Sutra u Bijeljini mirni protest roditelja djece sa poteškoćama u razvoju – „Loš Zakon i djeca sa poteškoćama u razvoju – Izazovi i nepravda“ (foto)

Datum:

Share post:

Proteklog mjeseca, na Trgu Krajine u Banjaluci, roditelji djece sa poteškoćama u razvoju iz Banjaluke i dvadesetak roditelja iz Bijeljine, održali su protest na kom su zatražili da se izmijeni Zakon o dječijoj zaštiti.

Roditelji djece sa poteškoćama u razvoju iz Bijeljine, ističu da je prijeko potrebno da se poboljša pomenuti zakon, pa je to jedan od razloga zašto su zakazali mirne proteste i u Bijeljini, sutra, 27. maja na Trgu kralja Petra I Karađorđevića u 13.00 časova.

“Roditelj sam djeteta sa poteškoćama u razvoju. Apelujem na vlasti da produže starosnu dob za roditelja njegovatelja sa 30 godina na – doživotno. Takođe, da vrate djecu u Centar bez obzira na primanja (moj sin nije nikada isao u Centar, ali ko je išao, da ga ne uslovljavaju primanjima). Da se odobri roditelj-njegovatelj roditeljima djece sa manjim procentom invalidnosti. Iskreno se nadam da ce vlasti donijeti odluke kakve tražimo i na taj način bar malo olakšati roditeljima kojima nije lako brinuti o djeci”, rekla je za portal Dešavanja u Bijeljini Krstina Marković.

Brankica Radović majka djeteta sa cerebralnom paralizom rekla je da su roditelji djece sa poteškoćama u razvoju nezadovoljni sadašnjim Zakonom o dječijoj zaštiti i da je prijekopotrebno da se nešto mijenja.

“Ako roditelj šalje dijete u Dnevni centar, onda nema prava na 650 KM koje dobija roditelj njegovatelj… Ukoliko prima novčana sredstva, onda ne može ići u Dnevni centar. Takođe, prema Zakonu, dijete samo do 30. godine života prima dječiji dodatak… Neka nam nadležni objasne, šta poslije toga, jer većina njih doživi starosne godine… Ko poslije smrti roditelja da gleda osobu sa poteškoćama u razvoju ako nemaju primanja kojima mogu platiti njegovatelja?”, upitanja je Radovićka i istakla da ta djeca imaju samo svoje roditelje koji su uvijek uz njih.

“Moj sin danas ima 20 godina. Dijagnoza po rođenju bila je Sy Down. Od tada pa do danas traje naša borba za bolju budućnos našeg djeteta. Želimo da se naš glas čuje i ne samo da promijenimo Zakon, nego i srca ljudi koji smatraju da naša djeca nisu toliko vrijedna ulaganja i poštovanja. Mi se više ne bojimo ničega i nikoga i želimo ista prava za svu djecu sa poteskćama. Stalno nas dijele na “teže” i “lakše” “slučajeve”, ali briga ne prestaje nikad ni kod jednih ni kod drugih. Naši problemi sa godinama postaju sve veći, a institucije nam sa godinama oduzimaju jedno po jedno pravo. Zalažem se za to da svi roditelji imaju pravo na dodatak roditelj-njegovatelj dok su djeca živa, nezavisno od procjene invalidnosti djeteta, dječiji dodatak i boravak u Dnevnom centru, jer je to jedini vid njihove socijalizacije. Naš život je neprestana borba i, ako sam išta naučila od svog djeteta, to je da nikada ne smijemo odustati”, rekla je Fimka Zelić.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Uprava BiH za zaštitu zdravlja bilja: Jović potpisao protokol o saradnji u fitosanitarnoj oblasti sa Crnom Gorom

Direktor Uprave BiH za zaštitu zdravlja bilja  Predrag Jović i direktor Uprave za sigurnost hrane, veterinu i fitosanitarne...

U Savjet ministara stigao HDZ-ov prijedlog: Еvo šta predlažu za izbor hrvatskog člana Predsjedništva

HDZ-ov dokument sa prijedlogom izmjena Izbornog zakona BiH upućen je Savjetu ministara, a u njemu je naveden i...

PU BIJELJINA: Akcija dobrovoljnog darivanja krvi

Povodom obilježavanja 4. aprila - Dana policije Republike Srpske, policijski službenici Policijske uprave Bijeljina, juče i danas, učestvovali...

PU BIJELJINA: U februaru ove godine 10% manje kriminaliteta u odnosu na februar prošle godine

Na području koje operativno pokriva Policijska uprava Bijeljina u februaru je krivičnim djelom privrednog kriminaliteta pričinjena šteta od...