Špediteri na Rači obustavili rad, ČEKA VIŠE OD 150 KAMIONA

Datum:

Share post:

Špediteri na Carinskom terminalu Graničnog prelaza Rača, od osam sati jutros, obustavili su rad kako bi upozorili Upravu za indirektno oporezivanje BiH i druge nadležne organe i institucije da žele što skoriji sastanak povodom najava izgradnje novog terminala. Na Rači je u jendom trenutku bilo parkirano više od 150 kamiona, a obustava rada špeditera nije uticala na normalan protok putničkog saobraćaja.
 
S obzirom na to da su svi špediteri na terminalu Graničnog prelaza Rača obustavili rad,  kamioni koji su iz Srbije ulazili u BiH nisu mogli dobiti carinske deklaracije.

Špediteri ističu da se protive izgradnji novog terminala, jer i postojeći može da radi bez problema, ukoliko se zaposle radnici koji bi brinuli o njegovom održavanju i higijeni.

Jefa Vladušić, koja špediterski posao obavlja 15 godina, smatra da se sve radi smišljeno.

TESTNA REKLAMA

,,Ovaj terminal je izgrađen po svjetskim standardima, međutim, ne održava se. Došli smo do zaključka da je i to neodržavanje vodilo jednom cilju, da se ide na privatni terminal. Znači, interesi pojedinaca ovdje igraju glavnu ulogu, a mi smo postali  njihova kolateralna šteta’’, ističe za portal Dešavanja u Bijeljini Jefa Vladušić.

Cjelodnevnu obustavu rada špeditera podržalo je Udruženje prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport  RS, čiji predsjednik Nikola Grbić naglašava da izgradnja novog terminala, 20 kilometara udaljenog od postojećeg, povećava troškove prevoznika za 100 do 150 KM.

,, U prošloj godini napustilo nas je 1.200 prevozničkih firmi, koje su bile registrovane  u BiH. Preregistrovale su se za rad u Sloveniji, i među njima je i moja firma. U prošloj godini  RS je napustilo oko 4.000 profesionalnih vozača. Pa kome mi onda gradimo auto- puteve i kome oni grade nove terminale i o čemu to oni pričaju’’, kaže Grbić.

Špediter Radmila Koprivica kaže da je nelogična i primjedba Uprave za indirektno oporezivanje da se terminal nalazi na pogrešnom mjestu, jer se carinski poslovi ovdje obavljaju nesmetano već 14 godina.

,,To što oni kažu da nemaju sredstva za održavanje terminala, ustvari je samo izgovor. Novac se može obezbijediti. Ukoliko se država može odreći 70 posto od naplate terminala, da bi se to dalo nekom privatniku, mnogo manje novca je neophodno za održavanje postojećeg terminala“, kaže Radmila Koprivica.

Špediteri su izjavili da im se obratio portparol UIO BiH i da je voljan da organizuje sastanak, međutim, nadležni su na godišnjem odmoru. Ukoliko do sastanka ne dođe, obustave se nastavljaju, a svaki dan donosi gubitke carinicima, prevoznicima i privrednicima. Protest špeditera prouzrokovan je tenderom koji je raspisala UIO BiH za izgradnju novog terminala, a prevoznici smatraju da je riječ o namještanju posla privatnoj firmi iz Brčkog.
 
Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com
 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

BIJELJINA: NIKOLA VLAČIĆ NOVO LICE U KMF “RADNIK“

KMF Radnik iz Bijeljine angažovao je još jedno novo ime pred početak Premijer lige BiH u futsalu. Novo lice...

PIKSEL održao predavanje u prostorijama GO Ujedinjene Srpske u Bijeljini (foto)

Večeras je u prostorijama Gradskog odbora Ujedinjene Srpske Bijeljina održan sastanak na kome je prisustvovao šef Centra za...

BIJELJINA: Sastanak Gradonačelnika sa predstavnicima udruženja poljoprivrednika i Agrarnog fonda

Gradonačelnik Ljubiša Petrović održao je danas u Gradskoj upravi sastanak sa predstavnicima udruženja poljoprivrednika sa područja Semberije i...

Održana promocija programa pomoći Mađarske vlade poljoprivrednim proizvođačima na području Semberije (foto)

U hotelu „Drina“ danas je održana promocija programa pomoći Mađarske vlade poljoprivrednim proizvođačima na području Semberije. Promocija je...