Sporazum Ministarstva uprave i lokalne samouprave Republike Srpske i Ministarstva unutrašnjih poslova ka poboljšanju usluga za građane

Datum:

Share post:

Ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Senka Jujić i ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan, potpisali su danas Sporazum o elektronskoj razmjeni podataka i Tehnički protokol o elektronskoj razmjeni podataka u postupku izdavanja ličnih dokumenta iz nadležnosti Ministarstva unutrašnjih poslova.

Sporazum je novi korak ka poboljšanju usluga za građane i napredak kojim će se ubrzati postupak izdavanja ličnih dokumenata – lične karte i putne isprave za građane Republike Srpske koje su upisani u matične knjige u Republici Srpskoj.

Sadašnji postupak provjere podataka za lice koje podnese zahtjev za izdavanje ličnih dokumenata, između Matičnih službi i organizacionih jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova odvija se uz učešće matičara, koji u tom postupku ručno unose podatke u aplikaciju putem koje se dobijaju odgovori na zahtjeve MUP-a.

Unapređenje postupka ogleda se u tome što se ručna provjera podataka zamjeniti automatskom, a to znači da nadležna organizaciona jedinica MUP, nakon što primi zahtjev lica za izdavanje ličnog dokumenta može odmah, elektronskim putem, zatražiti provjeru podatka o tom licu i odgovor dobiti automatski, u roku od nekoliko sekundi.

Razmjena i ustupanje podataka između Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva uprave i lokalne samouprave vrši se elektronski, korišćenjem veb „web“ servisa uspostavljenog između Informacionog sistema MUP-a i Informacionog sistema MULS-a. Time se značajno skraćuje vrijeme čekanja na izdavanje ličnih karata i putnih isprava za građane Republike Srpske.

Potpisivanjem ovog Sporazuma nastavlja se dugogodišnja saradnja između Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i Ministarstva uprave i lokalne samouprave u oblasti elektronske razmjene podataka, što je istovremeno, doprinos uspostavljanju i razvoju elektronskih usluga, te pojednostavljenju i efikasnosti usluga koje pružamo građanima.

Resorni ministri su izrazili opredjeljenost dva ministarstva da primjenom savremenih informaciono-komunikacionih tehnologija kontinuirano rade na digitalizaciji poslovnih procesa u narednom periodu.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

VLADA SRPSKE: Tri puta povećavana plata u javnom sektoru prema sporazumu sa sindikatima

Plate zaposlenih u javnom sektoru povećane su u tri navrata nakon što su Vlada Republike Srpske, odnosno resorni...

50 godina Opel Kadetta C

Proizvođač iz Riselshajma obilježava pet decenija od lansiranja legendarnog klasika. Riječ je o Kadettu C, modelu koji se...

FK ’’Zadrugar’’ iz Crnjelova ogorčen na suđenje: Igraču slomljena noga – spriječimo nasilje u sportu (foto,video)

Teška povreda mladog igrača Zadrugara iz Donjeg Crnjelova Slobodana Jelića obilježila je meč  ovog kluba i domaćina Glasinca...

KALABUHOV: Bez rezolucije Savjeta bezbjednosti niko ne može biti visoki predstavnik

Ambasador Ruske Federacije u BiH Igor Kalabuhov poručio je da je stav Rusije da Kristijan Šmit nema mandat...