STANIVUKOVIĆ: Neću biti predsjednik PDP-a, ali hoću kandidat za gradonačelnika

Datum:

Share post:

Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke, u intervjuu za “Nezavisne novine” potvrdio je da se neće kandidovati za lidera Partije demokratskog progresa.

Odluka je, rekao je Stanivuković, da aktuelni predsjednik Branislav Borenović produži mandat do lokalnih izbora.

“Lično smatram da, uz svu želju i posvećenost radu i promjenama, moram da se fokusiram na prioritete, a to je Banjaluka”, rekao je u intervjuu za “Nezavisne novine” Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke.

Međutim, kazao je on, definitivno će biti kandidat za još jedan mandat na čelu grada, jer su, kako je ocijenio, četiri godine nedovoljne da se završi sve započeto.

“Idem sa jednom iskrenom željom da dalje radim za svoj grad i svoje Banjalučane. Da završimo sve nabrojane projekte i krećemo raditi nove. Mi smo rekli da je u Banjaluci “Decenija uspona”, a četiri godine nisu dovoljne da se sve uradi. Ići ćemo sa tim da pobjeda u Banjaluci bude još snažnija i ubjedljivija nego što je to bila ona iz 2020. godine”, kazao je Stanivuković.

NNU subotu se obilježava Dan gradakako se obilježava ove godineKakvo je stanje u Gradskoj upravi sadaa kakvo ste zatekli kada ste stupili na mjesto gradonačelnika Banjaluke krajem 2020. godine?

STANIVUKOVIĆ: Radujemo se Danu grada, a mislim da su najbolji pokloni projekti koje imamo i realizujemo. To su za nas najveće torte i darovi. Zbog ATP turnira Srpska open odlučili smo da Akademiju za Dan grada pomjerimo na 27. april kako ne bi upala u sjenu teniskog turnira. Za Dan grada ćemo imati najveću tortu, dugačku 24 metra, koja će biti ispisana porukama “Srećan ti rođendan, Banjaluko” i biće kod nove fontane u parku “Mladen Stojanović”. Tu ćemo, uz jedan lijep koncert, dočekati Dan grada i prezentovati šta dalje planiramo. Mislim da smo zatekli stanje u Gradskoj upravi koje je bilo sa manje optimizma, manje entuzijazma, energije, sa mnogo projekata koji uopšte nisu bili u planu. Za ovo vrijeme napravili smo preokret i uspjeli da realizujemo stvari koje su bile misaona imenica i to nas raduje. Grad je razdraganiji, opušteniji, lepršaviji, veseliji, ljepši, otvoreniji, srdačniji, gdje nema dana da nema nekog događaja.

NNKoje to projekte možemo očekivati u narednom periodu?

STANIVUKOVIĆ: Projekat koji je završen je dvorana gdje se održava teniski turnir, koja ima duplo više kapaciteta od dvorane “Borik” i koja je multifunkcionalna. Nakon toga, u maju počinje izgradnja hotela “Palas” nakon 40 godina. Poslije toga, nakon desetak dana počinje gradnja centralnog spomen-obilježja poginulim borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske u saradnji sa republičkim vlastima. Daćemo sve od sebe da do kraja godine završimo most u Česmi, i to mnogo prije roka. Realno je da na ljeto počne gradnja mosta u Docu te da ga narednog ljeta završimo. Realno je da započnemo izgradnju kolektora ove godine. Završićemo i vidikovac na Banj brdu, te početi i završiti uređenje plaža kraj Vrbasa i to oko tri kilometra obale, gradnju promenada, šetališta i keja uz Vrbas, ali ne da zidamo, da sve bude prirodno. Dobićemo plažu od Zelenog do Gradskog mosta, za šta ćemo izdvojiti milion KM. Ljetnu pozornicu kod Pravnog fakulteta ćemo završiti. Izvjesno je da će biti završena škola u naselju Ada i da počnemo gradnju škole na Paprikovcu. Na mjestu Sokolskog doma ćemo napraviti igralište, tako da u samom epicentru Banjaluke imamo igralište. Završićemo multifunkcionalnu dvoranu na Laušu i dvoranu borilačkih vještina. Završićemo vodosnabdijevanje i nigdje više neće biti problema sa sušom, a za to je ukupno izdvojeno 35 miliona KM, uz besplatne priključke na vodovod. Nastavićemo i produžiti put kroz Priječane, Kuljane, Motike, te završiti mostove u Motikama i Dervišima, trotoare u Zalužanima do Trna. Krećemo u izgradnju tri kružna toka sa “Putevima RS”. Donosimo odluku ove godine da obezbijedimo besplatne građevinske dozvole za sve kuće do 200 kvadrata. Hoćemo da onim porodicama koje se kuće i grade to olakšamo. Plan je i besplatan javni prevoz za sve penzionere, a da sufinansiranje privatnih vrtića sa 60 KM povećamo na 100 KM. Ono što ćemo raditi jeste i reforma “Akvane” kako bi bila održiva.

