STANIVUKOVIĆ ZA DEŠAVANJA U BIJELJINI: O kandidaturi ali i da stranka nije jedan čovjek, pa ni Draško Stanivuković

Datum:

Share post:

Juče se u Bijeljini održalo nekoliko sastanaka koje se tiču PDP RS.

Jedan od tih sastanaka je i sjednica Predsjedništva PDP RS. Predsjednik GO PDP Banjaluka, član Predsjedništva, ali i aktuelni Gradonačelnik Grada Banjaluka Draško Stanivuković, za portal Dešavanja u Bijeljini pričao je o trenutnoj situaciji u PDP, kao i o izlaski Jelene Trivić iz PDP, ali i njegovoj kandidaturi za predsjednika PDP RS.

Forum žena PDP RS održan danas u Bijeljini

„Ideja je bila da svi sjednemo malo duže i pričamo o određenim strateškim opredjeljenjima i smjernicama PDP u narednom vremenskom periodu. Teme sastanaka koje smo završile i koji su pred nama su politička dešavanja i generalno opredjeljenje PDP po mnogim važnim nacionalnim temama koje će biti aktuelne tokom cijele godine. S druge strane, ekonomske teme. Sa treće strane su vlast u lokalnim samoupravama i generalno na bazi svih okolnosti – kako je najbolji mogući način da se na sve novonastale situacije koje su uvijek dinamične u političkom životu (životu političke stranke, ali i životu Republike Srpske, regiona), najbolje kao stranka pozicioniramo“, započeo je razgovor Stanivuković.

Kakva je situacija u Gradskoj Skupštini Banjaluke? Posljednja sjednica Skupštine Grada je preovladala da su pojedine tačke usaglašavane tako da nije bilo određeno ko je skupštinska većina, ko ne. Konkretno slučaj Eko toplane od 7 miliona KM.
Nisam komentator i zaista ne ulazim u to. Jedan dio odbornika, jedan dio stranaka po svom nahođenju i gledištu glasa. To kako ko glasa su pitanja za političke klubove, političke stranke, zašto ko kako glasa. Ja kao Gradonačelnik predlažem dokument, Skupština se izjašnjava na različite načine. Evidentno je da neke odluke imaju veću podršku, druge manju, neke nemaju nikakvu podršku, kao što je neradna nedjelja koja nema podršku. Određena preduzeća dobiju veći broj glasova, određena preduzeća dobiju manji broj glasova. To vam govori o jednom dinamičnom političkom životu što je po meni i smisao demokratije – da svaka stranka i svaki odbornik određene teme gleda na svoj način i zauzima stavove. Prema tome, važnije je šta se predlaže i šta je ono što dobija podršku. Smatram da se radi o velikim, važnim projektima što za Banjaluku znači napredak.

Famozni Nacrt zakona o kleveti i budući Nacrt zakona koji je najavljen iz NSRS oko NVO. Ako se ne varamo, izjavili ste da se zalažete za jednu priču – da novinari dobiju status službenih lica.
Rekao sam svoj stav po tom pitanju – ako dajete nekome veću odgovornost, odnosno obaveze, onda mu morate dati i veća prava. Jedno bez drugog je diskriminacija i potjera. U javnom prostoru ima svakog, svega i svačega. Svako piše ko šta hoće. Dok dočekaš pravdu za tako nešto, prođe par godina i ako Sud na kraju presudi, kazna je jedna-dvije-tri hiljade… kada priču zaboravi i onaj koji je tužio. Danas se ja kao Gradonačelnik nalazim na linču svakog i svega što nema veze s istinom, s jedne strane. S druge strane imate i da novinari nisu zaštićeni. Ja sam za odgovornost i obaveze u svim pravcima. Ako neko piše istinu, ne treba da se boji kazne, ako stoji iza onoga što je napisao – to je dokazivo. Ako napiše da je Gradonačelnik Banjaluke pronevjerio nešto, imate sve dokaze, mogu vas tužiti, ali neću dobiti. Ako napišete neistinu, možete odgovarati za tako nešto. Drugo, treba i novinarima koji imaju hrabrosti da pišu nešto, da imaju i veću zaštitu. Mislim da se treba kretati u tom pravcu, a i puno je stvari koje je neodređeno. Zakon je brzo skrojen, radi se o Nacrtu, zauzeli smo već stav i u tom pravcu ćemo se kretati. Što se tiče NVO, ako imaju svjetske sile takav zakon, što ne bi imala i RS. Ja tu ne vidim problem. Nek se zna odakle koja nevladina organizacija dobija novac. I te NVO koje dobijaju strani novac, ulažu dobre projekte u RS, pa nek se i to zna, u šta je uložen koji projekat NVO, ali ako ulože u nešto drugo, hajde da i to znamo, pa ćemo se shodno tome postaviti. Ne znam zašto to uopšte izaziva veliku pažnju. Kako sam shvatio, zna se odakle potiče i šta je s tim novcem urađeno. Uradila je to Amerika, a to je loše ako mi ne uradimo. Ne vidim to kao neku vrstu protjerivanja bilo koga. Bude li to tako nešto, biću prvi protiv toga, ali je isto tako evidentno da neke organizacije nameću svoje vrijednosti koje nisu u duhu nas i naših prostora. Valjda imamo pravo da se branimo i da zauzmemo naše autentične politike i stavove. Neke stvari se namjerno loše interpretiraju i uzimaju stvari iz konteksta. Banjaluka je otvoren grad i ima prostora za svakog i svaku NVO, svakog čovjeka, ali moramo znati ko šta radi i u svrhu čega se to radi. Mora se tražiti i od političara i od novinara veća odgovornost i smatram da je veliki pritisak po pojedinim zakonima i na sudove koji su inertni i rade politički. Tu može biti mnogo izazova. Problem je što se određenim temama pristupa samo da se jedni zaštite, a ne drugi. Pristupiti svim zakonima integraciono, sveobuhvatno – znači da se može doći do pojedinih ideja.

