ŠTRBAC: Sljedeći korak da se hrvatskim oficirima sudi u odsustvu

Datum:

Share post:

Direktor Dokumentaciono-informacionog centra „Veritas“ Savo Štrbac rekao je povodom prve optužnice za ratne zločine u „Oluji“, koja je juče potvrđena, da bi dalji korak trebao biti da Vijeće za ratne zločine Višeg suda odluči da se hrvatskim oficirima sudi u odsustvu.

Apelacioni sud potvrdio je rješenje Višeg suda u Beogradu, kojim je potvrđena prva optužnica koju je srpsko Tužilaštvo za ratne zločine podiglo protiv četvorice oficira hrvatskog ratnog vazduhoplovstva za zločine počinjene u akciji „Oluja“.

Štrbac za RTS kaže da je očekivao da će optužnica biti potvrđena.

„Dalji korak bi trebao biti da Vijeće za ratne zločine Višeg suda odluči da se sudi u odsustvu“, navodi Štrbac, koji vjeruje da će se i donijeti takva odluka.

TESTNA REKLAMA

Hrvatski zvaničnici su više puta rekli da je optužnica za Hrvatsku neprihvatljiva, kao i univerzalna nadležnost Srbije za zločine u bivšoj Jugoslaviji.

Štrbac objašnjava da Srbija nema mehanizme koji bi mogli da dovedu do eventualnog izručenja, pošto je Hrvatska donijela zakon o ništavnosti akata JNA i nekadašnje RSK, ako su u pitanju državljani Hrvatske i pripadnici njihove vojske.

Sa optuženima se, dodaje, može komunicirati preko Ministarstva pravde.

„Imaju svoje advokate, niko im ne brani da se pojave ovde“, ukazuje Štrbac.

Očekuje da će presuda biti osuđujuća. Kada je riječ o kazni, pošto se primjenjuju zakoni iz tog vremena, ona bi mogla biti do 20 godina, zaključuje Štrbac. 

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: rts.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

MIGRANTI u Bijeljini – Sve ih više i u Hercegovini

Migranti su opet zaprijetili granicama BiH. Zadnjih dana sve više naviru na sjeveroistoku i sjeverozapadu. Graničari kažu da...

PETROVIĆ: ’’Sistem te laže, ne veruj šta ti kaže, ovaj život je borba, od rođenja do groba, zato ustani odmah!’’

Srpska demokratska stranka, Partija demokratskog progresa i Pokret za pravdu i red Nebojše Vukanovića organizovali su mirne proteste...

MALETIĆ otvorio danas Međunarodni poljoprivredni simpozijum „Agrosim 2022“

Pomoćnik ministra poljoprivrede Zoran Maletić otvorio je danas Međunarodni poljoprivredni simpozijum „Agrosim 2022“ na kojem učestvuju stručnjaci iz...

LOPARE: JOVANI – SLAVA CRKVE U TOBUTU

U Tobutu kod Lopara obilježen je praznik Začeće Svetog Jovana Krstitelja – Jovani, krsna slava tobutske crkve Svetog...