Foto: Velibor Tripić
Foto: Velibor Tripić

NN: Pomenuli ste saradnju sa republičkim vlastima, a neki opozicionari govore da je to izdaja i simbioza sa SNSD-om. Kako Vi to komentarišete, da li ste zadovoljni radom republičkih institucija?

STANIVUKOVIĆ: Svi zaboravljaju ključnu poruku koju sam izrekao, a to je grad bez podjela. Smiješna su mi ta “takmičenja” ko je veći opozicionar, ko je iskreniji, ko je veći patriota, ko je bolji. Politika se mjeri po rezultatima i djelima, a ne po galami i ko više može galamiti. Svako ko misli da se vlast ruši i mijenja galamom i kritikom, grdno se vara, ona se ruši i mijenja pokazujući narodu vaša djela i šta vi možete i onda narod u vama vidi to. Istraživanja koja danas radimo pokazuju da PDP ima najviše podrške od svih stranaka u vlasti u Banjaluci. Kada je pitanje zemljišta RS, nacionalnih tema i projekata kao što je Srpska open, centralno spomen-obilježje, škola na Paprikovcu, kuća Milanovića, kao najstariji objekat, zar nije normalno da se svaki Srbin bori za taj projekat? Političke razlike i ideje postoje i nema nikakvog približavanja vlastima. Što se tiče rada republičkih institucija, velika je inertnost, pasivnost i nezainteresovanost, od najvećih reformi djela nismo vidjeli. Potpuno neadekvatan je odgovor na krizu, vidimo cijene električne energije, cijene goriva i ostalog. Vlada treba da obezbijedi nove investicije i radna mjesta, a mi smo trenutno u situaciji da sami kao lokalna zajednica razgovaramo sa investitorima. Pandemija je pokazala nespremnost institucija i mnogi su iza rešetaka, a mnogi nisu koji su trebali da budu. Nema neke strategije, već se radi od dana do dana. Nikakvo olakšanje ne vidim u privredi, a vlada kontinuiteta traje 20 godina. Nezadovoljan sam, i to je evidentno.

NN: Uskoro će unutarstranački izbori u PDP-u. Da li ćete biti kandidat za predsjednika PDP-a?

STANIVUKOVIĆ: Neću biti kandidat. Donijeli smo jednu zajedničku odluku da aktuelni predsjednik Borenović produži mandat do lokalnih izbora. Lično smatram da uz svu želju i posvećenost radu i promjenama, moram da se fokusiram na prioritete, a to je Banjaluka. Uz sve svoje obaveze u Banjaluci mislim da neću moći da idem često kroz Republiku Srpsku i obilazim Trebinje, Pale i druge lokalne zajednice. Izvjesno je da ću dobiti neku veću funkciju u partiji, osim člana Predsjedništva, i u tom domenu ću imati veću političku odgovornost unutar PDP-a.

NN: Da li to znači da ćete biti kandidat za gradonačelnika Banjaluke na lokalnim izborima naredne godine?

STANIVUKOVIĆ: Hoću, u to nema sumnje. Idem sa jednom iskrenom željom da dalje radim za svoj grad i svoje Banjalučane. Da završimo sve nabrojane projekte i počnemo raditi nove. Mi smo rekli da je u Banjaluci “Decenija uspona”, a četiri godine nisu dovoljne da se sve uradi. Ići ćemo sa tim da pobjeda u Banjaluci bude još snažnija i ubjedljivija nego što je to bila ona iz 2020. godine.

NN: Srpska open je možda i najveći sportski događaj u istoriji Banjaluke. Da li je moguće da Banjaluka i naredne godine bude domaćin ovog prestižnog ATP turnira?

STANIVUKOVIĆ: Ovo je najveći događaj u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini i jedan od najvećih u regionu. Sa jednakom vjerom kad sam govorio ljudima da ćemo napraviti turnir i da ćemo završiti dvoranu na vrijeme, isto tako ću reći da vjerujem da će turnir biti organizovan i naredne godine, a daćemo sve od sebe da se to dogodi.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: nezavisne.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

SERVISNE INFORMACIJE za 29. mart: Prekidi u snabdijevanju vodom i električnom energijom

Zbog otklanjanja kvarova na vodovodnoj mreži i priključenja novog korisnika na vodovodnu mrežu, danas će, u vremenu od...

VRIJEME DANAS pretežno sunčano

U prvom dijelu dana toplo i pretežno sunčano, na jugu i zapadu uz umjerenu oblačnost. U drugom dijelu...

NS RS USVOJILA ZAKLJUČKE: Poništiti sve odluke Šmita i poštovati međunarodno pravo

Narodna skupština Republike Srpske zajedno sa nadležnim institucijama i organima Republike Srpske preduzeće potrebne mjere da bi se...

NIKOLA STEVANOVIĆ iz Bijeljine na master studijama u Holandiji, DIPLOMSKI RAD POKLONIO rodnom gradu, želja mu je da se vrati u svoj kraj (video)

Gost “Razgovora sa povodom“ bio je mladi Nikola Stevanović koji je osnovnu školu završio u Bijeljini kao učenik...