Prethodne sedmice, Grad Bijeljina je potpisao Ugovore o stipendiranju sa učenicima generacije osnovnih i srednjih škola.

Uručena rješenja za stipendije učenicima osnovnih i srednjih sa područja grada Bijeljina (foto)

Istog tog dana, raspisan je i Konkurs za dodjelu studentskih stipendija u akademskoj 2023/2024 godini.

GRAD BIJELJINA: Konkurs za dodjelu studenskih stipendija u akademskoj 2023/2024 godini

„Na dan kada smo dodjeljivali Rješenja učenicima osnovnih i srednjih škola, mi smo raspisali Konkurs za dodjelu stipendija za studente prvog ciklusa studija od druge godine, pa nadalje. Pravo na stipendiju nemaju studenti koji su obnovili godinu i oni koji su apsolventi. Pored tih uobičajenih pravila Konkursa, potrebno je da imaju određen prosjek studiranja. Najteže je „preći prag“. Konkursom je predviđeno da za studente filozofskog, pravnog, ekonomskog ili bilo kog fakulteta društvenih i prirodnih nauka, minimalan prosjek bude 8, a za fakultete tehničkih nauka, medicina, farmacija, stomatologija, veterina, predviđeno da minimalan prosjek studiranja bude 7,5″, objasnio je za Dešavanja u Bijeljini Ljubiša Stanišić ispred Odjeljenja za društvene djelatnosti Gradske uprave Grada Bijeljina. 

Kako kaže, predviđena je i jedna stipendija za studente drugih konstitutivnih naroda, kao i studente sa poteškoćama u razvoju sa prosjekom 7,5.

„Prošle godine je raspisan konkurs za 36 studenata zahvaljujući raspoloživim sredstvima u budžetu. I ove godine u planu je da se dodijeli 36 stipendija, gdje su u prvom planu deficitarna zanimanja. Ove godine će biti izdvojeno preko 400.000 KM – i prošle, ali i ove godine povećan je iznos sredstava za stipendije. Za učenike osnovnih škola, stipendija je iznosila 150 KM, sada je povećana na 200 KM, za učenike sa poteškoćama u razvoju koji pohađaju školu na području Grada Bijeljina sa dosadašnjih 150 KM povećano je na 200 KM, za učenike sa poteškoćama koji su smješteni u institucije BiH sa dosadašnjih 200 KM podignuto je na 220 KM. Osnovne stipendije sa 240 KM podignuto je na 250KM, međutim, te ostale stipendije mogu biti dodatno uvećane za 30% ukoliko studenti uvećavaju svoj prosjek“, rekao je Stanišić. 

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име