Sutra počinje Konferencija raSTEM u Centru za kulturu ,,Semberija“ (foto)

Datum:

Share post:

Saopštenje za javnost člana organizacionog odbora konferencije ,,raSTEM” ispred Grada Bijeljina prenosimo u cijelosti:

Prvi događaj ovog tipa u našem gradu ima za cilj da okupi stručnjake iz inostranstva i mlade ljude iz regiona, te domaće kompanije iz IT sektora.  Želimo da Grad Bijeljina tih dana bude centar u kome će se razgovarati o unapređivanju obrazovanja, predstavljanju karijernih mogućnosti mladima, o novim tehnologijama, vještačkoj inteligenciji i svemu što predstavlja budućnost.

Konferenciju zajednički organizuju Gradska uprava Grada Bijeljina na čelu sa Gradonačelnikom i Fondacija budućnosti u Bosni i Hercegovini. Dr Edhema Čustovića, osnivača Fondacije i profesora na Univerzitetu La Trobe u Australiji, upoznao sam još 2017. godine na jednoj od mnogobrojnih svjetskih konferencija na kojima sam učestvovao. Tada je bilo nezamislivo da je moguće organizovati takav događaj i u Bijeljini. Međutim, evo vidimo da je jedinstvena konferencija ,,raSTEM” pronašla svoje mjesto u ovom gradu.

Konferencija “raSTEM” za mlade u Bijeljini 19. i 20. maja (foto)

U Bijeljini ćemo ugostiti vrhunske stručnjake u svojim oblastima. Ono što je posebno važno jeste da je većina gostiju koji nam dolaze iz inostranstva porijeklom iz Bijeljine i oni na ovaj način žele da daju doprinos.  

Pored predavača koji su predstavljani u najavi konferencije imaćemo još niz vrhunskih gostiju iz svijeta nauke i tehnologije, te bivše studente London School of Economics, ENS Lyon Francuska, Šangajskog Ekonomskog Univerziteta, Politehničkog Univerziteta u Madridu, The College of Idaho USA, University of Primorska u Sloveniji, Univerziteta u Beogradu i Zagrebu… 

Na osnovu svih iskustava koja imam u obrazovanju, studiranja u inostranstvu, te učestvovanja na preko stotinu takmičenja u znanju i sličnih skupova – tvrdim da je neformalno obrazovanje podjednako važno. Zato smatram da mladi ljudi koji prepoznaju značaj obrazovanja na taj način, kao što je i ova konferencija ,,raSTEM”, predstavljaju budućnost ovog društva.       

 
Posebno nas raduje što konferencija već sada ima regionalni karakter jer pored učenika i studenata iz obrazovnih institucija iz Bijeljine prijavljeni su i srednjoškolci iz Beograda, Tuzle, Istočnog Sarajeva i Mostara.  

Jedna od centralnih tema današnjice jeste vještačka inteligencija i velika brzina kojom se ona razvija i  postaje potpuno konkurentna inteligenciji ljudi.     

     
Zajedno sa Dr Vladanom Lazarevićem, Dr Edinom Husićem i gospođom Goricom Stevanović, predavač će biti i direktor razvojnih timova za vještačku inteligenciju jedne od najvećih svjetskih kompanija IBM, gospodin Namik Hrle. On će nam govoriti o ovim segmentima koji su već prisutni u cijelom svijetu i koji izazivaju brojne promjene. Mislim da je izuzetno važno prilagoditi se tim promjenama te koristiti vještačku inteligenciju kao alat i u pozitivnom smislu kako nas ona ne bi nadmašila. Ova konferencija je prilika da naučimo kako.

U petak 19. maja vrata su otvorena svim zainteresovanim ljudima sa područja našeg grada. Dolazak je planiran od 12:30 časova u Centru za kulturu. U prvom dijelu programa gosti će se predstaviti zanimljivim predavanjima o oblastima kojima se bave. U drugom dijelu ostavljen je prostor za koktel druženje, networking, razmjene ideja i kontakata. Mlađa publika će moći čuti o prednostima volonterskog angažmana.     

U subotu 20. maja organizujemo vrhunske radionice usmjerene ka srednjoškolcima i         studentima za razvoj ličnih i tehničkih vještina.    

  
U ta dva dana imaćemo priliku da svi zajedno raSTEMo u nauci, tehnologiji, inženjeringu, matematici, ličnom usavršavanju… Bijeljina će biti prepoznatljiva u svijetu po konferenciji raSTEM, a konferencija raSTEM će biti prepoznatljiva zahvaljujući Bijeljini. 

Filip Božić, Organizacioni odbor konferencije raSTEM ispred Grada Bijeljina 

Organizacioni odbor konferencije raSTEM ispred Grada Bijeljina

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

NS RS USVOJILA ZAKLJUČKE: Poništiti sve odluke Šmita i poštovati međunarodno pravo

Narodna skupština Republike Srpske zajedno sa nadležnim institucijama i organima Republike Srpske preduzeće potrebne mjere da bi se...

NIKOLA STEVANOVIĆ iz Bijeljine na master studijama u Holandiji, DIPLOMSKI RAD POKLONIO rodnom gradu, želja mu je da se vrati u svoj kraj (video)

Gost “Razgovora sa povodom“ bio je mladi Nikola Stevanović koji je osnovnu školu završio u Bijeljini kao učenik...

Crveno-belo veče u Bijeljini podržali i Stefan Mitić i Miroslav Ilić iz Gračanice (foto,video)

Jedanaesto po redu Crveno-belo veče održano je u Bijeljini 26.marta. Pored velikog broja gostiju, navijača i ljubitelja Crvene Zvezde,...

PRIJEDLOG ZAKLJUČAKA NS RS: Poništiti sve odluke Kristijana Šmita i poštovati međunarodno pravo

Narodna skupština Republike Srpske zajedno sa nadležnim institucijama i organima Republike Srpske preduzeće potrebne mjere da bi se...