Sprečavanje prosjačenja u Bijeljini: Zaposlena samo dva Roma, mnogi djecu koriste za zaradu

Datum:

Share post:

Istraživanje, koje je nedavno sprovelo Udruženje građana za promociju i obrazovanje Roma “Otaharin”, pokazalo je da se 56 djece iz 15 porodica na području Bijeljine bavi prosjačenjem.

Da bi se ova pojava smanjila ili potpuno iskorijenila, neophodno je raditi na unapređenju društvene svijesti o kvalitetu života djece, a posebno djece u riziku, upozorili su iz ove nevladine organizacije.

Podsjećaju i da su osnovali Dnevni centar za djecu u riziku, ali da su njegovi kapaciteti nedovoljni za zbrinjavanje svih štićenika.

Izvršni direktor Udruženja građana “Otaharin” Bijeljina Dragan Joković podsjeća da je u ovom centru prošle godine bilo 30 djece koja su zatečena u prosjačenju ili su bila u riziku da to urade.

TESTNA REKLAMA

On upozorava i da je do sada usluge centra koristilo više od 6.000 štićenika, djece iz socijalno-ugroženih kategorija i problematičnih porodica.

– Neophodno je otvoriti još jedno prihvatilište, odnosno još jedan dnevni centar u kojem bismo mogli smjestiti tu djecu. Moramo ih skloniti ih sa ulice, omogućiti da se školuju, a ne da prosjače. Tako bi  na najbolji način zaštitili njihova prava – kaže Joković.

Napominje i da se u prihvatilištu ili još jednom dnevnom centru ne bi se zbrinjavala samo djeca romske populacije, već i ostala djeca koja se nalaze u riziku. Dodaje da se, osim sa djecom, mora više raditi i sa porodicama čija djeca prosjače.

– Te porodice uglavnom koriste djecu za prosjačenje da bi osigurali dodatnu zaradu i ne vide štetan uticaj na djecu. Romi su, nažalost, u teškom položaju, nezaposleni su, bez primanja. Sa druge strane suočavaju se i sa diskriminacijom, mržnjom, što sve doprinosi povećanju broja mališana koji prose – upozorava Joković.

On podsjeća da na ovom području živi oko 2.500 Roma, a zaposlena su samo dva pripadnika ove nacionalne manjine. Većina ih živi od prikupljanja sekundarnih sirovina i socijalne pomoći, dok dvadesetak porodica preživljava isključivo od prosjačenja.

– Proteklih godina dosta je urađeno na unapređenju života Roma u svim segmentima života, sa posebnim akcentom na važnost obrazovanja. Imamo u osnovnim školama 150 djece romske nacionalnosti, deset u srednjim školama i jedno na fakultetu – kaže Joković.

Obezbjeđivanje prihvatilišta samo je prvi korak u rješavanju problema. Potrebno je obezbjediti profesionalnu pomoć djeci koja bi boravila u jednom takvom centru, kažu iz kancelarije Ombudsmana za djecu.

– Mora se raditi na podizanju svijesti o pravima djece. Definisati mjere podrške, usluge i kakav je njihov efekat. Moraju se uključiti svi koji su kompetentni i sarađivati sa svima koji imaju iskustvo i znanje. Prije svega da ovo ne bude samo sklonište za djecu, nego put koji će ovu djecu vratiti u porodicu – rekla je Jovanka Vuković, zamjenik Ombudsmana za djecu Republike Srpske.

Potpisan protokol

U Bijeljini je prije par godina potpisan Protokol o postupanju u prosjačenju koji su potpisali policija, Centar za socijalni rad, Gradska uprava. Ovaj protokol je i revidiran, ali ukoliko se ne budu preduzimale i druge mjere, ostaće samo “mrtvo slovo” na papiru.

Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava poljoprivrednicima 1. septembra

Fondacija za održivi razvoj Republike Srpske “Progresus” objaviće 1. septembra javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava poljoprivrednicima u...

AMD slučajno otkrio novu seriju Ryzen 7000 desktop procesora

Ne morate da čekate do jeseni da biste imali predstavu o tome kakvi će AMD-ovi Ryzen 7000 desktop...

AGRO SAVJET: Tikve sudovnjače

Tikve sudovnjače, a najpoznatije su natega i vrg, danas rijetko ko gaji mada su nekada imala široku upotrebu...

SERVISNE INFORMACIJE za 15. avgust: Prekidi u snabdijevanju vodom i električnom energijom

Zbog otklanjanja kvara na vodovodnoj mreži i priključenja novog korisnika na vodovodnu mrežu, danas će, u vremenu od...