Amerikaci su otkrili da deset opština iz Republike Srpske trenutno učestvuje u njihovim investicionim programima i programima lokalne uprave.

Prema mapi koju je Ambasada SAD u BiH objavila na društvenoj mreži X, to su Kotor Varoš, Teslić, Modriča, Brod, Šamac, Bratunac, Ljubinje, Berkovići, Lopare i Istočna Ilidža.

Tvrde da bi broj opština bio i veći da nisu odstale pod pritiskom Milorada Dodika.

-SAD snažno podržavaju lokalnu upravu u BiH.  Zbog toga ulažemo 14,1 milion dolara kako bismo pomogli opštinama širom BiH da poboljšaju kvalitet usluga koje pružaju svojim stanovnicima i generišu investicije i radna mjesta koristeći moć bh. dijaspore. “Diaspora Invest” je do sada ostvario 69 miliona dolara investicija i otvorio više od 2.800 radnih mjesta širom BiH. Sve opštine u BiH imaju pravo učešća u našim investicionim programima i programima lokalne uprave, a trenutno u njima učestvuje 30 opština iz FBiH i 10 iz RS. Mnoge opštine kojima je upravljao SNSD su se prijavile i izabrane da učestvuju u ovim programima, ali je Milorad Dodik vršio pritisak na njih da se povuku, pa njihove zajednice sada propuštaju prednosti – radna mjesta, poboljšanu infrastrukturu, investicije i drugo – koje ti programi daju sve nad ovom zemljom – objavila je Ambasada.

Na kraju postavljaju pitanje: „Zašto se gospodin Dodik više bavi bogaćenjem sebe i svoje porodice nego bogaćenjem lokalnih zajednica i poboljšanjem kvaliteta života u opštinama?“

„Ponosni na svoje saradnike“

Gradovi i opštine u Republici Srpskoj nisu pozvani da se prijavljuju na bilo kakve američke programe, tvrdi predsjednik Saveza opština i gradova RS i gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić.

Istovremeno, u SNSD tvrde da mapa opština najbolje pokazuje koga Amerikanci podržavaju u Srpskoj. Poslanik te stranke u Predstavničkom domu BiH, Miroslav Vujičić, kaže da su Amerikanci i Ambasada SAD očigledno ponosni na svoje saradnike, pa ih javno objavljuju i reklamiraju.

-Nama iz Republike Srpske još zanimljiviji podatak je kojih se to 10 opština iz RS našlo na tom spisku. Sve osim jedne pod vlašću su perjanica opozicije SDS i PDP. Bratunac je, vjerovatno, stavljen kako naš narod kaže „da se vlasi ne dosjete“, ali ovako nešto je nemoguće prikriti ni sakriti – izjavio je Vujičić za Srnu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име