Sukob privrednika i Petrovića zbog poskupljenja struje

Datum:

Share post:

– Privrednici traže moratorijum na poskupljenje
–  Vlada RS daće konačnu riječ o poskupljenju struje za preduzeća

Privrednici u Srpskoj ne prihvataju povećanje cijene struje koje traži „Elektroprivreda RS“ i zatražili su da se uvede moratorijum na odluku ERS o poskupljenju.

U Vladi RS je održan sastanak velikog broja privrednika sa predstavnicima ERS i Vlade RS.

S obzirom na to da su se privrednici pobunili protiv bilo kakvog poskupljenja sve dok „Elektroprivreda“ ne preispita svoje troškove i broj radnika, odlučeno je da ministar energetike i rudarstva RS Petar Đokić sačini informaciju i predstavi je Vladi RS koja će dati konačnu odluku da li će doći do poskupljenja struje za privredu i za koliko.

Prema odluci koju je usvojio Nadzorni odbor ERS poskupljenje bi u prosjeku bilo 13 odsto i primjenjivalo bi se već od 1. februara.

TESTNA REKLAMA

Kako saznajemo na sastanku je bilo veoma burno, privrednici su se oštro usprotivili stavovima v.d. generalnog direktora ERS Luke Petrovića te je atmosfera bila na ivici sukoba.

Iz „Elektroprivrede RS“ su ranije saopštili da će odluka o korekciji cijena za industrijske kupce stupiti na snagu 1. februara 2019. godine.

Istakli su da u prethodnom periodu nisu iskoristili svoje pravo da cijenu javnog snabdijevanja uvećaju za 10 odsto tokom prva dva mjeseca, odnosno 20 odsto ukoliko kupac ostane kod rezervnog snabdjevača duže od dva mjeseca.

Tvrde da ERS godinama unazad ostvaruje znatno manje prihode jer nije iskoristila pravo na usklađivanje cijena za kupce iz ove kategorije.

„Ilustracije radi iste količine električne energije koje su industrijskim kupcima isporučene tokom 2018. godine na tržištu vrijedile su 56,8 miliona КM više. Na bazi planirane potrošnje industijskih kupaca u 2019. godini negativna razlika bi dostigla 72 miliona КM. Iz tog razloga predloženo je usklađivanje cijena na način da se cijena uveća za 20 odsto od sadašnje cijene“, saopštili su ranije iz ERS i dodali da bi efekat primjene usklađene cijene negativnu razliku za 2019. godinu sa procjenjenih 72 sveo na 56 miliona КM.

Izvor: capital.ba

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Gradski savjeti mjesnih zajednica: Ignorantski odnos Gradske uprave prema potrebama naših građana

  Saopštenje za javnost prenosimo u cijelosti: Gradska uprava u Bijeljini, predvođena gradonačelnikom Petrovićem ignorantski se odnosi prema zahtjevima i...

Prihvatili Vukana, Selak ih više ne zanima: ŠTA JE DOGOVORENO na opozicionom sastanku u Istočnom Sarajevu

Vodeće opozicione stranke, SDS i PDP, prihvatile su listu Za pravdu i red Nebojše Vukanovića kao ravnopravnog partnera...

SUTRA PRES U SNSD: Aktuelni trenutak poljoprivrede u Semberiji

Sutra, 20.08.2022. godine (SUBOTA), sa početkom u 12:00 časova, u prostorijama GrO SNSD Bijeljina (Filipa Višnjića broj 1),...

Srbija donirala prvih 10 miliona za autoput Bijeljina-Rača

Vlada Republike Srpske prihvatila je donaciju Srbije od 10 miliona evra namijenjenu za finansiranje radova na izgradnji autoputa...