STANA ĆUSKIĆ, porijeklom iz Semberije, KANDIDAT ZA ODBORNIKA u Austriji: SVI ZASLUŽUJU JEDNAKU ŠANSU

Datum:

Share post:

“Želja mi je da se smanji socijalna nepravda. Svi zaslužuju jednaku šansu, nezavisno od pola, vjere, porijekla”, kaže u intervjuu za portal InfoBijeljina Stana Ćuskić, kandidat za odbornika stranke SPÖ u Austriji.

INFOBIJELJINA: S obzirom da ste učestvovali na projektu „Gastarbeit“, gdje djeca uzrasta  od 12 do 15 godina, sa migrantskim porijeklom istraživala svoje porijeklo, šta nam možete reći o Vašem porijeklu?

ĆUSKIĆ: Porijeklom sam iz Crnjelova i jako sam vezana za Semberiju. Veliki dio porodice zivi u Semberiji, a i prijatelji. Posle rata, provodila sam svaki raspust u Crnjelovu i stekla sam svoje dugogodišnje prijatelje. Iako sam odavno završila skolu i dalje se trudim, koliko mi mogućnosti dozvoljavaju, da odem u selo, da posjetim porodicu i prijatelje. Jako sam vezana za svoje korijene, iako nisam rođena u Bijeljini. Kad god imam slobodan vikend ili odmor dođem u moju Semberiju. Nažalost, ove godine je to bilo nemoguće zbog korona virusa, ali nadoknadiću ja to. 

Djeca tzv. Gastarbeiter-a, koji zive u Austriji, a vjerovatno i šire, često imaju u svojim tinejdžerskim danima problem identita. Mi smo u Austriji ‘Jugos’ a na Balkanu smo ‘stranci’. Ne bih se ja složila sa time, jer smo mi i jedno i drugo. Mi zivimo dvije kulture, što trebamo da smatramo kao veliku prednost, a ne kao manu.

TESTNA REKLAMA

O projektu Gastarbeit pod nazivom ‘Kad smo dosli prije 50 godina..’ koji je sproveden sa magistratskim odjeljenjem 17 i Zajednicom srpskih klubova u Beču, Nikola i ja smo uložili mnogo truda u taj projekat. Svako dijete je moralo da nacrta svoje porodično stablo i da se informiše o dolasku njegovih/njenih roditelja u Austriju. Projekat se radio u školi ‘Sonnwendviertel’ u Favoritenu. 

INFOBIJELJINA: Koliko dugo se bavite politikom i koji su razlozi priključivanja SPÖ?

ĆUSKIĆ: Moje interesovanje za politiku se javilo još za vrijeme studiranja na Arhitektonskom fakultetu a politkom se bavim aktivnije poslednje tri godine. Dešavanja u politici su me interesovala te sam se i  priključila Socijalno demokratskoj stranci Austrije (SPÖ), naročito iz razloga što se ona bavi socijalnim pitanjima. 
Pitanjima radnika i rekla bih problematikom „običnog svijeta“’ u čijem okruženju sam i sama odrasla. Glavni motiv je bila i ostala želja, da se smanji socijalna nepravda. Svi zaslužuju jednaku šansu, nezavisno od pola, vjere, porijekla.

INFOBIJELJINA: Mnogo Srba živi u Beču, kakav je njihov status, koliko su prihvaćeni od strane Austrijanaca i da li se susreću sa diskriminacijom? 

ĆUSKIĆ: Srbi su jedan veliki dio Austrije. Iako su integrisani, i dalje se susreću sa određenom vrstom diskriminacije. Ja želim da se sadašnje i buduće generacije osjećaju ravnopravnim u austrijskom društvu. Moje lično iskustvo sa statusom Srba je nekad pozitivano, a nekad negativano. Zbog toga i ističem da je vrijeme da se to promijeni. 

Mi smo dio ovog društva, radimo, studiramo, živimo i plaćamo poreze, kao i svi ostali, te se s pravom osjećamo i kao dobri i ponosni Austrijanci i Srbi u isto vrijeme.

INFOBIJELJINA: Stalna aktuelna tema u svijetu je diskriminacija žena, kako ste se vi snašli kao žena u svijetu politike?

ĆUSKIĆ:  Kroz moje tehničko školovanje, u kojem se nalaze uglavnom muškarci, morala sam da naučim da se moj glas čuje. Kao što sam rekla, SPÖ zastupa moje ideale, jer se oni zalažu za ravnopravnost žena. Bila sam od samog početka prihvaćena kao ravnopravan član, što do tog momenta nisam osjetila u društvu.  

SPÖ mi je dala mogućnost da se kandidujem za politički mandat, i da Srbi budu na vidljivim političkim poljima, što je jako važno. Voljela bi da ja budem i motivacija drugim Austrijancima porijeklom sa Balkana da se aktivnije uključe u politički život u Austriji jer samo tako možemo poboljšati svoj status ali i biti značajna veza u političkom i privrednom povezivanju Srbije i Republike Srpske sa Austrijom. 

