Sutra odluka CIK-a o PONIŠTAVANJU IZBORA u Doboju i Srebrenici (foto)

Datum:

Share post:

U Doboju će biti poništeni rezultati sa 89 od ukupno 108 biračkih mjesta. Od 28 redovnih biračkih mjesta u Srebrenici, poništavaju se rezultati na 26 biračkih mjesta.

Centralna izborna komisija BiH sutra (četvrtak) bi trebala poništiti izbore u Srebrenici i Doboju.

Sjednica CIK-a trebala bi biti održana u 12 sati, a kao prva tačka dnevnog reda bit će razmatran Prijedlog Odluke o poništavanju izbora održanih 15. novembra 2020. godine na 26 redovnih biračkih mjesta i dva biračka mjesta u odsustvu u Osnovnoj izbornoj jedinici Srebrenica za nivo načelnika i Skupštine opštine Srebrenica. Druga tačka dnevng reda je Prijedlog Odluke o poništavanju izbora održanih 15. novembra 2020. godine na 89 redovnih biračkih mjesta u Osnovnoj izbornoj jedinici Doboj za nivo gradonačelnika i Skupštine grada Doboj.

U Srebrenici je, tokom izbora 2020. godine, bilo ukupno 28 redovnih biračkih mjesta. Od tih 28 biračkih mjesta CIK bi trebao poništiti rezultate na 26 birališta. Tome treba dodati još i dva biračka mjesta u Federaciji na kojima se glasalo u odustvu. Kada su u pitanju rezultati iz dijaspore, odnosno glasovi poštom, ti rezultati, barem za sada, neće biti poništeni.

U Doboju CIK namjerava poništiti rezultate sa 89 od ukupno 108 biračkih mjesta na kojima su građani tog grada birali gradonačelnika i odbornike, što je preko 80 posto birališta.
 

Prema informacijama Istrage, članovi CIK-a su se odlučili na ovaj korak nakon što su dobili izvještaj vještaka grafološke struke koji je utvrdio da je skoro 20 posto potpisa u Doboju i Srebrenici lažno. To znači da je glasački materijal naknadno ubacivan u kutije i da su se druge osobe potpisivale pod tuđim imenima. Vještak grafološke struke je ove potpise uporedio sa potpisima iz baze IDDEEA-e. Osim toga utvrđeno je još da nije bilo pečata na glasačkim kutijama. Upravo u takvu jednu kutiju svoj listić je ubacio Mladen Grujičić, aktualni načelnik Srebrenice koji je još u izbornoj noći proglasio pobjedu. Za razliku od Gujičića, njegov protukandidat Alija Tabaković je svoj listić ubacio u zakonom propisanu zapečaćenu kutiju.

TESTNA REKLAMA
Kada je u pitanju Srebrenica, nepravilnosti su utvrđene na skoro svim biralištima. Na gotovo svakom mjestu su glasale osobe sa nevažećim identifikacionim dokumentima ili dokumentima izdatim mimo zakonskog roka. Već je objanjeno dan nakon izbora da su desetine osoba u Srebrenici glasale bez ikakvih identifikacionih dokumenata, što je naknadnom provjerom i potvrđeno.
 

Osim toga, na dva biračka mjesta u Federaciji, na kojima su, uglavnom, glasali Bošnjaci, uočen je veliki broj lažnih potpisa, što znači da su se članovi biračkih odbora potpisivali umjesto njih.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: istraga.ba

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

VUČIĆ: Tri opcije za mandatara – Brnabić, Vučević, jedan iz koalicije

Tri moguće opcije za mandatara su aktuelna premijerka Ana Brnabić, Miloš Vučević i jedan iz redova koalicionih partnera,...

Izabrana je nova generacija ljepotica iz Brčko Distrikta, Semberije i Podrinja

Hotel Jelena Brčko, u petak 12.08.2022., ugostio je najljepše djevojke iz Brčko Distrikta, Semberije i Podrinja. Pod pokroviteljstvom Vlade Brčko...

NEŠIĆ, DNS: Mostarska policija da rasvijetli vandalski napad na Staru crkvu u Mostaru

Predsjednik DNS-a Nenad Nešić zatražio je od mostarske policije da hitno rasvijetle vandalski napad na Staru crkvu u...

HOŠIĆ, ZVIJEZDA 09: IDEMO NA TRI BODA

Šef stručnog štaba Zvijezde 09 pred današnju utakmicu sa Kozarom rekao je da su svi igrači spremni, maksimalno...