Prof. dr Dalibor Stević dekan Pedagoškog fakulteta Bijeljina

U Bijeljini je prije više od mjesec dana potpisan sporazum između Gradske uprave, Pedagoškog fakulteta i Poljoprivredne i medicinske škole, a vezan za angažovanje asistenata u nastavi u srednjim školama.

“To je pionirski posao koji smo na inicijativu Odjeljenja za društvene djelatnosti Bijeljina, objeručke prihvatili u smislu angažovanja naših studenata za poslove asistenata. Zašto kažem pionirski, zato što to nije bilo prepoznato dosad u zakonu, niti je to, koliko mi znamo, neko radio. Bijeljina je prva sredina koja je to organizovala i naš fakultet u tome učestvuje zajedno sa Poljoprivrednom školom. Nadamo se da ćemo se na kraju nametnuti kroz neko vrijeme i da će to prepoznati i ostale lokalne zajednice i da će to biti dio zakona, odnosno da se zakon u tom dijelu izmijeni. S obzirom da imamo asistente u osnovnim školama, logično je da za djecu koja imaju probleme u razvoju, da kažemo poteškoće u razvoju, imamo asistente koji su adekvatno obučeni, i u srednjim školama”, rekao je Dalibor Stević, dekan Pedagoškog fakulteta za portal Dešavanja u Bijeljini.

Stević ističe da je ovo višestruka korist, prvenstveno sa humanog aspekta.

“Ako krenemo sa humanog aspekta, mislim da ne treba ni obrazlagati koliko je to djeci i bitno i potrebno s obzirom da ovaj inkluzivni pristup nastavi koliko ima dobrih, toliko ima i loših strana. Jedno dijete koje se nalazi u odjeljenju, a ima probleme u razvoju, ne može da prati nastavu sa ostalima. S angažovanjem asistenata, to je potpuno druga priča. Nakon ovog perioda, koliko naši studenti rade u srednjoj poljoprivrednoj školi, značajni su pomaci. Ta djeca se vežu za asistente, mnogo više pažnje dobiju, asistenti individualno rade s njima i u tom nekom psihosocijalnom pogledu već su vidljivi rezultati. Efekat je sigurno veliki i nadam se da ćemo nakon ovog projekta nastojati da to bude i dio zakona. Potpuno mi je realno i potrebno da, ako imamo djecu u osnovnoj školi koja imaju asistente, da isto tako imamo u sredljoj školi. Dobra stvar je da, djeci koja i onako imaju doživotni problem, pomognemo u školovanju i da se kao društvo pobrinemo da oni sutra dobiju adekvatne poslove na kojima mogu raditi. Mislim da ne može ništa humanije biti od toga i da se i ta djeca osjećaju korisnim, da sutra mogu da od svog rada žive i formiraju porodice i budu ravnopravni koliko god je to moguće u ovom društvu. Nadam se da će to zaživjeti i proširiti se na cijelu Republiku”, istakao je Stević.

Prema Zakonu, asistent u osnovoj školi može da bude i roditelj i ne mora nužno da bude student ili osoba usko vezana za problem djeteta. Za srednju školu, odlučili su da to budu student Pedagoškog fakulteta.

“Naši studenti završnih godina ili apsolventi ili svršeni studenti ili studenti master studija rade u okviru određenih predmeta sa tom djecom, ne na svim predmetima, jer nema potrebe. Pomažu u realizaciji sadržaja, više pažnje im posvećuju, individualno rade s njima i to je potpuno drugačije nego kada je u pitanju odjeljenje gdje imate 20 do 25 učenika i jedan profesor mora sa svima da radi, razgovara, ispituje ih. Ovo je individualni rad i to ne samo rad na tome, nego se djeca i vežu za asistente, pa postaju i prijatelji, onda im nekako i olakšaju školovanje. To bude mnogostruka korist u svakom pogledu”, zaključio je Stević.

Studenti Pedagoškog fakulteta od prije dvije do tri godine imaju i cjeloživotno učenje za asistente u nastavi.

“To obuhvata jedan semestar i kroz ovaj projekat ćemo pokušati da pokrijemo sve škole i osnovne i srednje, ali i da edukujemo te ljude. Naš student je završio razrednu nastavu ili predškolsko za rad s tom djecom. Može da dođe jedan semestar da izuči te specifične predmete. Moram da kažem da tu ima i medicinskih predmeta i predmeta koji se bave tom problematikom, pa mogu da budu još adekvatnije osposobljeni za takvu vrstu rada. Nadam se da će to i naša zajednica prepoznati, pa da rezultati budu što kvalitetniji”, rekao je Stević za Dešavanja u Bijeljini.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име