POLICIJA NADZIRE MARKETE ZBOG MOGUĆIH PLJAČKI Austrija planira restriktivne  mere zbog korona virusa @ InfoBijeljina

Kada kažem da se i drugi motivišu i uključe u politički život, ne mislim naravno samo u moju partiju. Svi smo mi donekle različiti i normalno je da imamo različita politička mišljenja, ali kao Srbi, moramo se između ostalog boriti za još bolji položaj u Beču.

INFOBIJELJINA: Kao kandidat za odbornika stranke SPÖ, šta nudite svojim glasačima i za šta ćete se zalagati?

ĆUSKIĆ: Zalagaću se kao i do sada, za ravnopravnost žena i muškaraca, jer sam mogla da primijetim kroz moje dugogodišnje angažovanje u zajednici da naše žene nisu upoznate sa svojim osnovnim ljudskim pravima, kao i za mogućnosti za školovanje i karijerno napredovanje. Takođe ću se zalagati da Srbi u Beču budu, od strane austrijskog društva, prihvaćeni kao ravnopravni članovi, jer treba da bude od koristi što smo odrasli sa dva jezika, da bi se stvorila dobra komunikacija između jedne i druge kulture. Naravno, pored te komunikacije sa našim udruženjima i rada, omogućava nam da se među našim ljudima očuva i kulturni identitet, jako je bitno i ostvarivanje kontakata i povezivanje sa privrednim subjektima iz Srbije i Republike Srpske sa našom opštinom. Na tom planu su već pokrenute neke aktivnosti sa predsjednikom naše opštine Favoriten i rado ću se priključiti tom projektu kao dio tima.

INFOBIJELJINA: 10. bečka opština, Favoriten, je opština sa najviše stanovnika porijeklom sa Balkana, a njen načelnik je Markus Franc koji je Austrijanac. Kakva je saradnja sa načelnikom opštine i da li ima razumijevanja, ako uzmemo u obzir velike razlike u kulturi i tradiciji?

ĆUSKIĆ: Saradnja sa Markusom je odlična. On je jedan od prvih političara koji je počeo da se interesuje za našu zajednicu. Velika je inspiracija mladima da se uključe u politiku, nezavisno od porijekla. Uvijek se odazove na manifestacije naše zajednice i pokušava da nas podržava u okviru svojih mogućnosti. Sa svim zajednicama ima dobru komunikaciju i uvijek voli da nauči nešto novo, kao što i mi učimo od njega.

InfoBijeljina u Beču: Carski grad na obalama Dunava koji treba posjetiti  /VIDEO/ @ InfoBijeljina

S obzirom da je on sa svojim timom od 2018. kada je postao predsjednik opštine, vrijedno radio i da imamo iza sebe vidljive rezultate i jasne ciljeve, vjerujemo u veliku podršku birača u našoj opštini te koristim i priliku da pozovem Bečlije, da izađu na izbore 11. oktobra iskoriste svoje glasačko pravo.

Pored Stane kandidat za odbornika pod brojem 17 je nominovan Nikola Poljak iz Zadra (za njega se može glasati u čitavom Beču – broj 127). On se sa roditeljima doselio u Beč 1991. godine. 

Radi kao socijalni radnik u školama, a u politiku je ušao 2008. godine. Takođe Nikola vodi komisiju koja se bavi temama omladine, socijalnim pitanjima i edukacije u opstini Favoriten. 

Stana i Nikola su zajedno učrstvovali na projektu „Gastarbeit“ i njihov dosadašnji doprinos zajednici  i angažovanje svakako zaslužuje podršku.
 

Izvor: www.infobijeljina.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

POČINJE SUĐENJE Ejupu Ganiću i ostalim optuženim za zločine u Dobrovoljačkoj

Statusna konferencija pred početak suđenja Ejupu Ganiću i još devetorici nekadašnjih vojnih i policijskih funkcionera za zločine u...

Uspješan vikend za bijeljinski “Atletik“ – 21 medalja na tri takmičenja (foto)

Najmlađi članovi AK "Atletik" iz Bijeljine, juče su učestvovali na 7. Atletskoj uličnoj trci u Ugljeviku, gdje su...

BIJELJINA: “Podrinje“ iz Janje deklasiralo Omarsku – Het trik Ristića

Podrinje predvođeno novim trenerom Ilijom Simićem sjajnom igrom deklasiralo Omarsku sa 5:1 u utakmici drugog kola Prve lige Republike Srpske. Pred...

Dunja Vukšić iz BK “Radnik“ Bijeljina OBEZBIJEDILA MEDALJU na Evropskom prvenstvu u Turskoj (foto)

Takmičarka bokserskog kluba Radnik, Dunja Vukšic, pobjedom protiv takmičarke iz Irske osigurala je medalju na Evropskom prvenstvu u...