Sutra počinje Konferencija raSTEM u Centru za kulturu ,,Semberija“ (foto)

Datum:

Share post:

Saopštenje za javnost člana organizacionog odbora konferencije ,,raSTEM“ ispred Grada Bijeljina prenosimo u cijelosti:

Prvi događaj ovog tipa u našem gradu ima za cilj da okupi stručnjake iz inostranstva i mlade ljude iz regiona, te domaće kompanije iz IT sektora.  Želimo da Grad Bijeljina tih dana bude centar u kome će se razgovarati o unapređivanju obrazovanja, predstavljanju karijernih mogućnosti mladima, o novim tehnologijama, vještačkoj inteligenciji i svemu što predstavlja budućnost.

Konferenciju zajednički organizuju Gradska uprava Grada Bijeljina na čelu sa Gradonačelnikom i Fondacija budućnosti u Bosni i Hercegovini. Dr Edhema Čustovića, osnivača Fondacije i profesora na Univerzitetu La Trobe u Australiji, upoznao sam još 2017. godine na jednoj od mnogobrojnih svjetskih konferencija na kojima sam učestvovao. Tada je bilo nezamislivo da je moguće organizovati takav događaj i u Bijeljini. Međutim, evo vidimo da je jedinstvena konferencija ,,raSTEM“ pronašla svoje mjesto u ovom gradu.

Konferencija “raSTEM” za mlade u Bijeljini 19. i 20. maja (foto)

U Bijeljini ćemo ugostiti vrhunske stručnjake u svojim oblastima. Ono što je posebno važno jeste da je većina gostiju koji nam dolaze iz inostranstva porijeklom iz Bijeljine i oni na ovaj način žele da daju doprinos.  

Pored predavača koji su predstavljani u najavi konferencije imaćemo još niz vrhunskih gostiju iz svijeta nauke i tehnologije, te bivše studente London School of Economics, ENS Lyon Francuska, Šangajskog Ekonomskog Univerziteta, Politehničkog Univerziteta u Madridu, The College of Idaho USA, University of Primorska u Sloveniji, Univerziteta u Beogradu i Zagrebu… 

Na osnovu svih iskustava koja imam u obrazovanju, studiranja u inostranstvu, te učestvovanja na preko stotinu takmičenja u znanju i sličnih skupova – tvrdim da je neformalno obrazovanje podjednako važno. Zato smatram da mladi ljudi koji prepoznaju značaj obrazovanja na taj način, kao što je i ova konferencija ,,raSTEM“, predstavljaju budućnost ovog društva.       

 
Posebno nas raduje što konferencija već sada ima regionalni karakter jer pored učenika i studenata iz obrazovnih institucija iz Bijeljine prijavljeni su i srednjoškolci iz Beograda, Tuzle, Istočnog Sarajeva i Mostara.  

Jedna od centralnih tema današnjice jeste vještačka inteligencija i velika brzina kojom se ona razvija i  postaje potpuno konkurentna inteligenciji ljudi.     

     
Zajedno sa Dr Vladanom Lazarevićem, Dr Edinom Husićem i gospođom Goricom Stevanović, predavač će biti i direktor razvojnih timova za vještačku inteligenciju jedne od najvećih svjetskih kompanija IBM, gospodin Namik Hrle. On će nam govoriti o ovim segmentima koji su već prisutni u cijelom svijetu i koji izazivaju brojne promjene. Mislim da je izuzetno važno prilagoditi se tim promjenama te koristiti vještačku inteligenciju kao alat i u pozitivnom smislu kako nas ona ne bi nadmašila. Ova konferencija je prilika da naučimo kako.

U petak 19. maja vrata su otvorena svim zainteresovanim ljudima sa područja našeg grada. Dolazak je planiran od 12:30 časova u Centru za kulturu. U prvom dijelu programa gosti će se predstaviti zanimljivim predavanjima o oblastima kojima se bave. U drugom dijelu ostavljen je prostor za koktel druženje, networking, razmjene ideja i kontakata. Mlađa publika će moći čuti o prednostima volonterskog angažmana.     

U subotu 20. maja organizujemo vrhunske radionice usmjerene ka srednjoškolcima i         studentima za razvoj ličnih i tehničkih vještina.    

  
U ta dva dana imaćemo priliku da svi zajedno raSTEMo u nauci, tehnologiji, inženjeringu, matematici, ličnom usavršavanju… Bijeljina će biti prepoznatljiva u svijetu po konferenciji raSTEM, a konferencija raSTEM će biti prepoznatljiva zahvaljujući Bijeljini. 

Filip Božić, Organizacioni odbor konferencije raSTEM ispred Grada Bijeljina 

Organizacioni odbor konferencije raSTEM ispred Grada Bijeljina

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

STOJANOVIĆ: SNSD nije velika partija, igubili ste u Bijeljini 183:0!

Tomica Stojanović je na današnjoj sjednici NS RS kao poslanik SDS rekao da SNSD nije velika partija. Vi ste...

BRNABIĆ: Imate moju ostavku na stolu, Vučić, neće biti prelazne Vlade

Predsjednik i premijerka Srbije Aleksandar Vučić i Ana Brnabić obraćaju se javnosti iz Predsedništva. - Premijerka Ana Brnabić izjavila...

ŠMIT: Dodik me ne prihvata kao visokog predstavnika, ali me ipak sluša svaki dan“

Obraćanje Šmita nakon sjednice PIK "Dodik me ne prihvata kao visokog predstavnika, ali me ipak sluša svaki dan" Kristijan...

POKRET ZA BIJELJINU: Mauzer je istorijska ličnost Semberije (foto)

U Bijeljini su danas polaganjem vijenaca na spomenik komandantu Ljubiši Saviću Mauzeru obilježene 23 godine od njegovog ubistva. -Ovom...