SUD U BIJELJINI privremeno zabranio ''Pavgordu'' preuzimanje ''Alumine''

Datum:

Share post:

Okružni privredni sud u Bijeljini privremeno je zabranio da fočanski „Pavgord“ naplati potraživanja koja ima prema Fabrici glinice (FG) „Birač“ tako što će izvršenje biti sprovedeno nad „Aluminom“.
 

Sud u Bijeljini donio je prije tri dana Rješenje kojim se određuje privremena sudska mjera obezbjeđenja kojom se zabranjuje firmi „Pavgord", kao i bilo kojem drugom organu ili instituciji da preduzimaju radnje izvršenja ili naplate po Ugovoru o zalozi na udjelima „Alumine" zaključenog između „Ukio banke", „Birač Europe" i „Alumine", kao i po pratećoj Potvrdi o registraciji zaloga koja se vodi pri Ministarstvu pravde BiH.

Sud navodi da je „Pavgord" dužan trpjeti i prihvatiti zabranu, te mu se nalaže da obustavi sve radnje preduzete u cilju izvršenja ili naplate.

Naime, FG „Birač" u stečaju tužila je Ukio banku, firmu „Birač Europe", „Pavgord" i „Aluminu" radi utvrđenja ništavnosti ugovora o zalozi na udjelima „Alumine" u vrijednosti od 154,2 miliona KM.

FG „Birač" je predložila određivanje sudske mjere obezbjeđenja, što je Okružni privredni sud Bijeljina prihvatio i najnovijim Rješenjem odredio privremenu mjeru koja je na snazi od dana donošenja (30. oktobar) do donošenja odluke suda o redovnoj mjeri.

TESTNA REKLAMA

Podsjećamo, na osnovu ugovora o zalozi „Pavgord" vodi izvršni postupak prodajom i zapljenom udjela koje FG „Birač" ima u „Alumini", a na osnovu rješenja Osnovnog sud u Zvorniku. Na to rješenje se FG „Birač" žalio Okružnom sudu u Bijeljini.

Iz Advokatske kancelarije "Sajić" koja zastupa "Pavgord" kažu da najnovija privremena mjera nema nikakvog efekta.

"Tužba FG "Birač" i prijedlog za privremenu mjeru obezbjeđenja su prvobitno bili odbačeni, pa je Viši privredni sud ukinuo to i vratio Okružnom privrednom sudu Bijeljina na ponovni postupak uz obrazloženje da treba odlučivati o toj stvari, pa kad već odlučuje onda po automatizmu donosi privremenu mjeru. Mi smo dali izjašnjenje i privremena mjera će biti stavljena van snage i onda će se raspravljati o trajnoj mjeri obezbjeđenja, hoće li je biti ili ne. Mi smatramo da ne postoje uslovi za to. Izvršni postupak svakako stoji zbog žalbe FG "Birač" na Okružnom sudu Bijeljina tako da ovo ništa ne zaustavlja, nema efekta", kazao je Aleksandar Sajić.

„Pavgord" je otkupio potraživanja Ukio banke od FG „Birač" i njenih kćerki firmi u iznosu od 155 miliona KM i upisan je kao založni povjerilac čime je stekao pravo da bude tražilac izvršenja.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: capital.ba

 

Novi komentar

Komentara

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

VRIJEME DANAS pretežno sunčano i toplije

Jutro sveže i pretežno vedro uz umerenu oblačnost, ponegde oko reka sa prolaznom maglom. U višim predelima hladno....

POČINJE SUĐENJE Ejupu Ganiću i ostalim optuženim za zločine u Dobrovoljačkoj

Statusna konferencija pred početak suđenja Ejupu Ganiću i još devetorici nekadašnjih vojnih i policijskih funkcionera za zločine u...

Uspješan vikend za bijeljinski “Atletik“ – 21 medalja na tri takmičenja (foto)

Najmlađi članovi AK "Atletik" iz Bijeljine, juče su učestvovali na 7. Atletskoj uličnoj trci u Ugljeviku, gdje su...

BIJELJINA: “Podrinje“ iz Janje deklasiralo Omarsku – Het trik Ristića

Podrinje predvođeno novim trenerom Ilijom Simićem sjajnom igrom deklasiralo Omarsku sa 5:1 u utakmici drugog kola Prve lige Republike Srpske. Pred...