SPC i vjernici slave Prepodobnog Pimena Velikog

Datum:

Share post:

Srpska pravoslavna crkva i vjernici danas slave dan posvećen Prepodobnom Pimenu Velikom, prvohrišćanskom svetitelju poznatom po mudrosti i izrekama koje važe do danas.

Pimen Palestinski je u mladosti bio pastir čiji su psi jednog dana napali nepoznatog čovjeka koji se našao u blizini stada ovaca.

Kako je još bio veoma mlad, Pimen se u tom trenutku nije najbolje snašao i nije na vrijeme spriječio pse koji su potpuno rastrgli čovjeka. Iako se iskreno pokajao zbog svog grijeha, Pimenu je rečeno da je na sebe navukao bijes Božiji i da će i njega kao nesrećnog čovjeka pojesti zvijerke, što se godinama kasnije i dogodilo.

Medutim, Pimenu je milosrđem Gospoda ipak oprošteno zbog njegovog grijeha, te je njegova duša zbog iskrenog pokajanja pridodata među prepodobne svece.

Ono što se Pimenu Palestinskom dogodilo 602. godine i danas služi kao opomena da se grijeh svakome može dogoditi, ali isto tako da mu se treba i oprostiti ako se iskreno pokaje.

Zato se vjeruje da se na današnji dan valja sjetiti svih onih sa kojima ste u svađi i izmirti se sa njima i oprostiti im, jer se vjeruje da ćete u suprotnom na sebe navući Božiji bijes, kao i Pimen.

Takođe, valja uputiti mu ove riječi:

Potocima tvojih suza besplodnu pustinju si obrađivao i uzdasima iz dubine duše, umnožio si velikim trudom svoje talante. Bio si svijećnjak svijetu, sijajući svojim čudesima, Pimene oče naš: “Moli Hrista Boga, da spase duše naše”.

– Ako se budeš pridržavao ćutanja, onda ćeš spokoj naći svugdje, ma gdje da živiš – govorio je on.

Sveti Pimen je postao veliki mudrac kome su dolazili drugi monasi, ali i obični ljudi po savjet ili samo toplu riječ. Umro je u 5. vijeku, u dubokoj starosti. Postoje njegovi zapisi o životu i mudrosti.

Čak i milenijum i po kasnije, njegove izreke stoje kao stub, prkoseći vremenu i brzom životu koji živimo, piše Telegraf.

– Ako ti je neko učinio zlo, učini mu dobro i tvoje dobro će pobjediti zlobu – poznata je njegova misao.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

VLADA SRPSKE: Tri puta povećavana plata u javnom sektoru prema sporazumu sa sindikatima

Plate zaposlenih u javnom sektoru povećane su u tri navrata nakon što su Vlada Republike Srpske, odnosno resorni...

50 godina Opel Kadetta C

Proizvođač iz Riselshajma obilježava pet decenija od lansiranja legendarnog klasika. Riječ je o Kadettu C, modelu koji se...

FK ’’Zadrugar’’ iz Crnjelova ogorčen na suđenje: Igraču slomljena noga – spriječimo nasilje u sportu (foto,video)

Teška povreda mladog igrača Zadrugara iz Donjeg Crnjelova Slobodana Jelića obilježila je meč  ovog kluba i domaćina Glasinca...

KALABUHOV: Bez rezolucije Savjeta bezbjednosti niko ne može biti visoki predstavnik

Ambasador Ruske Federacije u BiH Igor Kalabuhov poručio je da je stav Rusije da Kristijan Šmit nema mandat...