“Srbadija“ još jednom briljirala na svjetskoj horskoj sceni

Datum:

Share post:

Gradonačelnik Ljubiša Petrović organizovao je danas prijem za predstavnike i članove hora „Srbadija“. Ovi, sada već u svijetu prepoznatljivi umjetnici,  nastavljaju sa uspjesima na međunarodnoj sceni, a povod za današnji susret bio je njihov uspjeh na desetom međunarodnom takmičenju horova, održanom u Italiji pod nazivom „Izola del Sole“ (Isola del Sole).

Konkurencija je bila izuzetno jaka – učestvovali su horovi iz svih dijelova svijeta, između ostalih i horisti iz Ekvadora, Meksika, Malezije, Švedske, Letonije, Litvanije, Češke, Švajcarske, Austrije… U kategoriji „folklor“ bijeljinski horisti osvojili su zlatno odličje – proglašeni su za pobjednika kategorije, a u kategoriji „duhovna muzika“ bili su srebrni.

Gradonačelnik Petrović je i danas ponovio odlučan stav Gradske uprave da podrži umjetnost, u ovom slučaju horsku muziku.  

– „Srbadija“ će učestvovati na „Horskoj olimpijadi“, ali i na takmičenju u junu naredne godine u Koreji, a Grad Bijeljina izražava spremnost da da svoj doprinos i olakša umjetnicima odlaske na ova muzička takmičenja – rekao je Petrović.

Dirigent Hora, Jelena Trakilović, istakla je da je izuzetno ponosna na postignute uspjehe i izrazila veliku zahvalnost Gradu Bijeljina na čelu sa gradonačelnikom Petrovićem zbog činjenice da „imaju sluha“ i pružaju podršku umjetnicima koji su najbolji ambasadori naše zemlje i grada.
 
Dugogodišnji član hora „Srbadija“, Snežana Antunović, kaže da je za nju čast i privilegija biti dio ovog hora, koji sada već ima reputaciju svjetski prepoznatljivog na muzičkoj sceni, zahvaljujući, između ostalih, profesorima Desanki i Jeleni Trakilović.

Takmičenje „Izola del Sole“ održano je u organizaciji „Interkultur – Muzika mundi“ (Interkultur – Musica mundi), vodeće svjetske organizacije na polju horskih takmičenja i festivala. Žiri, koji je bio sačinjen od eminentnih svjetskih stručnjaka i dirigenata Katalin Kis (Mađarska), Mario Lanaro (Italija) i Andre van der Merve (Južna Afrika), pohvalio je takmičarske nastupe našeg hora u obje kategorije, ocijenivši ga veoma autentičnim i raznovrsnim.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

VRIJEME DANAS umjereno oblačno uz moguće slabe padavine

Ujutru umereno oblačno uz sunčane periode i hladnije, u višim predelima slab mraz. Mjestimično uz riječne doline i...

USVOJEN Izborni zakon Republike Srpske

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je na Trinaestoj posebnoj sjednici Izborni zakon Republike Srpske. Za Izborni zakon glasao je...

Na današnji dan prije 32 godine ODBRANJENA vojna fabrika „Pretis“

Iz Udruženja građana boraca i njihovih potomaka Treće sarajevske brigade VRS izdato je saopštenje o istorijskim događajima iz...

PETROVIĆ: Regulacioni planovi Bijeljine na javnoj raspravi – privredni razvoj se nastavlja (foto)

Danas je u Gradskoj upravi održan sastanak na temu izrade regulacionih planova „Agro-tržni centar“ i „Industrijska zona 4“...