Sutra konstitutivna sjednica 11. saziva Narodne skupštine Srpske

Datum:

Share post:

Konstitutivna sjednica novog, 11. saziva Narodne skupštine Republike Srpske biće održana sutra (utorak, 15. novembar 2022.), a predsjedavaće joj najstariji narodni poslanik Nataša Radulović.

Radulovićeva će sjednicom, na kojoj će zakletvu položiti novi poslanici, te novoizabrani predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, predsjedavati uz pomoć generalnog sekretara Narodne skupštine Nebojše Zgonjanina i najmlađih poslanika iz tri političke partije sa najvećim brojem mandata Anje Ljubojević, Aleksandra Trninića i Nebojše Drinića.

Radulovićeva će konstitutivnom sjednicom, koja počinje u 12 časova, u skladu sa skupštinskim Poslovnikom, predsjedavati do izbora novog predsjednika Narodne skupštine.

Iz Narodne skupštine je saopšteno da su predstavnici SNSD, SDS, PDP, SP, DEMOS, US, Liste “Za pravdu i red”, DNS, NPS, SPS i “Pokreta za državu” na sastanku usvojili prijedlog dnevnog reda prve (konstitutivne) sjednice Narodne skupštine 11. saziva, koji ima 12 tačaka.

TESTNA REKLAMA

Na dnevnom redu su konstituisanje radnog predsjedništva, izbor Komisije za izbor i imenovanje i razmatranje i usvajanje izvještaja Komisije za izbor i imenovanje o mandatima narodnih poslanika, nakon čega je planirano polaganje svečane zakletve narodnih poslanika.

Peta tačka je izbor predsjednika Narodne skupštine, nakon čega slijedi razmatranje prijedloga odluke o broju potpredsjednika Narodne skupštine, pa izbor potpredsjednika Narodne skupštine.

Osma tačka podrazumijeva imenovanje generalnog sekretara Skupštine i njegovog zamjenika, dok je deveta polaganje svečane zakletve člana Predsjedništva BiH iz Srpske.

Na dnevnom redu, kao deseta tačka, planirano je polaganje svečane zakletve predsjednika i potpredsjednika Srpske, nakon čega slijedi pokretanje inicijative za izbor delegata iz Republike Srpske u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, pa pokretanje inicijative za izbor delegata u Vijeće naroda Srpske.

Predstavnici parlamentarnih stranaka u Narodnoj skupštini su na usvojili i prijedlog odluke prema kojem bi Narodna skupština u 11. sazivu trebalo da ima četiri potpredsjednika.

– Takođe, usvojen je prijedlog zaključka o pokretanju inicijative za izbor delegata iz Srpske u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, kao i prijedlog zaključka o pokretanju inicijative za izbor delegata u Vijeće naroda Srpske. Utvrđen je broj mjesta u radnim tijelima koja pripadaju pojedinim poslaničkim klubovima, odnosno poslaničkim grupama – navodi se u saopštenju Skupštine.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

“UPITNA PLATA“ za radnike Gradske uprave Grada Bijeljina!?

Kako portal Dešavanja u Bijeljini nezvanično saznaje upitno je da li će radnici Gradske uprave Grada Bijeljina dobiti...

SKUPŠTINA SRPSKE, prvog decebra: Izbor delegata u Dom naroda BiH i u Vijeće naroda RS

Prva posebna sjednica NSRS u četvrtak Prva posebna sjednice Narodne skupštine Republike Srpske trebalo bi da bude održana u...

Šta donosi promjena na čelu PDP: Stanivuković (ne)će u simbiozu s Dodikom

Izborni Sabor PDP na kojem bi ta stranka trebalo da dobije novog predsjednika biće održan na proljeće sljedeće...

Šta otkrivaju presude za seksualno nasilje u BiH: Žrtve silovanja na udaru NEČASNIH SUDIJA I TUŽILACA

Silovanje se u BiH još uvijek smatra krivičnim djelom drugog reda, iako je to teški zločin, sa trajnim...