STOJANOVIĆ, SDS: Bijeljinska skupštinska većina je izgubila svoj legitimitet (video)

Datum:

Share post:

U toku današnje redovne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske, narodni poslanik SDS iz Bijeljine, Tomica Stojanović, rekao je da prema članu 152. Zakona o lokalnoj samoupravi na Dnevni red u skorijem periodu mora staviti inicijativu koju će Ministarstvu lokalne samouprave uputiti Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović, a koja se tiče raspuštanja Skupštine Grada Bijeljina zbog neuspjelog procesa opoziva koji je održan proteklog vikenda.

“Ja očekujem da ova NS RS raspusti Skupštinu Grada Bijeljine. Očekujem da se ne desi ono što se desilo u Tesliću – da se ne desi ćutanje administracije i da se to pitanje razvlači mjesecima, pa godinu, pa dvije… više ne znam koje je vrijeme proteklo… Da se NS RS ne oglasi po tom pitanju. Vrlo brzo ćete dobiti inicijativu za raspuštanje Skupštine Grada Bijeljine. Očekujem da se rukovodstvo NS oglasi u smislu i da na tačku Dnevnog reda stavi raspuštanje Skupštine Grada Bijeljina. Pa da se mi izjasnimo. Ako smatrate da Skupština treba da ostane, neka ostane, a ja sam siguran da ne treba da ostane. Bitno je da se kao tačka Dnevnog reda nađe ta inicijativa”, rekao je poslanik Stojanović.

Ovim povodom, Stojanović kaže da prema Zakonu nije sporno što je skupštinska većina u Bijeljini povukla pitanje opoziva, ali da sada iz moralnog razloga trebaju da daju ostavke, s obzirom da im opoziv nije uspio.

“Procjena je da je otprilike 500.000 KM iznosilo provođenje tog opoziva. Ono što je simptomatično u svoj toj priči je da je što se ne zna ko je štampao te listiće, ni gdje su štampani. Očigledno ćemo imati jednu firmu koja će to donirati i neće biti plaćeno. U Bijeljini se desilo da opoziv nije prošao i sad se postavlja pitanje šta dalje. Ministarstvo lokalne samouprave sasvim sigurno će dobiti inicijativu od strane Gradonačelnika da se raspusti lokalna samouprava. Da je ijedan od njih moralan, dao bi ostavku – svi oni koji su glasali za opoziv, sad bi trebali reći “Dajem ostavku, jer opoziv nije uspio.””, naveo je Stojanović i nastavio:

“Hajde da je bilo “na klackalici”, da je bilo nekih nedoumica, nego su oni toliko loše procijenili ambijent u Bijeljini, što reče gospodin Mihajlica – “potučeni su do nogu”. Doživjeli su katastrofu – potop. Razbijeni su. Vjerujem i da je ovo početak kraja jedne političke ere i u to sam ubijeđen. Desilo se da je 17.000 razlike u glasovima… 17.000 razlike. Ja očekujem svakog od ovih odbornika koji su glasali za opoziv, a koji su nanijeli štetu gradskoj, odnosno lokalno samoupravi, da u skladu sa moralnim načelima daju ostavku i da se uđe u jedne nove lokalne izbore gdje bismo izabrali novu većinu, odnosno izabrali bismo lokalni parlament, Skupštinu Grada sa novih 32 odbornika. Možda će neko ostati isti, manje-više nije to bitno, ali ova skupštinska većina nema legitimitet da vlada Gradom Bijeljina”, istakao je Stojanović.

Kako kaže, skupštinska većina je prilikom pokušaja opoziva izgubila legitimitet.

“Nisu ni blizu bili da uspiju. Trebali ste, gospodo iz Bijeljine koji ste krenuli u ovaj opoziv, poslušati svog predsjednika partije koji vam je rekao, a znamo da vam je gospodin Milorad rekao, “nećete uspjeti”. Međutim, po običaju, bili ste izgleda na neki način na “svoju ruku” i smatrali ste da to možete. I niste uspjeli. Nije vam bila dovoljna škola iz 2020. godine kad ste isto mislili da ste “završili” Bijeljinu, kako reče gospodin Milorad za ovom govornicom ovdje, sjećam se kad je rekao – “Završili smo Bijeljinu”. Tada sam rekao da niste završili Bijeljinu, niste, jer narod ne voli izdajnike. Desilo se da vam ta škola iz 2020. godine nije bila dovoljna i neka ste pokušali, da vidimo ko je ko i ko je gdje. I opet ste razbijeni. I 2020. godine sva svita je dolazila u Bijeljinu, stalno pokušavala i niste uspjeli i malo vam bio taj poraz i hajde opet da vas politički pobijedimo. I hvala vam što ste nam dali priliku da igramo ovu utakmicu, da pokažemo ko je ko na političkoj sceni Grada Bijeljina. Očigledno da vi SDS sa svojim opozicionim partnerima PDP i u ovom momentu Listom za pravdu i red ne možete promijeniti na političkoj sceni Grada Bijeljine. Postavlja se pitanje kako dalje da funkcioniše Grad Bijeljina. Kako da funkcioniše Grad da ga vodi skupštinska većina koja je na 183 biračka mjesta izgubila na svih 183 biračkih mjesta. Pa vi nemate legitimitet da cukicu svežete na uzicu i da ga vodate gradom. Nemate. Niste dovoljno sposobni za te stvari. Nemojte da se bavite politikom, niste dovoljno sposobni”, istakao je Stojanović.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Uprava BiH za zaštitu zdravlja bilja: Jović potpisao protokol o saradnji u fitosanitarnoj oblasti sa Crnom Gorom

Direktor Uprave BiH za zaštitu zdravlja bilja  Predrag Jović i direktor Uprave za sigurnost hrane, veterinu i fitosanitarne...

U Savjet ministara stigao HDZ-ov prijedlog: Еvo šta predlažu za izbor hrvatskog člana Predsjedništva

HDZ-ov dokument sa prijedlogom izmjena Izbornog zakona BiH upućen je Savjetu ministara, a u njemu je naveden i...

PU BIJELJINA: Akcija dobrovoljnog darivanja krvi

Povodom obilježavanja 4. aprila - Dana policije Republike Srpske, policijski službenici Policijske uprave Bijeljina, juče i danas, učestvovali...

PU BIJELJINA: U februaru ove godine 10% manje kriminaliteta u odnosu na februar prošle godine

Na području koje operativno pokriva Policijska uprava Bijeljina u februaru je krivičnim djelom privrednog kriminaliteta pričinjena šteta od...