Šta je AdBlue i čemu služi?

Datum:

Share post:

Uvođenjem ekološke norme Euro 6 u Evropi dizel motori svih kamiona i autobusa moraju da koriste dodatak AdBlue kako bi se smanjile štetne emisije.

Naime, AdBlue svojim djelovanjem pretvara štetne okside NOx u azot i vodenu paru pa time izduvne gasove čini čistijim za okolinu.

Ali, šta je točno AdBlue?

AdBlue je visoko pročišćena bezbojna tečnost koja sadrži demineralizovanu vodu (67,5 %) i ureu (32,5 %), a glavna komponenta mu je amonijak, koji je hemijski formiran hidrolizom uree. AdBlue se koristi kod dizelskih motora koji koriste tehnologiju SRC na način da se ubrizgava u katalizator SRC sistema te tamo uzrokuje hemijsku reakciju s amonijakom.

Tom hemijskom reakcijom AdBlue pretvara štetne azotove okside NOx u azot i vodenu paru, koji ispuštanjem kroz izduvnim sistem automobila nisu štetni za okolinu. Ubrizgavanje AdBluea vrši se injektorom ugrađenim u izduvnu cijev, njime se upravlja elektronskim putem pomoću upravljačke jedinice motora (ECU), koja je ujedno i odgovorna za doziranje.

TESTNA REKLAMA

Za razliku od ekološke norme Euro 5 koja se mogla ispuniti spregom različitih tehnologija, od stupanja norma Euro 6 na snagu to više nije tako. Dizelskim motorima norma Euro 6 striktno nalaže korištenje selektivne katalitičke redukcije dodatkom AdBlue.

AdBlue nije zapaljiv proizvod, siguran je za rukovanje i uopšte gledajući ne može se smatrati opasnom materijom za ljude ili okolinu. Potrošnja AdBluea zavisi od obima i performansi dizelskog motora, ali ugrubo se računa potrošnja od jednog litra na pređenih 1000 kilometara.

Ova tehnologija započela je u sektoru industrijskih, poljoprivrednih i teških mašina te se radi o istom sistemu (s malim razlikama), koji je trenutno instaliran na putničkim i lakim teretnim vozilima.

Izvor: autopress.hr

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

TRIVIĆ U BIJELJINI: Gradonačelnik Petrović se odlično nosi sa svim izazovima koji potiču iz domena politike (foto)

Pantelinskoj duhovnoj večeri u Bijeljini, prisustvovala i potpredsjednik PDP RS i kandidat za predsjednika RS Jelena Trivić koja...

BIJELJINA: Održano Pantelinsko duhovno veče (foto)

Večeras je u Bijeljini u Centru za kulturu "Semberija" održano Duhovno veče u sklopu Pantelinskih dana. Duhovnoj večeri...

BIJELJINA: Delegacija SPS na manifestaciji “Pantelinsko duhovno veče“

Delegacija SPS Bijeljina prisustvovala je večeras kulturnoj manifestaciji “Pantelinsko duhovno veče” u Bijeljini. Delegaciju bijenskog SPS su predvodili dr...

ŠAROVIĆ U BIJELJINI: Semberija ima veliki potencijal da bude najrazvijenija regija u BiH (foto)

Mirko Šarović, predsjednik SDS RS i kandidat za Srpskog člana Predsjedništva BiH na oktobarskim izborima, prisustvovao je večeras...