Stršljen – najveći neprijatelj pčela

Datum:

Share post:

Aktivnost ovog insekata je tokom dana, kada sa prvim zracima sunca odlaze u potrazi za hranom, i to traje sve do mrak, kada se cjelokupna zajednica okuplja na gnijezdu, gde provodi noć.

Leglo ima maticu koja poleže jaja koja se u saću razvijaju i nakon par nedelja se izleže novi insekt, i zatim opet isti ciklus.

Ose prave gnijezdo veličine pet ili šest pa do dvadesetak centimetara, dok je kod stršljena to gnijezdo nekada veliko kao fudbalska lopta, a ima primera da bude veliko kao otvoreni kišobran.

Stršljen je veliki insekt koji može da nanese velike štete . Jedan je od najopasnijih pčelinjih ali i ljudskih neprijatelja. Takođe, oštećuje voće nekada do poslednjeg ploda a to su najčešće grožđe ili kruške.

TESTNA REKLAMA

Stršljen lovi pčele obično u pčelinjaku ispred košnica, a ukoliko se pruži prilika ulaze i u samu košnicu. Unutar košnice im je posebno zanimljivo pčelinje leglo do kojeg dolaze boreći se protiv pčela i pritom ih ubijajući.

Samo jedan stršljen kao jedinka rijetko će uspjeti napraviti neku veću štetu u pčelinjaku, ali pojavi li se roj od desetak ili možda i više stršljena u stanju su napraviti pravi pokolj.

Iz ulovljene pčele isisavaju prikupljeni nektar.

Stršljena je moguće namamiti jabukovim sirćetom.

Preventivno uništavanje stršljenova u blizini pčelinjaka odnosi se na spaljivanje mogućih gnjezda u samom pčelinjaku ili preventivnim mamcima.

U plastičnu jedno ili dvolitrenu bocu ulijemo mješavinu jabučnog soka, sirćeta ili pive. Pčele neće zbog odbojnog mirisa ulaziti u bocu, dok će stšljeni namamljeni lakom hranom ući u bocu iz koje ne mogu izaći i utopiti se.

Stršljen za razliku od pčela leti i lovi ne samo po danu već i za vrijeme vedrih noći, ukoliko su toplije. Radijus kretanja stršljena u potrazi za hranom je oko 1,5 – 2 km od gnijezda.

Izvor: agrosavjet.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Obavezno izvještavanje klijenata o naknadama: Nove odluke Agencije za bankarstvo RS

Svaka banka koja posluje u Republici Srpskoj ubuduće mora korisnicima da dostavlja ili na drugi način da učini...

Bijeljinski Radnik pobijedio Ljubić

Ekipa Radnika je tek u trećem kolu krenula u novom šampionatu Republike Srpske. Kasnili su oni sa pripremama,...

WhatsApp olakšao korišćenje aplikacije na Windowsu

Nova WhatsApp aplikacija za Windows više ne zahtjeva linkovanje sa telefonom kako bi se slale, primale i sinhronizovale...

U Bijeljini rođene ČETIRI BEBE

U porodilištu bolnice „Sveti Vračevi“ u Bijeljini u protekla 24 časa rođene su tri djevojčice i jedan dječak. Broj...