Struja poskupljuje 20 odsto, privrednici protiv

Datum:

Share post:

Elektroprivreda Republike Srpske predložiće da se cijena električne energije za industrijske korisnike u Republici Srpskoj poveća za 20 odsto!

Privrednici kažu da bi poskupljenje proizvelo lančanu reakciju.

Elektroprivreda Republike Srpske iniciraće povećanje cijene električne energije za snabdijevanje industrijskih kupaca na 10-kilovoltnom i 35-kilovoltnom naponskom nivou (privreda) u iznosu od 20 odsto. Pregovori o tome krenuće uskoro, ali nezvanično se već vode, saznaje Mondo.

U Privrednoj komori Republike Srpsk (PK RS) kažu da je poskupljenje neprihvatljivo.

TESTNA REKLAMA

''Za privredu je apsolutno neprihvatljivo bilo kakvo povećanje cijene električne energije. Ta cijena je do sada bila naša komparativna prednost kada je u pitanju privlačenje investicija. To treba tako i da ostane'', rekao je portparol Privredne komore Vladimir Blagojević.

Privrednici smatraju da je povećanje od 20 odsto nerealno visoko, a ako do poskupljenja dođe, da to mora biti razumniji iznos.

''Povećanje je uopšte neprihvatljivo, a pomenuti iznos je astronomski. Ovo bi kao lančanu reakciju prouzrokovalo poskupljenja u svim oblastima'', objašnjava Blagojević.

U PK RS smatraju da se nedostatak novca može nadomjestiti unutrašnjom racionalizacijom kompletnog (elektro-energetskog) sistema i da bi tu trebalo tražiti način kako da se novac namiri.

Zvaničnih razgovora o povećanju cijene još nema, ali nakon formiranja Vlade RS i imenovanja ministara stvoreni su svi uslovi i ova tema će biti uskoro stavljena na dnevni red.

Novi premijer RS Radovan Višković je nedavno naglasio da Elektroprivreda RS mora da "unificira i optimizuje svoje radne procese i svoju makro i unutrašnju organizaciju", kako bi se prilagodila konkurenciji na slobodnom tržištu električne energije, a u skladu sa Trećim energetskim paketom EU.

Ovaj paket podrazumijeva da BiH otvori tržište za veće strane trgovce električnom energijom, a da bi oni imali interesa da trguju, cijena mora da bude veća.

Izvori iz Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske rekli su da pregovori o poskupljenju struje još nemaju odobrenje Vlade, ali da poslodavci očekuju će se pregovorima predloženo povećanje bar prepoloviti.

U zavisnosti od djelatnosti cijena struje u ukupnim troškovima preduzeća u RS iznosi od jedan odsto do 30 odsto, a trenutno privrednici plaćaju energiju po cijeni od oko 0,1 KM po kilovat-satu.

Podsjećaamo da su Udruženja poslodavaca FBiH i Vlade Federacije BiH ove nedjelje dogovorila da će cijena električne energije za privrednike u ovom entitetu poskupiti od dva do pet odsto.

Izvor: mondo.ba

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Dunja Vukšić iz BK “Radnik“ Bijeljina na ovogodišnjem Evropskom prvenstvu u Turskoj

Bokserska nada Dunja Vukšić iz BK "Radnik" Bijeljina predstavljaće Bijeljinu i Republiku Srpsku na ovogodišnjem Evropskom prvenstvu u...

Produženo vrijeme brisanja poruke na WhatsAppu

Ukoliko se nađete u situaciji da ste na WhatsAppu poslali neku neprikladnu poruku pogrešnoj osobi, sada ćete imati...

AGRO SAVJET: Kada i kako se vrši skidanje lišća paradajza

Oplodnja i skidanje lišća paradajza – Početno skidanje lišća paradajza obično se vrši kada biljka pređe metar visine.  U...

SERVISNE INFORMACIJE za 10. avgust: Prekidi u snabdijevanju vodom i električnom energijom

Zbog otklanjanja kvara na vodovodnoj mreži i priključenja novog korisnika na vodovodnu mrežu, danas će, u vremenu od...