“Srbadija“ još jednom briljirala na svjetskoj horskoj sceni

Datum:

Share post:

Gradonačelnik Ljubiša Petrović organizovao je danas prijem za predstavnike i članove hora „Srbadija“. Ovi, sada već u svijetu prepoznatljivi umjetnici,  nastavljaju sa uspjesima na međunarodnoj sceni, a povod za današnji susret bio je njihov uspjeh na desetom međunarodnom takmičenju horova, održanom u Italiji pod nazivom „Izola del Sole“ (Isola del Sole).

Konkurencija je bila izuzetno jaka – učestvovali su horovi iz svih dijelova svijeta, između ostalih i horisti iz Ekvadora, Meksika, Malezije, Švedske, Letonije, Litvanije, Češke, Švajcarske, Austrije… U kategoriji „folklor“ bijeljinski horisti osvojili su zlatno odličje – proglašeni su za pobjednika kategorije, a u kategoriji „duhovna muzika“ bili su srebrni.

Gradonačelnik Petrović je i danas ponovio odlučan stav Gradske uprave da podrži umjetnost, u ovom slučaju horsku muziku.  

– „Srbadija“ će učestvovati na „Horskoj olimpijadi“, ali i na takmičenju u junu naredne godine u Koreji, a Grad Bijeljina izražava spremnost da da svoj doprinos i olakša umjetnicima odlaske na ova muzička takmičenja – rekao je Petrović.

TESTNA REKLAMA

Dirigent Hora, Jelena Trakilović, istakla je da je izuzetno ponosna na postignute uspjehe i izrazila veliku zahvalnost Gradu Bijeljina na čelu sa gradonačelnikom Petrovićem zbog činjenice da „imaju sluha“ i pružaju podršku umjetnicima koji su najbolji ambasadori naše zemlje i grada.
 
Dugogodišnji član hora „Srbadija“, Snežana Antunović, kaže da je za nju čast i privilegija biti dio ovog hora, koji sada već ima reputaciju svjetski prepoznatljivog na muzičkoj sceni, zahvaljujući, između ostalih, profesorima Desanki i Jeleni Trakilović.

Takmičenje „Izola del Sole“ održano je u organizaciji „Interkultur – Muzika mundi“ (Interkultur – Musica mundi), vodeće svjetske organizacije na polju horskih takmičenja i festivala. Žiri, koji je bio sačinjen od eminentnih svjetskih stručnjaka i dirigenata Katalin Kis (Mađarska), Mario Lanaro (Italija) i Andre van der Merve (Južna Afrika), pohvalio je takmičarske nastupe našeg hora u obje kategorije, ocijenivši ga veoma autentičnim i raznovrsnim.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

PETROVIĆ: Ugrožena mi je bezbjednost (video)

Ljubiša Petrović, Gradonačelnik Grada Bijeljina, rekao je da su na današnjoj sjednici iznesene mnogobrojne sramotne, neargumentovane i bolesne...

SG BIJELJINA: Usvoji rebalans budžeta za tekuću i nacrt budžeta za narednu godinu (foto, video)

Na današnjoj sjednici Skupštine grada Bijeljina između ostalog razmatralo se o prijedlogu rebalansa ovogodišnjeg i nacrta budžeta za...

POSTIGNUT DOGOVOR: Krišto (HDZ) predsjedavajuća Savjeta ministara BiH, Nikšić (SDP) premijer Federacije BiH

HDZ BiH i stranke "osmorke" postigli su danas u Konjicu dogovor da Borjana Krišto iz HDZ BiH bude...

Akcija Crvenog krsta Bijeljina „Jedan slatkiš, jedno dijete“ od 12. do 17. decembra

Saopštenje Gradske organizacije "Crvenog krsta" Bijeljina prenosimo u cjelosti: "Obavještavamo Vas da će u periodu od 12.12.2022. godine do...