Studenti Akademije dramskih umjetnosti u Tuzli predstavili se bijeljinskoj publici sa predstavom „Virus“ (foto)

Datum:

Share post:

Ljubiteljima pozorišne umjetnosti u Bijeljini, sinoć se pružila prilika da pogledaju novu predstavu Dramskog studija Pozorišta mladih Tuzle. Radi se o predstavi “Virus” koja govori o dvadesetogodišnjaku Saši, studentu glume koji nakon što snimi film postaje veoma popularan i slavan u umjetničkim krugovima, te ima savršen život, slavu, porodicu, voljen je. No, njegov život se iz temelja mijenja nakon saobraćajne nesreće kada se, analizom krvi, ustanovi da je nosilac HIV virusa. Umjesto razumijevanja i podrške koju očekuje od najbližih, on nailazi na zid predrasuda, strahova i frustracija čiji je osnovni uzrok neinformisanost i neznanje o ovoj bolesti.

Zerina Mujkić, student treće godine Akademije dramskih umjetnosti u Tuzli, ističe da ih je virus Covid19, koji je harao proteklih par godina svijetom, podstakao da pričaju o virusu.

„Predstavom smo zapravo željeli da kažemo da porodica treba uvijek da bude uz svog člana porodice, da ga podržava i da mu pruži najveću podršku“, kaže Zerina za portal Dešavanja u Bijeljini.

Nikola Ristić iz Bijeljine, inače, student treće godine Akademije dramskih umjetnosti u Tuzli, kaže da je već sa 14 godina shvatio da bi volio da se bavi glumom i uz podršku, uspio je u svojoj namjeri.

Kako kaže, nakon dugo vremena, ponovo je osjetio pozitivnu tremu, jer najteže je biti dobar pred svojom publikom.

Govoreći o predstavi, Ristić smatra da je neki drugi virus uništio ljude iznutra, a to su nerazumjevanje, nedostatak empatije i sterotipija.

smart

„Ovom predstavom želimo da pokažemo da, ako je neko bolestan, ne treba da znači da ta osoba treba biti odbačena, nego treba da ga njegova porodica i prijatelji prihvate na najbolji mogući način i da mu objasne da bolestan ne mora značiti nužno odbačen od društva“, kaže Ristić.

Ristić ističe da mladi itekako mogu da utiču na mišljenje starijih, samo je potrebno pronaći pravi način.

„Mislim da se u 21 vijeku mnogo toga izgubilo zbog društvenih mreža. Niko više ne ide u pozorište, jer mogu uključiti Netflix i gledati film, a mislim da je gluma ono što živi. Pozorište je jako bitno, jer film uvijek možete gledati, a pozorište živi od predstave do predstave“, kaže mladi glumac za Dešavanja u Bijeljini čija je jedina želja da bude srećan u poslu kojim se bavi.

U predstavi igraju polaznici Dramskog studija Pozorišta mladih Tuzle 2012/13. godine, te studenti Akademije dramskih umjetnosti i mladi diplomirani glumci. Za osnovu priče poslužio je istoimeni tekst, autora Siniše Kovačevića, pisca i dramaturga iz Beograda.

Dramatizaciju i adaptaciju teksta uradili su sami učesnici u predstavi, pod rukovodstvom tuzlanskog glumca Adnana Mujkića.

Predstava Virus se može smatrati kao dio preventivnog edukativnog programa za mlade povodom 1. 12. – Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a. Na taj način, Pozoriste mladih Tuzle, još jednom, umjetničkim jezikom govori o problemima današnjice, te edukuje i upozorava na moguće posljedice, ukoliko se problemima mladih ne pristupi sistemski.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

RAZVOJNA AGENCIJA BIJELJINA: Za podsticaj razvoja privrede planirano 400.000 KM

Razvojna agencija Bijeljine plasiraće u toku godine 400.000 KM za podsticaj razvoja privrede, navedeno je u programu rada...

BIJELJINA: Sve spremno za veliko hirurško druženje u Bolnici „Sveti Vračevi“

Sve je spremno za veliko hirurško druženje u Bolnici "Sveti Vračevi" U petak, 31.03.2023. U godini JZU Bolnica "Sveti...

VODOSNABDIJEVANJE ZA SVA SEMBERSKA SELA – KUCNUO JE ČAS

GEOTERMALNI IZVORI - BOGATSTVO BIJELJINE - VRIJEME JE DA BOGATSTVO ISKORISTIMO VODOSNABDIJEVANJE ZA SVA SEMBERSKA SELA - KUCNUO JE...

BOLNICA BIJELJINA: BEZ LISTI ČEKANJA KOD KARDIOLOGA (video)

Kardiolozi bijeljinske bolnice dobrovoljno su donijeli odluku da tokom ove sedmice, bez finansijske nadoknade, rade duple smjene kako...