I ZVANIČNO u Srpskoj na snazi NOVE MJERE u vezi sa afričkom kugom svinja

Datum:

Share post:

U Republici Srpskoj danas je stupio na snagu novi pravilnik s ciljem suzbijanja i iskorjenjivanja svinjske afričke kuge kojim su propisane mjere prilikom klanja svinja za sopstvene potrebe, kao i za njihovo premještanje na drugu farmu ili na klanje, rekao je pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Saša Lalić.

Lalić je naveo da je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske prvo u regionu donijelo ova rješenja za borbu protiv afričke kuge svinja.

„Na ovaj način omogućavamo našim poljoprivrednim proizvođačima da u domaćinstvima, tamo gdje su ispoštovane sve biosigurnosne mjere, urađeni nalazi i dostavljeno sve od laboratorije, zakolju svinje za lične potrebe. Kao i da ispoštujemo ovaj dio, uz biosigurnosne mjere, da onaj ko ima svinje u ugroženom i zaraženom području, može da ih premjesti ili na drugu farmu ili do klaonice“, pojasnio je Lalić.

DOKUMENT kojim se dozvoljava prevoz, prodaja i klanje svinja (foto)

On je naveo da se Pravilnik o izmjeni pravilnika o mjerama za rano otkrivanje, dijagnostiku, sprečavanje širenja, suzbijanje i iskorjenjivanje zarazne bolesti afričke kuge svinja odnosi i na ugrožena i zaražena područja, kao i na ona koja nisu zaražena.

„Mi smo do sada isplatili tri miliona KM kada je u pitanju eutanazija svinja koje su oboljele od virusa i prvi smo koji smo uradili interventni otkup za oko 6.000 svinja koje su zdrave“, rekao je Lalić.

Navedene mjere usaglašene su u srijedu, 9. avgusta, na sastanku u Banjaluci koji je organizovalo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske, a prisustvovali su uzgajivači svinja, predstavnici Veterinarskog instituta „Dr Vaso Butozan“, te doktori veterinarske medicine.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Dani filantropije u Bijeljini (foto)

U Bijeljini je u organizaciji Lokalne fondacije Bijeljina održana panel diskusija na temu filantropije u gradu Bijeljina. Ova...

Dnevni horoskop za 4. oktobar

OVAN POSAO: Ako je za vas uspešan dan onaj koji počinje fizičkim aktivnosima ili poslom koji je povezan sa...

PET MAGAZIN: Genetska oboljenja ljubimica

Mace mogu da se prehlade, da ih boli stomak, zub ili da imaju neku virusnu infekciju. Ali, nije...

Apple objavio zašto se iPhone 15 pregrijava

Kompanija Apple saopštila je šta izaziva probleme sa pregrijavanjem nove iPhone serije. Kako kažu iz "jabuke", u pitanju je...