Stevandić poručio da je normalno da na odavanju pijeteta srpskim žrtvama budu kadeti Vojske Srbije

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić izjavio je da su dobili povratnu informaciju od Ustavnog suda RS u vezi Izbornog zakona, te da je on upućen predsjedniku Srpske Miloradu Dodiku na potpisivanje.

Očekujem da će sutra biti pravosnažan. Svi idući izbori idu po ovom zakonu – poručio je Stevandić za N1.

On je govoreći o promjeni naziva dokumenta o “mirnom razdruživanju” koji se sada zove “Informacija o potrebi pokretanja procedure regulisanja odnosa Republike Srpske i Federacije BiH u skladu sa Dejtonskim sporazumom i međunarodnim aktima”, rekao da  dokument pod nazivo “mirno razdruživanju” nikada nije postojao u zvaničnoj formi u NS RS i Vladi RS.

Normalna stvar

Komentarišući dolazak kadeta Vojske Srbije u Prijedor i Bratunac, Stevandić je rekao da to “za sve pristojne ljude trebalo bi da bude normalna stvar”.

On je istakao i kako ove komemoracije i parastosi “nemaju nikakve veze s godišnjicom genocida u Srebrenici”.

– Radi se o dvije komemoracije, obilježavanju tragičnih datuma iz istorije srpskih naroda – jednog od najvećih u Drugom svjetskom ratu na Kozaru i proteklom ratu u Bratuncu. Normalno je da se na parastosu i komemaracijama, gdje se odaje pijetet srpskim žrtvama pojave ljudi koji pripadaju srpskom korpusu i srpska vojska. Ovdje nisu bili vojnici, već kadeti koji imaju formu učenika. Ne vidim ništa logično u bilo kakvom problematizovanju ovog događaja. Pametnije bi bilo da pokažu pijetet kao što mi pokažemo pijetet kada se obilježava tragedija u Srebrenici. Turska vojska je došla skoro u Sarajevo s orekstrom i defilovali su Sarajevom, svirali turske pjesme i niko iz RS nije to komentarisao – rekao je Stevandić.

Na pitanje da li je ovo urađeno namjerno pred obilježavanje godišnjice genocida u Srebrenici, Stevandić odgovara:

– Kakve to ima veze s godišnjicom genocida u Srebrenici? Mi se u Bratuncu uvijek okupljamo i obilježavamo – poručio je on.

On je istakao i kako su ranije ovo obilježavanje radili na Petrovdan, ali da je tada “bilo problematično što Srbi obilježavaju dan nakon srebreničke tragedije, pa je pomjereno.”

– Ja ne želim da uvrijedim nijednu žrtvu i ne razumijem medijsku histeriju i vrijeđanje srpskih žrtava. Zašto ne razumijete da imamo pravo da odajemo pijetet kao i svi drugi i da je normalno da kada odajemo pijetet srpskim žrtvama budu srpski kadeti, drže se srpske zastave, jer to rade i drugi narodi. Tu ništa nema problematično već je problematično što se stvara mržnja i histerija oko događaja kojim se odaje pijetet. Ako nećete odati pijetet srpskim žrtvama barem ih nemojte vrijeđati. To je moja poruka ljudima koji su ovaj događaji iskorisitili za širenje mržnje i daljih sukoba u BiH – rekao je Stevandić.

Dodao je i to da je sramotna kvafilikacija da dolaze kadeti vojske zemlje koja je jedina osuđena za nesprečavanje genocida, te naglasio kako je njihov dolazak uredno najavljen Ministarstvu spoljnih poslova u Savjetu ministara BiH.

Da li će kadeti Vojske Srbije biti i u Nevesinju?

Na pitanje zbog čega nisu druge vojske ili narodi nisu prisustvovali jer je riječ o antifašističkoj borbi, kazao je da nikome nije bilo zabranjeno, a zbog čega ih nije pozvao odgovara:

– Zato što smo mi pripadnici srpskog naroda koji je činio 95 posto partizana i koji je 95 posto poklan, stradao, odveden u Jasenovaci. Zato što se gnušamo svih koji od svega toga prave političku priču i prljaju pijetet žrtava. Kako da nekoga zovemo iz Sarajeva, ljude koji daju imena ulica po fašistima Mustafa efendija Đozo, Busulajdžić itd. – istakao je Stevandić.

Dodao je i da su na obilježavanju prisustvovali i vojnici 3. pješadijskog puka Oružanih snaga BiH, te da je cvijeće položeno na spomenik gdje nisu nacionalno obilježene žrtve kao i na krst gdje je održan parastos.

Nije imao informaciju da li su kadeti Vojske Srbije napustili BiH kao ni o tome da će oni prisustvovati obilježavanju Nevesinjske puške.

– Ja ne znam hoće li se pojaviti, ali ako se pojave to je nešto što ne treba potaknuti nijednog čovjeka na mržnju – dodao je on.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srppskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име