Šta je obavezno uraditi u voćnjaku u ovom periodu

Datum:

Share post:

Ovo je pravi momenat za planiranje radova u voćnjaku, u cilju pripreme biljaka za predstojeću zimu i smanjenja infektivnog potencijala, prezimljujućih bolesti i štetočina za sljedeću godinu.

Primjenom svih raspoloživih higijensko sanitarnih mjera potrebno je srediti i počistiti zasade, a nakon toga obaviti nezamjenjivo jesenje plavo prskanje voća. Za jesenje prskanje koriste se bakarni preparati, iz kojih oslobođeni bakarni joni imaju bakaricidno i fungicidno dijelovanje.

Ovim prskanjem vršimo zaštititu zasada od brojnih patogena koji prezimljuju na kori i u pukotinama kore, rak–ranama, mumificiranim plodovima, neposredno ispod same površine zemlje i sl. U ovu svrhu koristite se gornje koncentracije bakarnih preparata navedenih upustvom.
Prodiranje patogena u voćke neminovno dovodi do slabljenja njene snage, manjeg roda u narednoj vegetaciji, a samim tim do smanjenja vitalnosti i dužine eksploatacije zasada.

Prskanje se može obaviti od momenta kada počne opadanje lišća jer već tada ima dovoljno ranica da se preko njih ostvari infekcija dovoljno jaka da prouzrokuje štete na voćkama. Ukoliko nastupi period vlažnog vremena i temperature iznad 0°C prskanje ponoviti kada opadne skoro sav list. Ovo važi za zasade u kojima je prisutna smolotočina i drugi simptomi propadanja tkiva.

Voćke treba kvalitetno okupati uz utrošak vode od 1200 do 1500 l / ha, tako da tečnost dospije do svake ranice, da sklizne do korijenovog vrata voćke i same površine zemlje.

TESTNA REKLAMA

Prskanje bakarnim preparatima od početka opadanja lista pa do kretanja vegetacije u proljeće predstavlja polaznu i osnovnu mjeru u zaštiti koštičavog voća. Ovakva zaštita je osnov dobrog i kvalitetnog prinosa , dobre vitalnosti i dugovječnosti voćnjaka.

Propust učinjen izostavljanjem ili ne kvalitetnim izvođenjem jesenjeg plavog prskanja koštičavog voća ne može se korigovati u proljeće.
Jesenje plavo prskanje je korisno i potrebno i u zasadima jabučastog voća.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: agrosavjet.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

LOPARE: KOLO SRPSKIH SESTARA “MATI ANGELINA SRPSKA“ PROSLAVILO KRSNU SLAVU (foto)

Kolo srpskih sestara iz Lopara je obilježilo svoju krsnu slavu - Prepodobna mati Angelina Srpska. Tim povodom u hramu...

Kombajn oborio Ginisov rekord u žetvi pšenice

Poboljšane performanse New Holland kombajn CR8.90 Revelation su doprinijele ovom rekordu. Kompanija New Holland još jednom se upisala na...

Prva Liga Srpske: Glišić šokirao Zvijezdu 09, Rudar Prijedor okrenuo u nastavku

Kozara je šokirala Zvijezdu 09 i odnijela bod sa gostovanja. Ekipa iz Etno sela Stanišić je vodila 1:O sve...

SVRAKIN BLUZ URSULE JOVIĆ i porijeklo iz Broca – zaseok Jelaz

SVRAKIN BLUZ URSULE JOVIĆ i porijeklo iz Broca – zaseok Jelaz Glasoviti film Australija reditelja Baza Lurmana, romantična epska...