Student napravio mapu KRSNE SLAVE kod Srba

Datum:

Share post:

Mapu rasprostranjenosti i osobenosti srpskog slavskog običaja napravio je student četvrte godine Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu Dušan Dačić. Od Ankoridža do Vladivostoka, svugde gde ima Srba, slavi se i krsna slava.

Kako je Dušan naveo na mapi, riječ je o jednom od tri običaja u Srba na UNESKO listi nematerijalnog kulturnog naslijeđa, pored igranja kola i pjevanja uz gusle. Tako se navodi da je u Hrvatskoj 1991. godine živjelo 581.663 Srba, dok je 2011. godine taj broj 186.633, od tog broja dvije trećine govori hrvatskim jezikom.

Hrvatska sela na Makarskoj rivijeri čiji žitelji slave slavu: Zaostrog, Drvenik, Podaca, Brist, Gradac, Baćina, Živogošće, Igrane, Podgora, Drašnice. Vrgorac, Kokorić, Sriduša, Klenak, Kozica, Zavojane, Ravča, Dragljane, Banja, Kotezi. Do 10. veka se u Dubrovniku slavio Srđevdan.

U dijelu BiH koji danas pripada Federaciji Bosne i Hercegovine, 1991. godine živjelo je pola miliona Srba, a danas ih je deset puta manje. Najčešće slave u Bosni na kraju 19. vijeka bile su Đurđevdan, Nikoljdan, Jovanjdan, Stefanjdan i Aranđelovdan.

TESTNA REKLAMA

U rumunskom dijelu Banata Srbi su činili znatan dio stanovništva, danas, njihov broj je zanemarljiv. Najčešće slave među Vlasima su Mitrovdan, Nikoljdan i Aranđelovdan.

Slavski običaji su skoro u potpunosti potisnuti u zapadnoj Bugarskoj do Prvog svjetskog rata. Zamjena je bio do tada nepoznati praznik imendan. Slava se do nedavno održala u selima oko Vidina. Bugari u caribrodskim selima nemaju krsnu slavu, slave samo seosku slavu.

Slavarska albanska katolička plemena: Grude, Hoti, Klimenti, Kastrati, Škrelje, Šalje, Beriše, Dušmani, Šoši, Toplana, Mazreku, Kiri, Plani, Merturi i Nikaj. Pokrovna slava svih plemena je Nikoljdan.

Mnogi muslimani raške oblasti obilježavaju slavu pored islamskih praznika.

U staroj Srbiji i Makedoniji, slava ima i stare nazive, u Metohiji, Kosovu, Skopskoj Crnoj Gori, Kolašinu, Ohridu je slava i sveti. Povardarje, Šopi zovu je služba, sluga, den i velikden; Skopska dolina, Mijaci i Polog – sveden i slava. Na ovim područjima najbrojnija slava je Nikoljdan.

Kako navodi Dušan Dačić, delovanjem bugarske egzarhije i grčkih fanariota u 19. i početkom 20. vijeka, slava biva dijelom potisnuta odnosno zamijenjena imendanom i u dijelovima vardarske i bjelomorske Makedonije.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: telegraf.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Noć Jackpotova u Brčkom u Vegas Casinu 18. avgusta

Vegas Casino je za vas priredio Noć Jackpotova i četiri specijalna welcome Jackpota: 3x300KM i 1x500KM uz redovne...

Prijavite se za onlajn kurs o preduzetništvu u ekonomiji u razvoju

HarvardX nudi besplatan onlajn kurs “Entrepreneurship in Emerging Economies”, koji je namijenjen svima koji žele da istraže kako...

Penzioneri najčešći korisnici besplatne pravne pomoći

Centru za pružanje besplatne pravne pomoći u prvoj polovini ove godine obratila se 2.581 osoba, što je neznatno...

Gradonačelnik Petrović predložio Episkopa Fotija za Povelju Grada

Gradonačelnik grada Bijeljina LJubiša Petrović u skladu sa članom 17. stav 3. Odluke o priznanjima u Gradu Bijeljina,...