad, Bratunac Modriča, samo 2,82 % ulica u ovim gradovima nazvano je po ženama, što je najveći indikator ženske isključenosti iz zajedničkog pamćenja. U Bijeljini, od 308 ulica, samo devet je nazvano po ženama.

Cilj ovog skupa, kao i ukupne kampanje, jeste i da se poveća razumijevanje da je javni prostor zajednički i žena i muškaraca, kao i da se pošalje poruka da želimo da se pamte žene koje su radile za dobrobit svojih zajednica i da se “hodajući ženskim ulicama” osjeti da žene žive ravnopravnost polova, zaštićene od ove i drugih oblika diskriminacije. 

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

NTV Arena Bijeljina obilježila 23 godine postojanja (foto)

Nezavisna televizija Arena danas je obilježila 23 godine postojanja, predanog rada i pravovremenog informisanja građana Semberije i Bijeljine....

Na poziv Mitropolije crnogorsko – primorske Dodik posjetio svetinje u Crnoj Gori

Na poziv Mitropolije crnogorsko - primorske srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik posjetio je svetinje u Crnoj Gori. -...

KABINET GRADONAČELNIKA: MJEŠTANI I SAVJETI MJESNIH ZAJEDNICA DA PRIJAVE PRIORITETE ZA ASFALTIRANJE I JAVNU RASVJETU

  Saopštenje za javnost Kabineta gradonačelnika Bijeljine prenosimo u cjelosti: Kompenzacioni fond Republike Srpske je na račun Agrarnog fonda Grada...

UGLJEVIK: ZA 90 DJECE IZ BORAČKE POPULACIJE PO 150 KM ZA ŠKOLSKE UDŽBENIKE

Boračka organizacija Ugljevik obezbijedila je zajedno sa opštinom po 150 KM za 90 djece iz boračkih kategorija kao...