Suša prepolovila rod kukuruza

Datum:

Share post:

Procjenjuje se da će ukupni obim proizvodnje kukuruza u Semberiji biti smanjen za više od 50 odsto u prosjeku zbog suše koja traje od maja, rekao je Srni Dragan Zarić, rukovodilac područne jedinice u Bijeljini vladinog Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi.

„Usjevi kukuruza u Semberiji su u vrlo različitom stanju u zavisnosti od terene, tamo gdje je lošiji tip zemljišta usjevi su uveliko stradali i očekuje se smanjenje prinosa za 70, 80 pa i više procenata, jer ima parcela gdje neće biti šta da se ubere“, kaže Zarić.

Prema njegovim riječima, na plodnijem zemljištu uz rijeke Drinu i Savu i manje vodotoke u Semberiji usjevi su za ove uslove u boljem stanju i očekuje se manja šteta na prinosu.

Posljednja tri dana u Bijeljini je lokalno bilo kiše, ali Zarić kaže da su to minimalne količine padavina između dva do 20 litara, zavisno do lokaliteta i da će uticaj tih količina padavina biti vrlo različit, tamo gdje je usjev već stradao kiša ne pomaže ništa, jedino može malo pomoći u atarima gdje su usjevi sada bolji.

TESTNA REKLAMA

On je dodao da uz sušu koja traje duže nego ranijih sušnih godina, srednje mjesečne temperature su za 2,5 stepeni više u odnosu na višegodišnji period, a od posebnog značaja je da je srednja maksimalna temperatura bila u prosjeku iznad maksimalne temperature koje biljka kukuruza može da podnese u toku rasta i razvića.

Zarić je rekao da na lošijim tipovima zemljišta u Semberiji žetva ono kukuruza što je preživjelo sušu već može da počne, iako je optimalan rok za žetvu kukuruza na ovom proizvodnom području septembar.

Višegodišnji prosječan prinos kukuruza u Semberiji je 6,5 tona po hektaru, a pod kukuruzom je na ovom području 26.000 hektara.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srna.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Dodik: Ja hoću da vidim Republiku Srpsku samu i nezavisnu

Kandidat SNSD-a za predsjednika Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je večeras u Vlasenici da Republika Srpska ima šansu...

PETROVIĆ: SDS će rasturiti partiju šaha, figure pokreće narod

-Srpska demokratska stranka, stranka koja će rasturiti partiju šaha u Izbornoj jedinici 6 samo zato jer naše figure...

SPS Bijeljina: Uvjereni u dobre rezultate (foto)

SPS Bijeljina: Uvjereni u dobre rezultate. Druženje sa kandidatima SPS u Bijeljini koje je organizovao Gradski odbor Socijalističke partije...

SPS: Selak posjetio bijeljinski „Pass“ (foto)

Predsjednik Socijalističke partije Srpske i narodni poslanik Goran Selak sa delegacijom SPS posjetio je bijeljinsku kompaniju "Pass" gdje...