STAJIĆ, SDS SEMBERIJA: Skupštinska većina traži veću pomoć poljoprivrednicima zbog suše (video)

Datum:

Share post:

STAJIĆ, SDS SEMBERIJA: GRADONAČELNIKU DO SUTRA ROK DA SA 100 KM POVEĆA NA 200 KM PO HEKTARU  ZA SUŠU

 Odbornici Koalicije “Dogovor za Bijeljinu” zatražili su od gradonačelnika Ljubiše Petrovića da prije sjednice Skupštine grada sutra promijeni odluku i poveća sa 100 na 200 KM po hektaru pomoć poljoprivrednicima za ublažavanje štete od suše, rekao je član skupštinske Komisije za poljoprivredu i selo Drago Stajić.

“Šteta od suše u Semberiji je od 70 do 90 odsto i ova mjera može poljoprivrednicima pomoći da ublaže tu ogromnu štetu i da obave jesenju sjetvu”, rekao je Stajić novinarima.

Ukoliko gradonačelnik ne promijeni odluku, on kaže da će skupštinska većina okupljena u Koaliciji “Dogovor za Bijeljinu” podržati i dodjelu 100 KM po hektaru, a novac za dodatnih 100 KM po hektaru pomoći semberskim poljoprivrdnicima obezbijediće u budžetu grada za narednu godinu.

“Da je gradonačelnik mislio o poljoprivrednim proizvođačima u Semberiji on je trebao da proglasi elementarnu nepogodu zbog suše i da na taj način pomogne poljoprivrednicima direktno preko Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske da se ublaži šteta”, istakao je Stajić i dodao da su postojali svi parametri da se tako uradi.

Prema njegovim riječima, gradonačelnik nije htio da koristi ovaj zakonski osnov, ali je iskoristio situaciju u svojoj predizbornoj kampanji obećavajući poljoprivrednicima pomoć od 100 KM po hektaru.

Direktor gradskog Agrarnog fonda Zlatan Lazarević naveo je da je Petrović pokazao da je neodgovoran prema poljoprivrednim proizvođačima u vrijeme kada se dogovarala otkupna cijena pšenice, a potom i kod stanja suše.

“Mjesec dana je gradonačelnik prozivao Vladu Republike Srpske da proglasi elementarnu nepogodu zbog suše, za šta nisu postojali uslovi, ali je Semberija imala uslove za to, ali gradonačelnik to nije uradio”, istakao je Lazarević.

On je ocijenio da je Petrovićeva odluka o dodjeli 100 KM po hektaru ponižavajuća za poljoprivrene proizvođače, pogotovo što dolazi nakon toga što je propustio da proglasi stanje suše i time obezbijedi pomoć Vlade Republike Srpske.

“Ono što može skupštinska većina da uradi jeste da tražimo od gradonačelnika da do sutra promijeni svoju odluku na 200 KM, a ako to ne uradi, mi ćemo to nadomjestiti u budžetu za narednu godinu”, rekao je Lazarević i dodao da će skupštinska većina, za razliku od gradonačelnika, djelima pokazati da je razvojni faktor u Semberiji.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: ntvarena.com/desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

SERVISNE INFORMACIJE za 29. mart: Prekidi u snabdijevanju vodom i električnom energijom

Zbog otklanjanja kvarova na vodovodnoj mreži i priključenja novog korisnika na vodovodnu mrežu, danas će, u vremenu od...

VRIJEME DANAS pretežno sunčano

U prvom dijelu dana toplo i pretežno sunčano, na jugu i zapadu uz umjerenu oblačnost. U drugom dijelu...

NS RS USVOJILA ZAKLJUČKE: Poništiti sve odluke Šmita i poštovati međunarodno pravo

Narodna skupština Republike Srpske zajedno sa nadležnim institucijama i organima Republike Srpske preduzeće potrebne mjere da bi se...

NIKOLA STEVANOVIĆ iz Bijeljine na master studijama u Holandiji, DIPLOMSKI RAD POKLONIO rodnom gradu, želja mu je da se vrati u svoj kraj (video)

Gost “Razgovora sa povodom“ bio je mladi Nikola Stevanović koji je osnovnu školu završio u Bijeljini kao učenik...