Odnos i kritike ili “prozivanja” vas i Nebojše Vukanovića. Šta to znači za opoziciju?
Moji stavovi po tom pitanju su poznati. Opozicija je šira platforma gdje svako ima pravo na sebe i svoju osobenost. I politika se mora sabrati i mi „ovakvi“ i oni „onakvi“. Kad kažem “oni” i “ovi” mislim na različite ljude u opoziciji. Zato smo različite stranke. Ali smo na istom kursu – da se stvari ovdje promijene. Budemo li se bavili jedni drugima i komentarisali jedni druge, činimo “medvjeđu uslugu” SNSD. Ne sviđa se i meni kod mnogih svašta i mnogi u opoziciji, za moj ukus, pogriješe, a to nije tema mog bavljenja. Tema mog bavljenja je Banjaluka i kako određene stvari na nivou RS u pozitivnom smislu mijenjati. Svako unutar opozicije ima svoje interne politike. Bavljenje nama je dobro za vlast. Zato sam uvijek to izbjegavao, ali isto tako, nema niko pravo u opoziciji da ima ekskluzivitet kako se treba baviti, ko je “pravi”, ko je “krivi”. To samo vrijeme može pokazati. Smatram da i oni koji su u opoziciji “ovakvi” ili “onakvi”… i one koji se “nećkaju”, koji nisu sigurni… mi trebamo ohrabrivati da budu sa nama, a ne protjerivati. To je suština. Ako neko u opoziciji, pa ne kritikuje dovoljno, nije prisutan, nije sveprisutan, nema hrabrost, osjeća se nesigurno… mi treba da ga ohrabrimo, privučemo, osnažimo, da stekne povjerenje, a ne da ga protjerujemo. Metodom protjerivanja nas je sve manje, a i sve manje šanse za pobjedu.

BORENOVIĆ ZA DEŠAVANJA U BIJELJINI: Režim će pasti, želim sreću Jeleni Trivić

Gospodin Borenović je komentarisao izlazak Jelene Trivić iz PDP i osnivanje Narodnog fronta. Da li ste Vi osnovni razlog zato što je Jelena Trivić napustila PDP i odlučila se da osniva svoju stranku?
Stranka nije jedan čovjek, pa ni Draško Stanivuković. Zbog jednog čovjeka da se odreknete cijele stranke i neke ideje, onda to nije politika. Ima u PDP i danas ljudi s kojima se ja ne slažem, ali neću otići iz stranke. Svako ima pravo na svoj put i opredjeljenje, na kraju je to i očekivano. Ja mogu biti dovoljno politički korektan, da svakome poželim sreću i uspjeha u onome što je lično odabrao. Ako je to njen put, neka ima sreću, ali naša mudrost je da pronađemo platformu kako u širem frontu možemo nastupati bez sujete i kvalifikacija koje ne stoje.

Hoćete li se kandidovati za predsjednika PDP na predstojećem Saboru?
Upravo razgovaramo o tome. Ne patim od funkcija, ne patim od nekih imenovanja. Postojale su špekulacije da je sukob između mene i Jelene ko će biti predsjednik PDP. Možda sad i ona ako ode, ja ne budem predsjednik. Ja se trudim da dobijem što više informacija, činjenica koje će pomoći da odlučujemo šta je bolje, a ja ću biti tamo gdje je bolje opšte, a ne gdje ću ja lično više biti na nekoj poziciji.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

USVOJEN Izborni zakon Republike Srpske

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je na Trinaestoj posebnoj sjednici Izborni zakon Republike Srpske. Za Izborni zakon glasao je...

Na današnji dan prije 32 godine ODBRANJENA vojna fabrika „Pretis“

Iz Udruženja građana boraca i njihovih potomaka Treće sarajevske brigade VRS izdato je saopštenje o istorijskim događajima iz...

PETROVIĆ: Regulacioni planovi Bijeljine na javnoj raspravi – privredni razvoj se nastavlja (foto)

Danas je u Gradskoj upravi održan sastanak na temu izrade regulacionih planova „Agro-tržni centar“ i „Industrijska zona 4“...

ALEKSANDAR ĐURĐEVIĆ: Srpska zvala, narod se odazvao – ne priznajemo nikakve lažne rezolucije (foto)

Republika srpska zvala, narod se odazvao - sa veličanstvenog skupa poručeno: ne priznajemo nikakve lažne rezolucije Oko 50 000...