Saopštenje za javnost člana Predsjedništva Narodnog fronta Slobodana Stanića prenosimo u cijelosti:

– Zbog posljedica rata u Ukrajini, koja zbog velikih ranjavanja i povrijeđivanja povlači enormne količine medicinskog materijala, na tržištu vlada nestašica zavojnog i pratećeg materijala, a sve to su nadležni još prije više od godinu dana trebali predvidjeti- rekao je član Predsjedništva Narodnog fronta prof. dr Slobodan Stanić u vezi sa navodima da se ispod gipsa umjesto medicinske pamučne podloške stavljaju papirni ubrusi.

On ističe da je vlast morala na vrijeme da misli i napuni Robne Rezerve, kako bi ih u ovakvim izazovnim trenucima mirno trošila, ali kako kaže, suština problema leži u tome što robne rezerve ne postoje!

-U Republici Srpskoj trenutno ne postoji entitetsko tijelo koje je nadležno za obavljanje stručnih poslova koji se odnose na robne rezerve- navodi Stanić i dodaje da je za upravljanje robnim rezervama, u Republici Srpskoj ranije bilo nadležno Javno preduzeće Robne rezerve RS.

-Međutim, nakon što je Vlada RS usvojila Prijedlog zakona o interventnim nabavkama 2017. godine, ovo je preduzeće ugašeno, a svi poslovi vezani za “interventne nabavke” podijeljeni su između Ministarstva trgovine i turizma RS i lokalnih zajednica, a Prijedlog zakona o interventnim nabavkama usvojen je u Narodnoj skupštini Republike Srpske u julu 2017. godine- kaže on.

Stanić napominje da za propast Robnih Rezervi niko nikada nije odgovarao, te da nas je vlast tada ubjeđivala da će sve oolično funkcionisati i bez njih, te kako kaže, danas najbolje na svojoj koži građani osjete kako sve „odlično“ funkcioniše.

-Improvizacija sa stavljanjem papirnih ubrusa ispod gipsa je direktna posljedica što Republika Srpska nema Robne Rezerve, bolje rečeno, jer su uništene i rasformirane, jer da imamo Robne Rezerve, one bi intervenisale, a obezbjeđenim sredstvima ne može se nabaviti traženo- ističe dr Sslobodan Stanić.

Stanić je upozorio da da će se uskoro ovo sve ponoviti kroz druge još složenije nestašice medicinskih sredstava i lijekova, dok kako kaže, ni novac, čak i da je obezbijeđen tu ne pomaže.

-Na kraju da bismo pomogli, ne vlastima čija bi obaveza bila da to rade, nego zbog građana Republike Srpske, predlažemo nadležnim tijelima nabavku rezervi antibiotika širokog spektra i drugih lijekova i medicinskih sredstava, kako se ovakve stvari ne bi ponavljale, jer će uskoro nastupiti nestašice i ovih medicinskih lijekova i sredstava- zaključio je on.

Dešavanja u Bijeljini

Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име