Sto godina od oslobođenja Bijeljine u Velikom ratu

Datum:

Share post:

U Bijeljini će se, 10. novembra, povodom obilježavanja 100-godišnjice oslobođenja Grada u Prvom svjetskom ratu održati niz svečanosti.

U spomen-hramu Svetog mučenika kneza Lazara i svih svetih mučenika srpskih u Kasarni „Vojvoda Stepa Stepanović“ sa početkom u 11 časova planiran je parastos kralju Petru I Karađorđeviću Oslobodiocu, srpskim dobrovoljcima i poginulim, umrlim i nestalim srpskim vojnicima u Velikom ratu (1914-1918).

Nakon parastosa, u Spomen-hramu Svetog mučenika kneza Lazara i svih svetih mučenika srpskih, biće otvorena stalna muzejska postavka, koja trajno svjedoči o vojnoj tradiciji srpskog naroda i čuva uspomenu na sve ratne dobrovoljce Semberije, Majevice i Podrinja u oslobodilačkim ratovima od 1912. do 1918. godine, na učesnike antifašističke borbe u Drugom svjetskom ratu i na borce u Odbrambeno-otadžbinskom ratu (1992-1995).

U 12 časova, na spomenik kralju Petru I Karađorđeviću Oslobodiocu, biće položeni vijenci i održana počasna paljba u čast i spomen vojnika i vojskovođa Velikog rata (1914-1918).

U Centru za kulturu „Semberija“ za 13 časova pripremljena je multimedijalna izložba pod nazivom „Album sećanja na naše pretke iz Prvog svetskog rata“.

Izvor: www.bijeljina.org

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

AMBER ALERT pred PS BiH: U slučaju NESTANKA DJETETA slijedi mobilizacija cjelokupne javnosti

Bosna i Hercegovina još uvijek nema Amber alert sistem koji koriste brojne zemlje svijeta, pa i Srbija i...

Kunić na lovački način

Sastojci 1 kunić 50 ml ulja Za rasol 300 ml vinskog sirćeta 1 kašičica borovnica 1 kašičica klinčića 2...

SPC slavi Svetog Jakova Persijanca

Na današnji dan crkva slavi Svetog Jakova Persijanca, hrišćanskog mučenika i svetitelja koji je živeo u 5. veku. Pravoslavni...

Proglašen najljepši automobil u 2023.

Polestar 4 je osvojio prestižnu nagradu za najljepši dizajn proizvodnog automobila u 2023. Ovu nagradu dodijelio je žiri sastavljen...