SPC i njeni vjernici danas slave Prepodobnu mati Angelinu

Datum:

Share post:

Pravoslavna crkva i vernici danas slave dan sjećanja na Prepodobnu mati Angelinu.

Prepodobna mati Angelina bila je kći Đorđa Arijanita Komnina, srednjovekovnog gospodara oblasti Konjuha i Škumbe i supruga Stefana Brankovića, sina srpskog despota Đurađa Brankovića.

Svetovno ime Prepodobne mati Angeline bilo je Angelina Branković. Poznato je da je ova svetiteljka još u najranijoj mladosti stekla veliko obrazovanje i da je bila jedna od žena u čijem posjedu se nalazila najveća onovremena biblioteka na ovim prostorima čiji se tragovi i danas mogu vidjeti u manastiru Krušedol.

Za slijepog Stefana, izgnanog srpskog despota, udala se novembra 1460. i do kraja sa njime dijelila svu gorčinu života kako u Srbiji, tako i u izgnanstvu u Albaniji i Italiji. Svoje sinove Maksima i Jovana vaspitala je u hrišćanskom duhu.

Kada joj se muž upokojio, zamonašila se i posvetila molitvi i djelima milosrđa, te opravljanju i zidanju crkava i manastira. Nije prošlo mnogo, pa je i običan narod počeo da je naziva “Majka Angelina”.

 Ova svetiteljka je umrla 30. jula 1520. godine, a njene čudotvorne mošti počivaju sa moštima njenog supruga Stefana i sinova Maksima i Jovana u manastiru Krušedolu.

Žitije prepodobne Angeline napisano je vrlo rano – jedno je sačuvano u Mineju u rukopisu iz 16. vijeka. Povod tome je njen težak život – nadživjela je muža, oba sina i kćer Maru. Tri puta je prenosila mošti svoga muža – svetog Stefana Slepog – i dva puta sina, i to u velikoj oskudici.

Služba prepodobnoj Angelini takođe je rano sastavljena i nalazi se u sva tri Srbljaka pod 30. julom, datumom njene smrti. Kroz cijelu Službu Angelina se oslovljava kao mati, prepodobna, preblažena, prisnoblažena, dostoblažena i blažena. Iskazane su i njene hrišćanske vrline – čistota podvižničkog života, bezgranično milosrđe, strpljivost i mudrost, odanost supruge i požrtvovanost majke.

Kako je dobar dio života provela u bijedi i teškom životu, seleći se i bježeći, mati Angelina danas se smatra zaštitnicom siromašnih i ugnjetavanih. Ona sve vjernike uči, a o tome svjedoči i njen čitav život, da fizička bijeda nije važna dokle god je srce ispunjeno

 Duhovna bijeda je mnogo opasnija i zato, narod kaže, da na današnji dan svako u molitvi treba da pomene Prepodobnu mati Angelinu kako bi nam ona pomogla da život dovedemo u red.

Vjeruje se da Mati Angelina naročito štiti žene koje proživljavaju život sličan njenom – onih koje stradaju, žrtvuju se i pate, ali ne odustaju od dobrote i pokušaja da za svoju porodicu učine najbolje. Narod kaže da je takvo stradanje najbolje spoznala Mati Angelina i da zbog toga ni u najtežim trenucima Srpkinje nisu same, jer ova svetiteljka bdije nad njima, piše Magazin Novosti.

Molitva Prepodobnoj mati Angelini:

U tebi se, mati, sigurno spase bogolikost, jer si primivši Krst, slijedila Gospoda Hrista. Djelima si učila prezirati tijelo, želeći više za dušu stvari besmrtne, zato i sa Anđelima, sveta Angelino, raduje se duh tvoj.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Izgradnja auto-puta Bijeljina – Rača u punom jeku, uskoro spajanje mosta

Put srpskog jedinstva, kako je nazvana dionica auto-puta Bijeljina - Rača trebalo bi da bude završen do planiranog...

Prošle sedmice održan prvi sastanak stalne radne grupe za količinu voda BiH i Hrvatske

Javna ustanova „Vode Srpske“ – Kancelarija za podsliv rijeke Vrbas u Banjaluci, 19. septembra bila je domaćin prvog...

LOPARE: ODRŽANA DVADESETA REDOVNA SJEDNICA SKUPŠTINE OPŠTINE

ODRŽANA DVADESETA REDOVNA SJEDNICA SKUPŠTINE OPŠTINE Na današnjoj dvadesetoj redovnoj sjednici raspravljao se o 27. tačaka dnevnog reda. "Danas smo...

Dugogodišnji anonimni donator poklonio trenerke i majice djeci sa poteškoćama u razvoju KK „Fenix Basket“ Bijeljina

Djeca se teškoćama u razvoju od prijatelja i dugogodišnjeg donatora KK "Fenix Basket" Bijeljina, koji je i ovaj...