SRBI ZA SRBE: Uprkos smetnjama u razvoju, Novakovići iz Patkovače osmijesima razgone tugu

Datum:

Share post:

„Probaj minut mog života” naslov je omiljene pjesme Živane Novaković (19) iz Patkovače kod Bijeljine. Ne bez razloga… Živana, njena braća LJubiša (22) i Mihajlo (21), sve troje imaju smetnje u razvoju i žive u teškoj nemaštini.

„U svakoj tužnoj pjesmi ja se nađem. Pogađaju me u srce!” – istakla je Živana, ispričavši i kako vrijeme utiče na njeno raspoloženje. A nije svaki dan sunčan…

Iako su svjesni svog stanja i uprkos problemima sa kojima se suočavaju, bilo da su zdravstveni, društveni ili socio-ekonomski, široki osmijesi na njihovim licima su tu. Uprkos svakodnevnim mukama, koje su većini nas nepojmljive, Novakovići vole život!

„I ja sam ljubitelj domaće muzike. Opušta misli i pomaže mi da zaboravim na brige. Najviše volim da slušam Slobu Radanovića, Darka Lazića i Emira Đulovića. Nekad, kad imam nešto siće, volim otići i u kafić na kavu. Sam odem, neće niko sa mnom. Brinem i oko stoke, nabavio otac da bismo se prehranili” – priča najstariji LJubiša, kod koga su simptomi malo manje izraženi u odnosu na brata i sestru.

„Ne pored drugih, nego sa drugima u igri, radu i učenju” – slogan je vaspitno-obrazovne ustanove za djecu sa poteškoćama intelektualnog funkcionisanja u koju su mlađi Novakovići svojevremeno išli. Slogan odlično opisuje za čim oni vape. Nažalost, iako ima dobrih ljudi koji im pomažu, osuđeni su na samoću i život u katastrofalnim uslovima.

„Mojoj djeci najviše fale društvo i kuća. Imaju oni nekih drugova, ali ih nemaju gdje dovesti. Ovdje je baš katastrofa, kad neko i dođe sjedne ispred, stid ih je ući. Nažalost, Živana i Mihajlo nisu dugo išli u tu školu, pravili su nered. Curica je par puta probala isjeći sebi vene, jeli su sveske, cijepali dokumenta, moram stalno uz njih biti. Ja bih najviše voljela da su oni kako treba, da imaju posao, da dobijem unuče. Najsrećnija bih bila da nije ovakva sudbina naša, da ne tražim ničiju pomoć. Ali šta ću? Težak je život moj” – rekla je majka Zorica, nevidljiva heroina!

Zorica se zaista lavovski bori i, što je najvažnije, ne gubi nadu. Za ogroman krst koji nosi čeka je sigurna plata na nebesima. Značilo bi joj i kad bi joj se nekako olakšao i ovozemaljski život, bar da djeci ne mora hranu uzimati na veresiju, te stalno iznova vraćati dugove od ionako preniskih primanja. Da se ne dešava da po pola dana nemaju ni šta jesti. Podijelila je sa nama i šta joj najteže pada…

„Najteže je prositi, srce se ukoči kada reknem nekome imaš li dvije marke. Da im kupim ljeba da jedu. Vodim ih i u manastir, svakog dana se molim Bogu da nam sutrašnji dan donese sreću, da i meni Sunce sine. Ali strah me je. Strah me je ko će da ih pazi kad mene ne bude, đe će oni? Al’ šta ću? Nek su oni meni živi i zdravi. Oni su moje sve. Oni mi daju snagu da se borim, sve ću za njih dati. I neka su oni tako, ali su moji” – ispričala je plačući i udarajući rukom po srcu.

Istu brigu dijeli i otac Zoran. NJega nismo upoznali pošto je bio u nadnici. Da bi bar nekako mogli preživjeti, sa svojih šezdeset godina po najvećoj vrućini od 7 do 7 obavlja najteže fizičke poslove. Učestvovao je i u stvaranju Republike Srpske.

