SRIJEMUŠOM PROTIV BOLESTI: Pravnica iz Banjaluke PATENTIRALA KAPSULE od divljeg bijelog luka

Datum:

Share post:

Nakon tri godine istraživanja, Jelena Pušac Broćilović iz Banjaluke uspjela je u naumu da od srijemuša napravi i kapsule, čime je iz ove samonikle biljke izvučeno još više ljekovitosti.

Jelena, koja je inače pravnik po struci, prije nekoliko godina je, naime, proizvela tinkturu od šumskog – divljeg bijelog luka ili medveđeg luka, kako još zovu srijemuš, koji od davnina prati glas da liječi mnoge bolesti.

Između ostalog, odličan je čistač masnoća u krvi, snižava krvni pritisak, poboljšava cirkulaciju. Jednako je dobar i za jačanje imuniteta, te odlično sredstvo za borbu protiv malokrvnosti  i čišćenje krvi.

– Međutim, srijemuš je specifična biljka sa nestabilnim hemijskim jedinjenjima, koja veoma brzo isparavaju, a koja su, u stvari, ljekovita. U tinkturi je, tako, ostalo sačuvano 30-40 odsto njegove ljekovitosti, pa sam odlučila da napravim proizvod koji bi sačuvao više ljekovitih svojstava ove biljke – priča Jelena.

Na ovom putu, glavna prepreka je bilo to što, prije ovih kapusla, na našem tržištu nije postojao sličan proizvod.

TESTNA REKLAMA

– To znači da smo krenuli  putem kojim niko nije prošao, pa smo, logično, naišli na puno zatvorenih vrata. Nisam odustajala. Pročitala sam mnogo studija i istraživanja, te stupila u kontakt s brojnim profesorima u Novom Sadu i Beogradu, da vidim na koji način se mogu sačuvati ljekovita svojstva srijemuša. Kad sam, u teoretskom pogledu, pohvatala sve neophhodne informacije, krenula sam s proizvodnjom, prije čega sam nabavila mali industrijski liofilizator – naglašava Jelena i objašnjava da je liofilizacija, trenutno, jedan od najsavršenijih načina konzerviranja ljekovitih svojstava u biljkama.

– Ova metoda podrazumijeva dehidriranje biljke u zamrznutom stanju, odnosno, izvlačenje vode. Srijemuš se, naime, odmah poslije branja stavlja u suvi led i zamrzava, te što prije transportuje u liofilizator. Na minus 40 stepeni vakumskim pumpama se izvlači  voda, a jedan proces traje 24 sata. Nakon dehidratacije, biljka se melje i kapsulira, a riječ je o koncentraciji srijemuša. Pakovanje sadrži 30 kapsula, gdje je jedna dnevno dovoljna kao preventiva. Jedna kapsula, naime, mijenja do deset svježih listova srijemuša, a u njoj su od ove biljke ostala samo nutritivna ljekovita svojstva – ističe Jelena.

U pitanju je pilot projekat sasvim novog proizvoda, dodaje, tako da će u narednom periodu pratiti kako će biti prihvaćen na tržištu.

– Istraživanja pokazuju da srijemuš odlično čisti i pesticide iz organizma, što nam daje vjetar u leđa da proširimo i proizvodnju i asortiman proizvoda na bazi ove fenomenalne biljke. Zaštitili smo cjelokupan proces proizvodnje i patentirali proizvod na Institutu za intelektualno vlasništvo BiH. U narednom periodu ćemo analizirati i dejstvo kapsula na zdravlje ljudi, jer je ljekovitost srijemuša već uveliko poznata, o čemu svjedoče brojne studije – kaže Jelena, koja je, zahvaljujući ovim kapsulama, postala i član Saveza inovatora RS.

Vjerovala u prirodu, odbila operaciju
U priču oko prerade srijemuša, s namjerom da iz njega izvuče maksimum ljekovitosti, Jelena se upustila nakon što je prebrodila zdravstveni problem, sa kojim se suočila nakon rođenja treće kćerkice.

– Kad sam se porodila dobila sam upalu vene, pa tromb u nozi. Svi su predlagali operaciju, ali nisam pristala. Riješila sam da se sa svojom boljkom izborim uz pomoć prirode i uspjela u tome. Srijemuš je već tada bio izuzetno zastupljen u ishrani moje porodice, ali uglavnom kao začin ili salata. Znala sam koliko je ova biljka dobra za čišćenje krvi, pa sam htjela da je imam i zimi, a jedan od načina da on zadrži svoje ljekovito svojstvo jeste da se od njega napravi tinktura, što sam i uradila – kaže ona.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Čola sa Bijeljincima pjevao tri sata (foto, video)

Da je broj 1 u regionu, Zdravko Čolić dokazao je još jednom, i to na gradskom stadionu u...

SALATIĆ, SDS: Zapadni mentori dovodili i čuvali SNSD u vlasti godinama

Neka SNSD pogleda zadnje odluke Evropske komisije i činjenicu da se Bosna i Hercegovina bez protivljenja pridružila svim...

Kamion srušio naplatnu kućicu na auto-putu Doboj – Banjaluka

Na auto-putu Doboj - Banjaluka, u mjestu Kladari, kamion je udario i uništio naplatnu kućicu na ulazu na...

PREMINUO Milenko Gotovčević, član predsjedništva Pokreta za Bijeljinu

Tužne vijesti ne biraju vrijeme -S tugom i žaljenjem obavještavamo javnost da je preminuo Milenko Gotovčević, Član predsjedništva Pokreta...