SPC i njeni vjernici obilježavaju Svetog mučenika Kalinika

Datum:

Share post:

SPC i njeni vjernici obilježavaju Svetog mučenika Kalinika: Zaštitnik svih koji nepravedno pate

Sveti mučenik Kalinik je hrišćanski svetitelj. Rodom je iz Kilikije, gdje je odmalena vaspitavan kao hrišćanin. Ostavivši sve što je imao pošao je da propoveda Jevanđelje.

UAnkiri (današnja Ankara) je uhvaćen od nekoga mnogobožačkog kneza Sakerdona. Kada mu je knez priprijetio mukama, ako se ne pokloni idolima, odgovorio mu je sveti Kalinik: „meni je svaka muka za Boga moga tako dobrodošla kao gladnome hljeb”.

Poslije strašnog mučenja, obuo ga je knez u gvozdene opanke, sa ekserima unutra, i naredio da ga tjeraju u grad Gangru (današnji Džankiri), pošto nije smio da ga više muči niti da ga pogubi u Ankiri, jer su mnogi ljudi gledajući mučenje povjerovali u Isusa Hrista. U hrišćanskoj tradiciji pominje se da su vojnici na putu ožednili a vode nije bilo, pa se Kalinik pomolio Bogu, i izveo vodu iz jednog kamena. Kad su stigli u Gangru bacili su mučitelji svetog Kalinika u zažarenu peć. Svetitelj se pomolio Bogu govoreći: „blagodarim ti, Oče nebesni, što si me učinio dostojnim ovoga časa, u koji za ime Tvoje sveto umirem”. Po tom je ušao u vatru. U hrišćanskoj tradiciji pominje se da su, kada se vatra ugasila, našli njegovo tijelo mrtvo ali cijelo i od ognja nepovrijeđeno.

Postradao je zbog vjere u Isusa Hrista oko 250. godine.

Vjeruje se da je ovaj svetac zaštitnik svih onih koji nepravedno pate zbog svojih uvjerenja, a njemu se mole i obraćaju oni koji su spremni i da stradaju zbog svojih ispravnih načela, piše Magazin Novosti.

Običaj je da svako ko se nađe u nekom problemu ili nedaći, danas ode do crkve, zapali svijeću i pomoli se Svetom Kaliniku:

“Mučenik Tvoj Gospode, Kalinik, u stradanju svome je primio nepropadljivi vijenac, od Tebe Boga našega, jer imajući pomoć Tvoju mučitelje pobijedi, a razori i nemoćnu drskost demona: Njegovim molitvama spasi duše naše”.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Dani filantropije u Bijeljini (foto)

U Bijeljini je u organizaciji Lokalne fondacije Bijeljina održana panel diskusija na temu filantropije u gradu Bijeljina. Ova...

Dnevni horoskop za 4. oktobar

OVAN POSAO: Ako je za vas uspešan dan onaj koji počinje fizičkim aktivnosima ili poslom koji je povezan sa...

PET MAGAZIN: Genetska oboljenja ljubimica

Mace mogu da se prehlade, da ih boli stomak, zub ili da imaju neku virusnu infekciju. Ali, nije...

Apple objavio zašto se iPhone 15 pregrijava

Kompanija Apple saopštila je šta izaziva probleme sa pregrijavanjem nove iPhone serije. Kako kažu iz "jabuke", u pitanju je...