STANIVUKOVIĆ NA RASKRSNICI IZMEĐU PDP I DS! Osniva li Draško novu stranku?

Datum:

Share post:

Nakon unutrašnjeg potresa u Partiji demokratskog progresa (PDP) koji je kulminirao sukobom Draška Stanivukovića i Jelene Trivić, potpuno je jasno da se ta partija nalazi na raskrsnici i da je generalno opozicija u Srpskoj ozbiljno poljuljana.

Loši rezultati opozicije, međusobne prozivke i porazi u izbornim trkama, govore da opcija, barem što se tiče PDP-a, ima nekoliko, ali da niti jedna od njih ne znači da će ova partija ostati kao što je bila do sada. “Restart” je potreban i njima partnerskom SDS-u i ono što se trenutno dešava čini se kao prekretnica na opozicionoj sceni u ovom bh. entitetu.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović se neće kandidovati na izbornom saboru jer prema statutu stranke – niko nema pravo na kandidaturu nakon dva uzastupna mandata. To znači da će nova osoba preuzeti vodstvo stranke, a mnogi smatraju da je PDP-u potreban mnogo energičniji vođa koji je izvršiti pozitivnu šok terapiju unutar struktura.

Draško i njegova grupa ne želi čekati

Redovni unutarstranački izbori za novog predsjednika i rukovodstvo PDP-a zakazani su za sredinu 2023. godine, no pitanje je da li će grupa okupljena oko Draška Stanivukovića imati strpljenja za status quo još najmanje šest mjeseci.

Dakle, opcija je da Stanivuković što prije preuzme stranku i povede je smjerom u kojem on smatra da treba ići. Također, moguće je i da se strpi nekoliko mjeseci ukoliko dobije garanciju da će biti izabran na saboru iduće godine.

On ne krije svoju visoku ambiciju i smatra da se promjene moraju desiti “sad i odmah” ili on neće biti tu. Ipak, brojni PDP-ovi simpatizeri i članovi su mišljenja da je mladi gradonačelnik Banje Luke u sve bližem odnosu s liderom Miloradom Dodikom (SNSD) i da to može biti opasno za ovu opozicionu stranku. No, istovremeno znaju da bez Stanivukovićeve velike popularnosti i energije ni PDP nije više “to-to”.

“Draškova grupa” sa 4 od 8 poslanika

Kako saznaje Klix.ba, Stanivuković trenutno kontroliše četiri od osam poslanika PDP-a u budućem sazivu Narodne skupštine RS-a. Takozvana “Draškova grupa” su Tanja Vukomanović (njegova portparolka), zatim Mirna Savić-Banjac i Nebojša Drinić te još jedan poslanik.

Ono čega se mnogi boje jeste mogućnost da bi se “odmetnuti” Stanivuković mogao i u NSRS-u prikloniti vladajućoj strukturi kako bi zauzvrat dobio podršku za brojne projekte koje planira u Banjoj Luci. Stanivuković je shvatio da bez novca i podrške Vlade RS-a jednostavno nema ni realizacije obećanja i zacrtanih ciljeva, a to u konačnici znači i gubitak podrške građana.

PDP ili … DS?

Druga opcija. Kako Klix.ba saznaje, ukoliko se ne udovolji Stanivukovićevim željama u PDP-u, u ladici već ima spreman statut za novu političku stranku, vjerovatno pod nazivom “DS”.

Neko to može čitati kao Draško Stanivuković, a neko kao “Demokratska Stranka”.

Svejedno, to bi značilo da kreće u potpuno novom pravcu, sam sa svojim ljudima i bez utega koji mu ponekad stavljaju stariji kadrovi PDP-a. Isti ti kadrovi mu zamjeraju da je previše samouvjeren, narcisoidan i da sve zasluge, kada ide dobro, preuzima k sebi, a kada ne ide – svi drugi su mu krivi.

Odnos Jelene Trivić i Draška Stanivukovića unutar PDP-a je “pukao”

No, Stanivuković trenutno nije jedina glavobolja za Borenovića i vrh stranke. Unutarstranački udar vrši i Jelena Trivić koja je žestoko napala Stanivukovića i Borenovića. Ipak, Trivić je izgubila izbore i nije realno da nakon poraza bude nagrađena najvišom funkcijom u partiji. Ona ne priznaje poraz u utrci za predsjednika RS-a i smatra da je Stanivuković s Dodikom radio na krađi njene pobjede. Koliko će joj takav stav pomoći u borbi za vlast u PDP-u veliko je pitanje, kao i koliko dugo će se još zadržati kao član ove partije ako Stanivuković preuzme kormilo.

KO SE PRIBLIŽAVA REŽIMU

Kako saznajemo, na posljednjoj sjednici Predsjedništva PDP-a Stanivuković je nastupom “kupio” veliki broj vrha partije i očigledno je da će imati vjetar u leđa, ali nije daleko ni opcija osnivanja DS-a gdje bi rasterećen krenuo u nove političke projekte.
I dok se PDP “raspada” kako bi ojačao, SDS već sprema za unutarstranačke izbore, razmišlja o DS-u… Vlast u ovom entitetu zadovoljno trka ruke jer je uspjela razbiti opoziciju na proste faktore. DNS je pokušao pobjeći u opoziciju, pa se opekao i brzo vratio nazad, a izborni rezultati govore da PDP i SDS trebaju temeljito pospremanje i drugačije tj. nove politike. U suprotnom, na idućim izborima će izgubiti dodatne hiljade glasova što će značiti da je SNSD uspio ono što je do sada pošlo za rukom samo HDZ-u BiH – uništavanje opozicije.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: banjaluka24.media/insajder.in/klix.ba

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

MILIČEVIĆ POTVRDIO: Američke (OFAC) sankcije ugasile račun SDS – naćemo rješenje

Jedini račun Srpske demokratske stranke preko kojeg je ova partija funkcionisala zbog sankcija je danas ugašen, čime je...

ZVANIČNO: Novi direktor “Elektro Bijeljine” Miograd Peranović (foto)

Na sjednici Nadzornog odbora koja je počela danas (petak, 29. mart 2024. godine) i koja je još u...

Juniori KMF ”Radnik MD Shop” pobjedama i stopama svojih starijih kolega

U 12. kolu Premijer futsal lige BiH, uzrast U-19, juniori KMF ’’Radnik MD Shop’’su gostovali u Brčkom, te...

DODIK VUKANOVIĆU: “Treba mi dati orden kakvu budalu trpim čitav dan – idiota koji se zove Vukanović, budaletinu jednu tešku – Ti si jedna...

Narodna skupština Republike Srpske kasno noćas je usvojila Nacrt izbornog zakona Republike Srpske, ali rasprava koja se vodila...