Srednjoškolci u Bijeljini na praksi u 34 firme

Datum:

Share post:

Tehnička škola „Mihajlo Pupin“ iz Bijeljine, u saradnji sa 34 firme, organizuje stručnu praksu za svoje učenike, a budući stolari se uče u 7 lokalnih drvoprerađivačkih preduzeća, u kojima ih čeka siguran posao.

Od 85 srednjoškolaca, koji se trenutno obrazuju za zanimanje stolar, njih 24 idućeg mjeseca završava školovanje. Zanat je, kažu, zlata vrijedan, a stečeno praktično znanje znači i siguran posao.

Učenik Tehničke škole Dimitrije Perić srećan je što ga nakon školske klupe čeka posao u struci.

– Mnogi moji vršnjaci ne mogu o tome ni da sanjaju. Završavaju školu i godinama čekaju posao na Birou za zapošljavanje. Čak i sa fakultetom se teško zaposliti, tako da nisam imao dileme. Stolarski zanat je lijep, a  ako imate volju i talenat, dobro se isplati. Nadam se da ću ostati u ovoj firmi jer mi se dopada njihov odnos prema zaposlenima – kaže srednjoškolac.

TESTNA REKLAMA

Rano ustajanje
Neki od njih su i raspuste proveli radeći u firmama u kojima imaju praktičnu nastavu. Stručno su se usavršavali, ali i zaradili.

Milan Stojanović je radio u ovoj firmi i tokom ljetnjeg  i zimskog raspusta. Nije mu bilo teško.

– Moji drugari danju idu na bazene, uveče u diskoteke. A ja rano legnem da bih rano ustao i mogao da radim cijeli dan, ali navikne se. Nadam se da sam ostavio dobar utisak i da će me ostaviti nakon što završim školu – kaže mladić.

Stipendije
U Kompaniji „Mega drvo“ 14 učenika stiču praksu kroz kompletan proizvodni program. Komercijalni direktor Sonja Gavrić kaže da preduzeće obezbjeđuje učenicima na praksi mjesečne stipendije i topli obrok.

– Školujemo prvu generaciju stolara. Upoznaju se s mašinama, alatima, materijalima i stiču znanja i vještine. Nastojimo da im obezbijedimo i sve ostale resurse koji će im omogućiti  da izraze svoju kreativnost. Radimo na promociji ovih strukovnih zanimanja, koja su nepravedno bila depopularizovana. Imali smo godinama problem s kvalifikovanom radnom snagom. A želja nam je da dokažemo da dobar zanatlija danas znači siguran posao – kaže Gavrićeva.

Projekat
Stolar je jedno od 11 profilnih zanimanja u Tehničkoj školi „Mihajlo Pupin“.

Sve učenike, koji imaju obezbijeđenu praktičnu nastavu, nakon srednje škole čeka posao. Direktor škole Milenko Maksimović kaže da su mnoga preduzeća izrazila spremnost da učestvuju projektu “Kontinuiranom institucionalnom saradnjom do održivih radnih mesta”.

– Imamo oko 1.000 učenika, a obrazujemo učenike za struke – elektrotehnika, saobraćaj, mašinstvo, šumarstvo i obrada drveta.  Budući da postoji deficit na berzi rada za stolarima mnoga preduzeća su pokazala spremnost da prime učenike na praksu – kaže direktor Maksimović.

Dodaje da su ovaj projekat podržali i Privredna komora RS i regije Bijeljina, Fakultet poslovne ekonomije, a finansira ga Evropska unija.

Novo zanimanje
Trogodišnje zanimanje stolara koje funkcioniše po posebnom pilot projektu dualnog obrazovanja pokazalo se uspješnim, a od iduće školske godine u Tehničkoj školi „Mihajlo Pupin“ biće uvedeno i novo zanimanje – tehničar informacione tehnologije.

Izvor: srpskainfo.com

 

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

BIJELJINA: 11. “Dani povrća“ u Gornjem Crnjelovu (foto)

Danas su u Gornjem Crnjelovu organizovani 11. po redu Dani povrća. Ove godine na manifestaciji je svoje povrće,...

Borbelj i Olivera Jevtić pobjednici Atletske trke “Ugljevik 2022“

Pobjednici Sedme atletske trke "Ugljevik 2022" koja je održana sinoć su Đuro Borbelj i Olivera Jevtić iz Srbije. Trka...

Danas počinje Velikogospojinski post – SPC se priprema za praznik Uspenija Presvete Bogorodice

Za pravoslavne vjernike danas je počeo Velikogospojinski post kojim se pripremaju za praznik Uspenija Presvete Bogorodice - Velike...

Google ima sjajne vijesti za gejmere

Tokom ove nedjelje Google je počeo sa isporukom funkcije, koja će gejmerima omogućiti da igre iz clouda pokrenu...