Šta je AKADEMIK Dragoslav Avramović – Deka Avram, REKAO 1999. godine U BIJELJINI?

Datum:

Share post:

Akademik Dragoslav Avramović, bivši guverner Narodne banke Jugoslavije, u septembru 1999. godine boravio je u Bijeljini.

Povod za Avramovićev dolazak u Bijeljinu bilo je otvaranje „Pavlović international banke“ u Slobomiru.

Akademika Avramovića, koga smo poznavali kao bivšeg guvernera koji je paketom stabilizacionih mjera u jesen 1993. i početkom 1994. godine zaustavio galopirajuću inflaciju u Jugoslaviji, tih godina proglašavali su čudotvorcem, super –dekom, svemogućim finansijskim čarobnjakom koji je, jednostavno rečeno, znao šta treba da radi. Njegova popularnost bila je vremenom toliko porasla što je, izgleda, zasmetalo vladajućem političkom establišmentu u Beogradu.

Novi paket ekonomskih mjera i reformskih poteza već je bio dočekan na nož, te je popularni „Super – Deka“  morao da se povuče.

TESTNA REKLAMA

Iako tada u poodmakloj životnoj dobi, svojom oštroumnošću i inteligencijom plijenio je i dalje pažnju svih onih koji su se iole razumjeli u ekonomske tokove i ekonomske procese u ovom regionu.

Pet godina nakon ozdravljenja jugoslovenskog dinara i zaustavljanja nezapamćene galopirajuće inflacije, Super  Deka se našao u identičnoj situaciji kao i 1993. godine. Ponovo je trebalo spašavati skoro potonuli jugoslovenski ekonomski i privredni brod.

Avramović je, kao kandidat Saveza za promjene za premijera prelazne vlade Jugoslavije, ponovo upozoravao da je inflacija na pragu, da je štampanje novca bez pokrića nedopustivo, da intenzitet rasta cijena predstavlja opasan fenomen, jer nije riječ samo o kompenzaciji troškova koje su firme imale u vrijeme ratnog stanja, već da se lomi osnovna platforma ekonomsko – socijalne ravnoteže iz posljednje tri do četiri godine.

Finansijski ekspert koji je svoje znanje dokazao i u Svjetskoj banci u Vašingtonu znao je tada vrlo dobro šta radi i šta priča. Svoj stav i mišljenje o velikim političkim previranjima  i teškom ekonomskom periodu kroz koji je tada prolazio čitav region,  akademik Avramović je tada podijelio sa privrednicima u Bijeljini. Avramović je govorio o platama koje su pale na najniži nivo, o spoljnoj trgovini koja je bila izuzetno smanjena, o umanjenim budžetskim prihodima i o velikoj ekonomskoj depresiji koja vlada ovim dijelom Balkana.

Dešavanja u BIjeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com
 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

SNSD BIJELJINA: Trivićka i Šarović žive u virtuelnom svijetu

Reagovanje SNSD Bijeljina prenosimo u cjelosti: "Gradski odbor SNSD Bijeljina izražava ozbiljnu zabrinutost da su i Mirko Šarović i...

Dunja Vukšić iz BK “Radnik“ Bijeljina na ovogodišnjem Evropskom prvenstvu u Turskoj

Bokserska nada Dunja Vukšić iz BK "Radnik" Bijeljina predstavljaće Bijeljinu i Republiku Srpsku na ovogodišnjem Evropskom prvenstvu u...

Produženo vrijeme brisanja poruke na WhatsAppu

Ukoliko se nađete u situaciji da ste na WhatsAppu poslali neku neprikladnu poruku pogrešnoj osobi, sada ćete imati...

AGRO SAVJET: Kada i kako se vrši skidanje lišća paradajza

Oplodnja i skidanje lišća paradajza – Početno skidanje lišća paradajza obično se vrši kada biljka pređe metar visine.  U...