SP: Ugljevik na ekološkoj karti Evrope najzagađenije mjesto (foto)

Datum:

Share post:

Iz Socijalističke partije Ugljevik navode da je Ugljevik na ekološkoj karti ovog dijela Evrope prepoznatljiv kao najviše zagađeno mjesto što se manifestovalo radom RiTE Ugljevik bez pridržavanja ekoloških normi, lociranjem postrojenja za drobljenje kamena u užem centru Ugljevika, instaliranjem asvaltnih baza u neposrednoj blizini i još puno toga.

-Prije nekoliko godina u  TE  Ugljevik instaliran pogon odsumporavanja te se pojavilo svjetlo na kraju tunela da Ugljevik postane  ekološki čist grad. Prema mojim saznanjima u Ugljeviku je poslije dužeg vremena registrovano privredno društvo čiji je osnivač i vlasnik istog stanovnik sa prostora,  nekada zajedničke države Jugoslavije, sa  područja Kosova, čemu su se mnogi građani Ugljevika obradovali u nadi da će Ugljevik dobiti kvalitetnu poslastičarnicu ili pekaru. Ali na žalost, stvarnost je drugačija i ni malo nije ružičasta, rekao je Gavro Stjepanović, potpredjednik Izvršnog odbora Socijalističke partije Ugljevik.

-Navedeni privredni subjekt u okviru svoje djelatnosti, baviće se reciklažom plastičnog otpada koji bi bio transportovansa prostora Evropske Unije i prerađivan u Ugljeviku. U ovom privrednom društvu planirano je za početak zapošljavanje 15 do 20 radnika sa radom u tri smjene i ubrzanim proširenjem instaliranih kapaciteta, nastavlja Stjepanović.

Gavro Stjepanović, potpredsjednik Izvršnog odbora SP Ugljevik

Stjepanović dalje navodi da Ugljevikom kruže priče da je navedeni privrednik pokušao u neposrednom okruženju da otvori navedeno postrojenje, ali zbog otpora stanovništva i lokalnih vlasti , nije mu pošlo za rukom pa svoje namjere pokušava ostvariti u Ugljeviku pod nerazjašnjenim okolnostima .

Postavlja se pitanje zašto navedeni kapaciteti nisu mogli biti instalirani tamo gdje su mu i prerađivačke sirovine tj. u Evropskoj Uniji, što izaziva sumnju da mu se isplati iste voziti nekoliko hiljada kilometara i prerađivati tamo gdje sve može i gdje ne važe nikakvi zakoni, kaže Stjepanović

 Stjepanović u vezi svega gore navedenog, gdje je puno nejasnoća, traži odgovore na sljedeća pitanja:

Čime će se tačno baviti navedeni privredni subjekt?

Koliki je stepen  zagađenja bliže okoline?

Da li je pribavljena ekološka i ostale dozvole za rad?

Da li poslovne prostorije za obavljanje djelatnosti ispunjavaju uslove tj. da li je promijenjena namjena objekta i pribavljena upotrebna dozvola za isti?

Da li će Opština Ugljevik stimulisati budžetskim sredstvima poslodavca za svakog zaposlenog radnika pita Stjepanović.

Na kraju Stjepanović postavlja i glavno pitanje. Šta Ugljevik ovim  dobija kad smo poučeni iskustvom prošlim vremenima gdje su razne firme nepoznatih osnivača kao što je bio „Seven“ za sobom ostavili pustoš i stotine hiljada KM duga ovoj državi?

-Obzirom  da od ove lokalne vlasti Ugljevik, u posljednjih 20 godina nije, pored toliko utrošenih sredstava od rente, bio u stanju da uradi perspektivne i ozbiljne kapacitete koje zaslužuju ovi građani, a sad i ovo što zabrinjava i izaziva sumnju, nastavlja Stjepanović.

-Smatram da je ovo rezultat dugogodišnjeg rada i vladanja ove političke garniture koja je špartala od Vardara do Švarcvalta i koja će ovo predstaviti kao veliki doprinos uspijehu i razvoju Ugljevika zaključio je potpredjednik Izvršnog odbora Socijalističke partije Ugljevik Gavro Stjepanović.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

U 2024. oživljava “stari, dobri“ festival “Znanjem, pjesmom i igrom kroz Semberiju“ (foto)

Ono čime se Semberija može ponositi su vrijednosti koje će ove, 2024. godine ponovo biti oživljene u novom...

Bijeljinske rukometašice grabe ka tituli (foto)

Dva dana, dvije utakmice i dvije pobjede! Ostvarile su ovo rukometašice ŽRK "Radnik" iz Bijeljine koje su proteklog...

MZ “POPOVI“: Bez i malo stida gradonačelnik se oglasio u vezi Doma kulture u Popovima! (foto)

Na tekst gradonačelnika Bijeljine oko neodržavanja prostorija u Domu kulture Popovi oglasila se i  MZ Popovi preko FB...

LJUBIŠA PETROVIĆ: Užasan simak iz Popova – neodgovornost i neodržavanje Doma kulture (foto,video)

-Nemojte da ovakve slike se šire iz naših sela, molim vas, minimum koji možemo uraditi je da pokupimo...