STEVANOVIĆ: Dan oslobođenja Bijeljine – ''Neka nam VJEČNO ŽIVI naš voljeni grad Bijeljina i naša KRVLJU NATOPLJJENA Republika Srpska''!

Datum:

Share post:

Jedan od osnovnih programskih ciljeva BORS-a pa samim tim i GBO Bijeljina je njegovanje slobodarskih tradicija srpskog naroda a samim tim i obilježavanje značajnih datuma iz proteklog odbrambeno-otadžbinskog rata. 
 
,,Dan odbrane grada Bijeljina,, koji danas obilježavamo to sigurno i jeste.
 
GBO Bijeljina je zajedno sa drugim subjektima proteklih godina na dostojanstven način obilježila ,,Dan odbrane Grada Bijeljina,, što čini i ove godine.
 
Ovako ćemo postupati i svih narednih godina, zalažući se da ovaj događaj još više omasovimo, obogatimo novim sadržajima i time pokažemo budućim pokoljenjima koliko se mora cijeniti sloboda i doprinos onih koji su se za nju borili.
   
Dana 31.03.1992. godine srpski narod Semberije organizovao se, da se brani i spriječi ono što se Srbima dešavalo u periodu od 1941.-1945. godine, da spriječi neki novi Jasenovac i                         13. ozloglašenu handžar diviziju, da preduhitri novi Sijekovac i još mnoge pokolje u koje smo prevarom namamljeni. Da smo ispravno postupili pokazuju zločin koji su se desili u narednom periodu nad srpskim narodom, i to zločin u Dobrovoljačkoj i zločin 15. maja u Tuzli.
 
Srpski narod je uz pomoć pripadnika JNA odbranio Bijeljinu i time osujetio namjeru muslimansko-hrvatskih paravojnih formacija i ekstremističkih grupa da, zauzimanjem grada, spriječe povezivanje ostalog dijela teritorije BiH, naseljene srpekim stanovništvom, sa maticom Srbijom.
 
Grad Bijeljina je u toku odbrambeno-otadžbinskog rata bio centar koji je povezao zapadni i istočni deo Republike Srpske i centar koji je Republiku Srpsku povezao sa maticom Srbijom.
 
Kroz grad Bijeljina prolazio je koridor života. U njemu je u toku odbrambeno-otadžbinskog rata utočište našlo, blizu 100. 000 Srba protjeranih sa svojih vijekovnih ognjišta.
 
Sve ove činjenice govore o strateškom značaju i izuzetnoj važnosti Grada Bijeljina, u toku odbrambeno-otadžbinskog rata, za srpsko stanovništvo i za samu Republiku Srpsku.
 
Zbog svega toga, ponosni smo na ono što smo uradili, jer smo time dali značajan doprinos u odbrani srpskog naroda na ovim prostorima i stvaranju Republike Srpske.
 
Naše potomke moramo naučiti da više nikad ne smiju dozvoliti da im se ponovi ono što se dešavalo našim precima.
 
Moramo ih naučiti da se onim koji su nas kroz čitavu istoriju ugnjetavali i ubijali, ne sme slijepo vjerovati, da svaku opasnost moraju preduhitriti, da moraju biti složni i jedinstveni, jer je to jedina formula koja garantuje opstanak na ovim prostorima ,, tamnog vilajeta,, kako ga nazva naš nobelovac Ivo Andrić.
 
Odbranili smo Bijeljinu, to smatramo svojim uspjehom, a ,,Dan odbrane,, obilježavaćemo i u narednom periodu i niko nas u tome ne može spriječiti.
 
U toku proteklog odbrambeno-otadžbinskog rata za slobodu i stvaranje Republike Srpske svoje živote dalo je skoro 1000 najboljih sinova sa ovog područja.
 
Neka nam vječno živi naš voljeni grad Bijeljina i naša krvlju natopljena Republika Srpska!
 
                                                                                                                          Miodrag Stevanović,
                                                                                               predsjedik Gradske boračke organizacije Bijeljina
 
Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com
 
 
 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

NAKON VELIKOG APRILSKOG POŽARA: Svetozar Ostojić, Mega Drvo – Obnovili smo 95 odsto uništenih kapaciteta

Nakon velikog požara koji je devetog aprila ove godine, prije osam mjeseci, zahvatio proizvodne hale preduzeća „Mega drvo“...

Futsaleri Radnika u četvrtfinalu Kupa BiH

Futsaleri Radnika plasirali su se u četvrtfinale Kupa Bosne i Hercegovine nakon što su večeras u Istočnom Sarajevu...

BO BIJELJINA: Konkurs za izbor najboljih literarnih i likovnih radova – “Republiko Srpska u srcu te nosim, sa tobom se ponosim”

Gradska boračka organizacija Bijeljina, povodom slave Sveta Tri Jerarha, raspisala je konkurs za izbor najboljih literarnih i likovnih...

BIJELJINA: Finansiranje škola i upisna politika (foto)

Sastanak Aktiva direktora srednjih škola i predstavnika sindikata održan je 05.12.2023.godine u prostorijama JU Ekonomske škole. Sastanku su...