U vrelim ljetnim danima kada je temperatura vazduha iznad 35 stepeni Celzijusovih biljke trpe stres i najbolje im se može pomoći navodnjavanjem, ali i primjenom biostimulatora i aminokiselina koje će smanjiti efekat stresa, rekao je Srni inženjer poljoprivrede i specijalista za ishranu biljaka Stevan Mesarović.

On je naveo da dnevna potreba biljaka za vodom po metru kvadratnom iznosi sedam do 10 litara, te da je navodnjavanje najbolje rješenje i to u obrocima od 35 do 60 litara po metru kvadratnom na dva do tri dana.

Mesarović je naveo da je optimalna temperatura lista za fotosintezu 27 stepeni Celzijusovih.

„Ako je temperatura vazduha preko 35 stepeni polen ne funkcioniše i oplodnja je neznatna, a i proces fotosinteze je nizak ako se list ne može rashladiti na 27 stepeni. Stoga je važno da temperatura vode u zoni korijena bude do 20 stepeni Celzijusovih“, naglasio je Mesarović.

Prema njegovim riječima, ponekad, iako u zoni korijena ima vlage, treba rashladiti biljke u najtoplijem dijelu dana sa dva do tri litra vode po metru kvadratnom u trajanju 30 do 45 minuta.

„Kulture koje se navodnjavaju sistemom `kap po kap` mogu se zalivati cijeli dan. Kod navodnjavanja rasprskivačima povrtarske kulture se zalivaju predveče i rano ujutro“, rekao je Mesarović.

On je dodao da se biljkama može pomoći i primjenom biostimulatora i aminokiselina da bi se smanjio efekat stresa.

„Neophodno je 0,1 do 0,2 litra biostimulatora na 100 litara vode za primjenu prskanjem preko lista“, naveo je Mesarović, uz napomenu da ratari svoje usjeve mogu sačuvati dobrom i organizovanom njegom, uz savjete stručnjaka.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srna.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име