„Moj je suprug bio na ratištu četiri godine. Branio je srpski narod i Republiku Srpsku. Sada prima svega 84 marke boračke naknade, što nije čak ni 50 evra. Moj je čovjek meni najveća podrška. Vidi on da mi nije lako, a nije ni njemu. Podržavamo se u svemu i ponosna sam na njega. Bori se koliko more, iako je i on obolio” – dodala je Zorica.

Majka Zorica je najmanje pričala o sebi, iako i ona ima gomilu zdravstvenih problema (aritmija, pritisak, bolovi u glavi, bubrezi…). Na jedno oko skoro i ne vidi. Prinuđena je čak i na ruke da pere odjeću (uglavnom poderanu), za šta vodu grije nekad u loncu, nekad u flaši na suncu. Ali nije kivna, kaže „svako ima svoje muke u ovo vrijeme”.

„Nemam ni električni šporet, ložim cijelo ljeto. U mene je 50 stepeni, a napolju 40. Šta ću? Nadam se u dobre ljude da će mi pomoći. Ko more, a ko ne more da opet Bog čuva i blagoslovi.”

I mogla bi se knjiga ispisati o ovim junacima i svemu onom što proživljavaju. Mogli bismo i čitav izvještaj posvetiti samo uslovima u kojima žive, od neadekvatnog kupatila i nedostatka kreveta, preko ogromne vlage i napuklih prozora, do bubašvaba i muva koje u velikim brojkama doprinose sablasnim uslovima. Da ne pominjemo da im kablovi do kuće prolaze kroz granje, pa bilo kakvo nevrijeme može haos da napravi!

Mogao bi se snimiti i čitav film o najmlađim Novakovićima. Film s naslovom „Volja za životom!” Svojim osmijesima, vedrinom i pričljivošću sigurno bi nas naučili mnogim važnim životnim lekcijama, a ponajviše da bar budemo zahvalni na svemu što imamo.

Razmišljali smo da li uopšte da ističemo ovu priču u prvi plan, ali oni to zaslužuju. Novakovići zaslužuju i žele da se za njihovu priču čuje. Ono što ne zaslužuju jesu okretanje glave i zaborav!

Humanitarna organizacija Srbi za Srbe zato upućuje poziv svim dobrim ljudima da učinimo sve što je do nas da im bar pružimo bolje uslove za život. Ne možemo riješiti sve probleme ove porodice, ali možemo im na konkretan način pokazati da smo uz njih. Ispod su svi načini za doniranje putem kojih ćemo prikupljati sredstva za renoviranje, završetak i opremanje njihove kuće, a ko želi da im i direktno pomogne za tekuće troškove koje imaju, neka nam se javi da ga povežemo sa porodicom.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srbizasrbe.org

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Ćorić, v.d. direktora „Autoputevi RS“ prisustvovao „Invest forumu“ (foto)

Nedeljko Ćorić , v.d. direktora JP "Autoputevi Republike Srpske" d.o.o. Banja Luka učestvovao je na izuzetno značajnom poslovnom...

Ugljevik obilježava Evropsku sedmicu mobilnosti (foto)

Opština Ugljevik, tradicionalno i ove godine, pružila je podršku Školi sporta "Mali šampioni" u organizovanju aktivnosti vezanih za...

Ministar Minić u Bijeljini sa predsjednikom i članovima Udruženja poljoprivrednika „Sela Semberije i Majevice“ (video)

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Savo Minić, danas je prisustvovao sastanku sa semberskim poljoprivrednicima i predsjednikom Udruženja poljoprivrednika...

U NB „Filip Višnjić“ u Bijeljini promovisana knjiga “Uspon i pad embahada – Srpska i jugoslovenska diplomatija u vrtlogu istorije (1919 – 1948)“ dr...

U Narodnoj biblioteci “Filip Višnjić” predstavljena je knjiga “Uspon i pad embahada - Srpska i jugoslovenska diplomatija u...