Serijal filmova o čuvenom britanskom tajnom agentu Džejmsu Bondu je jedn od najpoznatijijh koji smo mogli da gledamo na malim i velikim ekranima. Producenska kuća Eon je snimila 25 delova dok su Columbia Pictures i Taliafilm dodali još po jedan. Na pitanje koji od njih je bio najbolji ćete dobiti dosta različitih odgovora. Autoru ove priče, koji inače poseduje kolekciju svih 27 filmova, se najviše dopao Skyfall, ali istraživanja pokazuju da je najbolje ocene dobio Goldfinger.

Ovo izdanje iz 1964. godine je inače ukupno treći film u serijalu, a ulogu Bonda igra čuveni Šon Koneri.

Mnogi će reći da je napisao „biografiju“ koju su nastavci uspešno pratili, kao recimo korišćenje tehnologije i raznih gadžeta i gde su Bondove devojke igrale veliku ulogu. Goldfinger je bitan iz još jednog razloga, a to je prvo pojavljivanje legendarnog sportiste Astona Martina DB5-a. Vremenom će postati zaštitni znak tajnog agenta, a saradnja traje do današnjeg dana.

Zatim dolazimo do još jednog detalja iz ovog filma u kojem Bond pokušava da spreči krađu zlata iz američke vojne baze Fort Noks od strane zlikovca Orika Goldfingera (igra ga nemački glumac Gert Frebe). Odnosi se na Goldfingerov vozni park, a iako je Ion imao ugovor sa Fordom (većina likova u filmu voze baš modele ovog američkog proizvođača vozila), izbor je pao na Rolls-Royce Phantom III iz 1937. godine.

Kao što smu ime kaže, reč je o trećem modelu iz serije Phantom izdate od strane britanskog giganta, a ručno se sklapala do 1937. do 1939. godine. Napravljeno je samo 727 jedinica, a Phantom III je takođe bio prvi Rolls-Royce sa dvanaest cilindara ispod haube. Razvijao je 165 konjskih snaga iz radne zapremine 7,3 litre, a menjač je bio četvorostepeni manuelni.

Naravno, kao i svaki drugi ikada proizvedeni Rolls-Royce, i Phantom III se izdvajao po inherentnom luksuzu, udobnosti i završnom izradom umesto sirove snage i brojki na papiru.

Prošlo je tačno 60 godina od kada je Goldfinger stigao u bioskope, a britanski proizvođač vozila, danas inače u rukama BMW-ove grupacije, nam je podario moderno izdanje u tu čast. I ne, neće biti dostupan u slobodnoj prodaji, već je Rolls-Royce sklopio samo jedan primerak za neimenovanu, očigledno bogatu, mušteriju.

Iz firme nam kažu da je proces trajao više od tri godine i da se na automobilu nalaze detalji od pravog zlata (reč „gold“ iz imena Goldfinger znači „zlato“ na engleskom jeziku).


Svuda gde god da se okrenete, videćete detalje u zlatnoj boji kao i u spomenutom pravom zlatu. Automobil poseduje i mapu spomenutog Fort Noksa, kao i golf palice u zlatnoj boji, što se odnosi na scenu na golf terenu kada su se Bond i Goldfinger po prvi put upoznali.

U enterijeru možemo da vidimo i nekoliko znački na kojima stoji 007, što je naravno kodno ime ovog tajnog agenta. U centralnoj konzoli se nalazi 18-karatno zlato, a kada znamo da je gram ovog materijala trenutno vredan 2.750 američkih dolara, dolazimo do zaklučka da samo ovaj detalj vredi oko pola miliona američkih dolara.


Medijima se obratio dizajner Nik Rouds i tada je rekao da je tim mogao samo da ofarba bočni deo vozila u žutu boju po uzoru na automobil iz filma i da bi posao bio gotov. Međutim, želeo je da pruži evoluciju originala, ali i da „ispriča filmsku priču“. Kaže da im je vlasnik dao odrešene ruke i da je bio veoma zadovoljan urađenim poslom.


Današnji Phantom inače nosi brojku VIII i pokreće ga 6,75-litarski turbobenzinac takođe sa dvanaest cilindara za ukupno više od 563 „grla“, a menjač je osmostepeni automatski.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: autorepublika.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име