SPC danas proslavljaja Svetog mučenika Evdokima

Datum:

Share post:

Pravoslavni vjernici danas proslavljaju Svetog mučenika Evdokima, kom, ni najmanje, nisu mogli naškoditi ni iskušenja svijeta, ni napadi strasti, a zbog neobičnih vrlina, svi su ga voljeli i poštovali.

Rođen u Kapadokiji od blagočestivih roditelja, Vasilija i Evdokije. U vrijeme cara Teofila (829-842) Evdokim je bio mlad oficir u vojsci.

Ali i kao vojnik on je ulagao sav trud, da živi po zapovijestima jevanđelskim.

Čuvao je čistotu svoju neporočno, i izbjegavao da govori sa ma kojom ženom osim majke svoje. Bio je milosrdan prema bijednima, brižljiv u čitanju sveštenih knjiga, i još brižljiviji u molitvama Bogu. Izbjegavao je sujetne zabave i praznoslovlje.

Usred meteža i sujete svjetske biješe kao krin usred trnja i kao zlato usred ognja. Zbog njegovih neobičnih dobrodetelji car ga je postavio za vojvodu Kapadokijskog. Na tom visokom položaju Evdokim se starao da bude pravedan pred Bogom, i pravedan prema ljudima. Ali po Božjem Promislu skonča rano, u svojoj 33 godini.

Njegove mošti pokazaše se cjelebne. Jedan sumašedši čovjek dotaknuo je njegov grob i ozdravio. Tako i jedno uzeto dijete ustade i bi zdravo.

Prema predanjima, poslije 18 mjeseci njegova majka je otvorila sanduk i našla njegovo tijelo kao živo, bez ikakvog znaka truljenja. U tom trenutku divan miris dizao se od tijela svetitelja. Mošti su mu kasnije bile prenijete u Carigrad, i sahranjene u novoj crkvi Sv. Bogorodice, koju su postrojili roditelji ovog pravednog Evdokima.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

U utorak dokumentarni film “Mudrost traume” dr Gabora Matea u velikoj sali Centra za kulturu (foto)

U organizaciji Novak Đoković Fondacije u utorak će biti prezentovan dokumentarni film “Mudrost traume” dr Gabora Matea. Film...

JAVNI POZIV za dodjelu podsticajnih sredstava za samozapošljavanje mladih do 35. godina na području Grada Bijeljina u 2023. godinu

Na osnovu člana 31. stav 2. alineja 1.) i člana 20. Statuta Razvojne agencije Grada Bijeljina („Službeni glasnik...

Danas obilježavanje 31 godine od odbrane Majevice

Udruženje veterana “Garda Panteri” i Boračka organizacija iz Lopara obilježiće danas na Panjiku iznad Priboja 31 godinu od...

Danas je Mala Gospojina

Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici proslavljaju danas Rođenje Presvete Bogorodice - Malu Gospojinu, jedan od najvećih hrišćanskih...