Drama ’’Čekajući Godoa’’ jedno je od najpoznatijih djela Semjuela Beketa. Napisana je krajem 40-ih godina 20. vijeka, a izdana 1952. godine.

…’’Godo’’ je gotovo apstraktan lik i često se zapitamo postoji li on uopšte?…

Danas u 14.00 časova, u Velikoj sali u glavnoj zgradi Gradske uprave Grada Bijeljina održaće se sastanak sa predstavnicima ministarstava poljoprivrede, šumartva i vodoprivrede, trgovine i turizma i spoljne trgovine i ekonomskih odnosa i predstavnicima udruženja poljoprivrednika na temu otkupne cijene ovogodišnjeg roda pšenice, najavljeno je iz Gradske uprave Grada Bijeljina.

Povodom dolazka predstavnika ministarstava sa nivoa vlasti iz BiH i Republike Srpske kao i sa predstavnicima udruženja poljoprivrednika iz Bijeljine oglasio se i načelnik Odjeljenja za poljoprivredu po ovlaštenju Gradonačelnika Bijeljine Sreten Vučković, komentarom na svom zvaničnom FB nalogu ’’Čekajući Godoa’’!

VUČKOVIĆ: Semberija čeka Godoa

-Sutra se održava dugo čekani sastanak sa predstavnicima tri resorna ministarstva, kako bi se razgovaralo o otkupnoj cijeni hljebnog zrna, po čijoj proizvodnji je Semberija nadaleko poznata. S razlogom kažemo dugo čekanog jer je prošlo više od 40 dana od prvog kontakta i pokušavanja zakazivanja sastanka, napisao je načelnik Odjeljenja za poljoprivredu po ovlaštenju Gradonačelnika Bijeljine Sreten Vučković.

Vučković dalje konstatuje da je za to vrijeme većina proizvođača svoj ovogodišnji rod prodala po cijeni koja im je bila ponuđena, kakva god ona bila, ali i pita ’’Čemu onda sastančenje?’’.

Vučković dalje navodi da Gradska kuća (op.a. Grad Bijeljina), kao svaka domaćinska kuća, siguno neće povući poziv pred svojim gostima, dalje ističući da ovo kako kaže, svakako previše liči na dobru priliku da pojedina, dobro pozicionirana gospoda, predstavi sebe kao predane radnike – borce za prava svog naroda, svojih poljoprivrednika.

-Dobar publicitet na pragu predizborne kampanje. Njima dobar, narodu potpuno beskoristan. Nije uzalud taj isti narod iznjedrio mudrost da je lako biti general poslije bitke, zaključio je Vučković.

Post Sretena Vučkovića je na svom zvaničnom FB nalogu podijelio i Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović.

“Čekajući Godoa“

Drama ’’Čekajući Godoa’’ jedno je od najpoznatijih djela Semjuela Beketa. Napisana je krajem 40-ih godina 20. vijeka, a izdana 1952. godine.

…’’Godo’’ je gotovo apstraktan lik i često se zapitamo postoji li on uopšte?…

Glavni likovi, Vladimir i Estragon, čekaju da se Godo pojavi, usput krateći vreme besmislenim raspravama i još besmislenijim zgodama koje im se događaju. Ni u jednom momentu ne saznajemo zašto oni čekaju Godoa, ali nam je jasno da im je jako bitno da ga dočekaju.

Ne znamo čekaju li ga jer nemaju pametnijeg posla, ili doista postoji konkretan razlog zašto im je važno dočekati ga. U svojim suludim raspravama, obojica likova iznose vlastite stavove oko tema o kojima raspravljaju. Ti stavovi nisu ništa manje apsurdni i nalikuju na samo piščevo izrugivanje s filozofijom i intelektualnim prepirkama.

Drama u svojoj ideji portretira besmisao i besciljnost života. Ta ideja stavlja je u okvir teatra apsurda te povezuje s filozofijom egzistencijalizma.

Likovi iščekuju Godoa i tako postaju žrtva neke veće sile, koja protiv njihove volje upravlja njihovim životima i prisiljava ih na fizičku i duhovnu stagnaciju.

Čitaocima nije jasno da li oni ne mogu ili ne žele da se otrgnu iz te situacije, iako se čini da sam pisac poručuje kako je stvar u ovom prvom. Nekoliko puta oni odluče otići, ali onda ih nešto zaustavi, nekakva nada ili strah (nada da će stvari biti bolje ako dočekaju Godoa i strah da će biti gore ako ga ne dočekaju)…

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име